Taş Oymadan, Taş Süsleme Sanatçılığına - Son Dakika
Kültür Sanat

Taş Oymadan, Taş Süsleme Sanatçılığına

Küçükken dere kenarında bulduğu bir sünger taşını oyduktan sonra taş oyma sanatına merak saran Hakan Baktagül, Vakıflar Bölge Müdürlüğü'ne ait yaklaşık 106 yıllık tarihi Şemsiye Camisi'nin restorasyonunda süslediği taşlarla tarihi camiye güzellik katıyor Baktagül: "Bu çalışmalarla Bitlisimizi eski tarihi.

20.06.2014 15:07

Bitlis'te küçükken dere kenarında bulduğu bir sünger taşını oyduktan sonra taş süsleme sanatına ilgi duyan Hakan Baktagül, zengin tarihi dokuya sahip kentte restorasyon çalışmalarına katılıyor.

Vakıflar Bölge Müdürlüğüne ait 106 yıllık tarihi Şemsiye Camisi'nin restorasyonunda çalışan Baktagül, süslediği taşlarla tarihi esere ayrı bir güzellik katıyor.

Taş süsleme sanatçısı Baktagül, gençlerin meslek sahibi olmasını sağlamak ve taş sanatını tekrar kentte canlandırmak için Sosyal Destek Programı (SODES) kapsamında, taş işçiliği kursları açıyor.

Baktagül, gazetecilere yaptığı açıklamada, taş süsleme sanatına olan merakının, 8 yaşındayken dere kenarında bulduğu bir sünger taşını oymakla başladığını söyledi.

Taşı oyduktan sonra, üzerine değişik şekillerde objeler yaptığını ifade eden Baktagül, şöyle konuştu:

"Bitlis'te benim dışımda taş süsleme sanatçısı yok. Taşın üzerine gördüğüm herhangi bir objenin şeklini çizmeye başladım. Bu da bende bir merak uyandırdı. Bu nedenle taş süslemeciliğine merak saldım. Daha sonra bütün binaları gezdim. Tarihi binalara olan merakım günden güne arttı. Zamanla bunu araştırdım. 16 yaşında restorasyon işlerinde çalışmaya başladım. Buralar benim için bir okul gibi oldu. Eksiklerimi yavaş yavaş giderirken, bu sanata olan düşkünlüğüm daha da arttı. Bundan sonra ki aşamalarda kendime ait çalışmalar yapacağım. Yapacağım çalışmalar Bitlis'in yöresel motiflerinin aynısı olacak."

-"Sivil mimari yok olmaya yüz tuttu"

Betonarme binaların fazla olmasından dolayı kentin sivil mimarisinin yok olmaya yüz tuttuğunu belirten Baktagül, sivil mimariyi yeniden ayağa kaldırmak ve turizme kazandırabilmek için mevcut yapıların yeniden eskiye özgü onarılması gerektiğini ifade etti.

Tarihi Şemsiye Camisi restorasyon projesi kapsamında taş işçiliği kursunu da açtıklarını bildiren Baktagül, bu projeyle taş işçiliği konusunda gençleri yetiştirdiklerini dile getirdi.

Baktagül, "Tek isteğim sivil yapıları kurtarmak, korumak ve turizme kazandırabilmek için gerekli kalifiyeli elamanları yetiştirmek. Bu çalışmalarla Bitlisimizi eski tarihi dokusuna kavuşturacağız" ifadesini kullandı.

"Selçuklu mimarisini örnek aldık"

Restorasyon çalışmasında taşlara verilen desenlerin, Anadolu Selçuklu mimarisinden örnek alındığını kaydeden Baktagül, bu sembollerin çok önemli olduğunu ifade etti.

Taşlara tarihi binanın güzelliğini ortaya çıkaracak motifleri işlediklerini vurgulayan Baktagül, şunları kaydetti:

"Bu desenler, Selçuklu mimarisinin sembolleridir. Bu semboller çok önemli. Bir binayı yaparken çevresindeki bir binanın üzerindeki motifler örnek alınır. Ona uygun olarak yapılır. Ben de motifleri orijinale en yakın bir biçimde taşlara işliyorum. Taşlardaki desenler sıradan ve basit bir desen değil. Gerçek anlamda binanın güzelliğini ortaya çıkaran motiflerdir. Bunu da Bitlis'te yapmayı ve başarmayı amaçladık. 106 yıllık bu cami yıkık ve harap bir haldeydi. Bu motifleri burada da uygulayarak sıradan bir restorasyon değil, gerçekte orijinaline yakın bir restorasyon yapmak için çaba gösteriyoruz." - Bitlis

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Taş Oymadan, Taş Süsleme Sanatçılığına - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement