Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık Mart 2011 Etkinklikleri - Son Dakika
Kültür Sanat

Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık Mart 2011 Etkinklikleri

Mart Ayı Etkinlikleri

01.03.2011 20:15

2 Mart Çarşamba 2011

Söyleşi: Müjdat Gezen ile Tiyatro ve Sinema Üzerine

Moderatör: Adnan Tönel

Konuşmacı: Müjdat Gezen

Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi, saat 18.30

Adres: İstiklâl Caddesi No. 181 Merkezhan, Beyoğlu

Yeni Yüzyıl Üniversitesi Sahne Sanatları Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Adnan Tönel'in sinema temalı söyleşilerinin bu ayki konuğu Türk tiyatrosu ve sinemasının duayenlerinden Müjdat Gezen. Bu renkli ve keyifli söyleşi, aynı zamanda bir öğretmenle öğrencisini yıllar sonraki karşılaşması açısından ilginç. Sinema, tiyatro ve eğitim konularının ele alınacağı bu söyleşiyi kaçırmayın.

SERGİ

Bir Usta Bir Dünya: Mengü Ertel

Yapı Kredi Kültür Merkezi

4 Mart – 23 Nisan 2011

Yapı Kredi Kültür Merkezi'nde sanat ve edebiyatta derin izler bırakmış önemli isimler için açılan "Bir Usta Bir Dünya" sergi dizisi grafik sanatçısı Mengü Ertel ile devam ediyor. Bir Usta Bir Dünya: Mengü Ertel - "Tepe tepe kullanıyorum hülyalarımı" sergisi, 4 Mart - 23 Nisan 2011 tarihleri arasında ziyaret edilebilecek.

Bir Usta Bir Dünya: Mengü Ertel - "Tepe tepe kullanıyorum hülyalarımı" başlıklı sergi, Mengü Ertel'in sekseninci doğum ve onuncu ölüm yıldönümü anısına düzenlendi. Sergide Mengü Ertel'in hazırladığı afişler, logolar, kitap ve dergi kapakları, illütrasyonlar, serbest grafik çalışmaları ve tiyatro dekorları sanatseverlerle buluşuyor. Yayımlanmış afişlerin yanı sıra yayımlanmamış orijinal afişler ve afiş taslakları da sergilenen eserler arasında yer alıyor. Böylece ziyaretçiler tasarımcını düşünce sürecine tanık olabilecek. Bu retrospektifte Mengü Ertel'in çalışmalarından seçmeler ilk kez toplu olarak gösteriliyor. Sergi Ülfet Ertel ve Murat Ertel'in danışmanlığında hazırlandı. Sergi konsepti ve tasarımı Sadık Karamustafa tarafından gerçekleştirildi; grafik tasarımını Ayşe Karamustafa yaptı. Yapı Kredi Yayınları sergiyle eş zamanlı olarak Dilek Bektaş'ın kaleme aldığı, Bülent Erkmen'in tasarladığı Mengü Ertel'i bütün yönleriyle anlatan Bir Meşk Gibi adlı bir kitap yayımladı.

9 Mart Çarşamba 2011

Söyleşi: Şimdilerde Ne Yazıyorlar?

Konuşmacı: Lale Müldür

Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi, saat 18.30

Adres: İstiklâl Caddesi No. 181 Merkezhan, Beyoğlu

Şair ve yazarlar, yeni başladıkları, üzerinde çalıştıkları, yayımlamak üzere oldukları kitaplarını okurlarıyla paylaşıyor. "Şimdilerde ne yazıyor" diye merak ettiğimiz yazarlar masalarındaki ve çekmecelerindeki dosyaları anlatıyorlar. Yazarların sırlı dünyası, çalışma odaları okurlara açılıyor. Lale Müldür "Şimdilerde Ne Yazıyorlar?" başlıklı etkinlik dizisinin ikinci konuğu oluyor. 9 Mart Çarşamba günü saat 18.30'da okurlarıyla buluşacak Lale Müldür son dönemdeki çalışmalarını anlatacak. Siyah Sistanbul adlı şiir kitabı geçtiğimiz haftalarda yayımlanan şair, Anneme Ayetler adlı kitabı üzerinde çalışıyor.

14 Mart 2011 Pazartesi

"Michelangelo – Bernini Karşıtlığında Rönesans ve Barok Kıyaslaması"

Konuşmacı: Prof. Kemal İskender

Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi, 18.30

Adres: İstiklâl Caddesi No. 181 Merkezhan, Beyoğlu

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Kemal İskender, Sanat Tarihi Konuşmaları Dizisi'nin ilk etkinliğinde, Rönesans döneminin üslubu olan Klasisizm'in doruk noktasını temsil eden en önemli sanatçılardan Michelangelo ile, Barok dönemin en uç noktasını temsil eden Bernini'nin biçimsel alanın beş farklı boyutunda kıyaslamasını yapacak.

16 Mart 2011 Çarşamba

"Tepe tepe kullanıyorum hülyalarımı"

Mengü Ertel'i Anma Günü

Moderatör: Murat Ertel

Konuşmacılar: Zeynep Oral, Erkal Yavi

Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi, 18.30

Adres: İstiklâl Caddesi No. 181 Merkezhan, Beyoğlu

Yapı Kredi Kültür Merkezi'nde sanat ve edebiyatta derin izler bırakmış önemli isimler için açılan "Bir Usta Bir Dünya" sergi dizisi, grafik sanatçısı Mengü Ertel ile devam ediyor.Sergi kapsamında bir de etkinlik düzenleniyor. Yaşamı boyunca sayısız afiş, logo, kitap ve dergi kapağı, tiyatro dekoru hazırlayan usta tasarımcı Mengü Ertel'i, doğumunun sekseninci yıldönümünde Murat Ertel, Zeynep Oral, Erkal Yavi ve dostlarının katılımıyla anıyoruz.

21 Mart Pazartesi

Söyleşi: Anadolu Arkeolojisinin Elli Yıllık Öyküsü: Hacılar

Konuşmacı: Prof. Dr. Refik Duru

Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi, saat 18.30

Adres: İstiklâl Caddesi No. 181 Merkezhan, Beyoğlu

Anadolu arkeolojisi ile ilgilenenler için son elli yılın en ilginç ve gizemli olaylarından biri Burdur yakınlarındaki Hacılar ören yerinde yaşananlardır. Önasya'nın tarihöncesi dönemine ışık tutan Hacılar'da 60'lı yıllarda başlayan kaçak kazılar pek çok eserin yağmalanmasına, yurtiçi ve yurtdışında pazarlanmasına neden oldu. Talebin olağanüstü artması üzerine bu kez de eserlerin sahteleri yapılarak pazarlanmaya başladı.

Uzun yıllar Burdur-Antalya-Denizli üçgeninde araştırmalar yapan Prof. Dr. Refik Duru, 21 Mart Pazartesi günü gerçekleşecek "Anadolu Arkeolojisinin Elli Yıllık Öyküsü: Hacılar" başlıklı etkinlikte Hacılar olaylarının bilinmeyen yönlerini anlatacak ve buradan hareketle arkeolojinin Anadolu'daki elli yıllık macerasını görseller eşliğinde anlatacak.

23 Mart 2011, Çarşamba

Fotoğraf Kulübü

"Denizin Altı ve Üstü"

Moderatör: Merih Akoğul

Konuşmacı: Saygun Dura

Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi saat 18.30

Adres: İstiklâl Caddesi No. 181 Merkezhan, Beyoğlu

Merih Akoğul, Fotoğraf Kulübü'nün Mart ayı etkinliğinde özgün ve sıradışı fotoğraflarıyla yakından tanıdığımız Saygun Dura'yı konuk ediyor. "Benim Gerçeğim" isimli uzun soluklu çalışmasıyla balık imgesi üzerinden bilinçaltına yepyeni bir yorum getiren Saygun Dura, "Ritüel" sergisiyle de denizin altındaki dünyanın farklı bir yorumunu izleyicilere sunmuştu.

Fotoğraf çalışmalarının dışında çeşitli üniversitelerde eğitmenliğini de sürdüren Saygun Dura, bu programda iki ayrı dünyayı fotoğraf üzerinden nasıl ele aldığını görüntüler eşliğinde bizlerle paylaşacak.

30 Mart 2011 Çarşamba

"Çağdaş Sanat Konuşmaları: Sanat Kavramlarında Güncel Perspektifler"

Çağdaş Kimliğin Müphemliği: Ben/Öteki

Güncel Sanatta Sosyo-Eleştirel Tavır

Moderatör: Derya Yücel

Konuşmacılar: Canan, Erinç Seymen, Memed Erdener

Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi saat 18.30

Adres: İstiklâl Caddesi No. 181 Merkezhan, Beyoğlu

Tarihsel perspektiften yararlanmak geçmiş ile bugün arasında bağ kurulabilmesini, hatırlamak geleceğe yönelik görüş ve cesareti verebilir. Geçmiş-bugün-gelecek perspektifinde, kültürel bir fenomen olarak "sanat"ın temel kavramları üzerine odaklanan Çağdaş Sanat Konuşmaları dizisi, sanata dair konular ve olgular etrafında güçlü ve güncel bir bellek inşa etme girişimi olarak izlenmelidir.

Sanat, geçmişi miras alarak, farklı alanlara ve çağrışımlara taşımakta ve geleneksel kavramların ilkelerini özümseyerek bunları "değişen" durum/koşullara uygun yeni dağarcıklara dönüştürmektedir. Ağırlıklı olarak çok kültürlülük, siyasal krizler, seyahat, göç, toplumsal cinsiyet, feminizm, etnisite, küreselleşme, çevre, psikanaliz, biyomühendislik - genetik, teknoloji gibi konularla ilgilenen günümüz sanatı, yapıt olarak tamamlanmış bir estetik temsilden, "bilgi" üreten ve iletişim alanı yaratan bir harekete dönüşmüştür.

Görsel sanat alanındaki temel kavramların, yerel sanat ortamı üzerinden yeniden tartışılması, estetik üzerine bir nostaljiyi beslemenin ötesinde, sanatın tarihsel geçitte ele alınması, okunması, dönüştürülmesi, güncel sanatın algılanmasına ve geleceğin sanatına dair ipuçlarına ışık tutacaktır.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Kültür Sanat Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık Mart 2011 Etkinklikleri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement