LALE KÖKLÜ - Künefesiyle meşhur Hatay'da iftar sofralarını, hafif olması nedeniyle yöreye has kabak tatlısı süslüyor.
Tarih boyunca çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapan Hatay, Osmanlı, Fransız ve Arap yemeklerinden gelen birikimi sayesinde sahip olduğu zengin mutfak kültürüyle dikkati çekiyor.
Reçellerinden yemekleri ve mezelerine kadar birçok lezzetin adresi olan kentin, tatlı konusunda da geniş bir yelpazesi bulunuyor.
Tescilli künefesiyle uluslararası alanda adını duyuran Hatay'da, yöresel kabak tatlısı da vatandaşların vazgeçilmezleri arasında yer alıyor.
Hatay'da yetişen bal kabaklarıyla uzun yıllardır yapılan tatlı, ustalar tarafından yoğun emekle hazırlanıyor. Tatlı, damakların yanı sıra altın sarısı rengiyle gözlere hitap ediyor.
Kendine has sertliğiyle bilinen ve yağ kullanılmadan haşlanarak yapılan kabak tatlısı, hafifliği nedeniyle iftar sofralarında da tercih ediliyor.
Hatay usulü kabak tatlısının yapılışı
Hatay'da 20 yıllık kabak tatlısı ustası Mehmet Güler, bu tatlıyı yapmanın, babadan oğula geçen bir gelenek olduğunu söyledi.
Tatlının ortalama 3 gün süren zahmetli bir süreçten sonra servise hazır hale geldiğini belirten Güler, ilk gün büyük kabakları dilimleyerek dışını soyduklarını ifade etti.
Ertesi gün kabakları çatallarla deldikten sonra kireçli suya attıklarını bildiren Güler, bu suda 12 saat kalan kabakların sertleştiğini anlattı.
Daha sonra kabakların temiz suyla yıkandığını dile getiren Güler, "Yıkadığımız kabakları büyük kazanda haşlamaya başlıyoruz. Bu süre 8 veya 9 saati bulabiliyor. Haşlanırken de toz şeker ilave ediyoruz. Ardından haşlanan kabakları yaklaşık 8 saat soğumaya bırakıyoruz ve işlem tamamlandıktan sonra satışa hazır hale getiriyoruz." dedi.
Ramazanda talep iki katına çıkıyor
Kabak tatlısının yoğun ilgi gördüğünü kaydeden Güler, kilogramı 12 liradan satılan tatlıya talebin ramazanda iki katına çıktığını belirtti.
Hatay'da yapılan kabak tatlısının, diğer kentlerde hazırlananlardan çok farklı olduğuna işaret eden Güler, "Bu tatlının en önemli farkı, sadece Hatay'da üretilen kabaklarla yapılması. En önemli özelliği ise hafif olması. Bu nedenle insanlar, özellikle ramazanda iftar sofrasında kabak tatlısını tercih ediyor." diye konuştu.
Güler, kabak tatlısının tercihe göre sade, bazen de üzerine tahin, ceviz veya muz konularak tüketildiğini sözlerine ekledi.
Son Dakika › Kültür Sanat › Yöresel 'Kabak Tatlısı' İftar Sofralarını Süslüyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?