Gerçek Bir Aşk Hikayesi 'Beyazgül' - Son Dakika
Magazin

Gerçek Bir Aşk Hikayesi 'Beyazgül'

Gerçek Bir Aşk Hikayesi \'Beyazgül\'

Efsanevi aşk, 540 yıllık tarihi mekanda yeniden canlanıyor.

23.11.2013 06:03  Güncelleme: 16:51

Lale Devri yaşanmaktadır... 1727 yılında Osmanlı İmparatorluğu'na Hollanda elçisi olarak atanan Cornelis Calkoen ile cariye Beyazgül; Sultan Ahmet'in verdiği bir davette tanışıp birbirlerine aşık olurlar. Karasevdaya tutulan cariye, saraydan azad edilince bir konakta hizmetçilik yapmaya başlar. Yıllar sonra tekrar karşılaşan elçi ve Beyazgül'ün aşkı alevlenir. İki aşık, 15 yıl boyunca Hollanda Sarayı'nda birlikte yaşar. Ancak onların nikahsız birlikteliği bazı çevreleri rahatsız eder. Dedikodular yüzünden Hollanda elçisi sürgüne gönderilince, iki aşık ayrılmak zorunda kalır.

SARAYDAKİ HAYALET

Bu ayrılık, Beyazgül ve Calkoen'in aşkı için bir son değildir; çünkü sevgilerini mektuplara dökerler. Beyazgül'e tutkun olan Cornelis Calkoen'in İstanbul'a dönmek için verdiği mücadele, 20 yıl sürer. Calkoen, nihayet 1764'te sevdiğine kavuşmak için İstanbul'a doğru yola çıkar ama seyahat sırasında hayatını kaybeder. Beyazgül ise Hollanda Sarayı'nın kapısından ayrılmaz, sürekli elçiyi sorar ama kimse ona gerçeği söyleyemez. Sevgilisinin kendisini unuttuğunu düşünen genç kadın, sarayın kapısında hayatını kaybeder. Bu sarayda yaşayanlar yıllarca, Beyazgül'ün ruhunun sarayda dolaştığını söyler. Daha sonra Beyazgül'ün uyuyan heykeli, Hollanda Konsolosluğu'nun bahçesine dikilir... Aşıklar, her 14 Şubat Sevgililer Günü'nde bu büyük sevdanın anısına Beyazgül'ün heykelini ziyaret edip çiçek bırakıyor.

540 YILLIK HAMAM

Hocapaşa Dans Tiyatrosu, bu çarpıcı hikayeyi sahneye taşıdı. Projeyi duyunca; soluğu, gösterinin yapıldığı 540 yıllık Hocapaşa Hamamı'nda aldım. 1470 yılında Fatih Sultan Mehmet'in hocası ve veziri Hoca Sinan Paşa tarafından yaptırılan Sirkeci'deki Hocapaşa Hamamı, 2008'de Kemal Çakırgöz adlı işletmecinin girişimiyle sanat dünyasına kazandırılmış. 1988'e kadar hamam olarak kullanılan mekan, son beş yıldır özellikle turistlerin ilgi odağı haline geldi. Daha önce sema gösterileri yapılan bu tarihi mekanda bu yılın başından itibaren yukarıda okuduğunuz yaşanmış aşk öyküsü sahneleniyor.

OTUZ DANSÇI ROL ALIYOR

Kemal Çakırgöz'ün yapımcılığını üstlendiği 'Beyazgül'; bu gerçek hikayeyi, Osmanlı saray danslarının modern dansla harmanlandığı muhteşem bir şovla izleyenlere aktarıyor. Sanat danışmanlığını İstanbul Devlet Opera ve Balesi başdansçısı Oktay Keresteci'nin yaptığı gösterinin koreografisi ise Vildan Kavaklıgil ve Özge Kök'e ait. Esirin müzikleri ise Cihan Sezer'in imzasını taşıyor. Oyunun ilk perdesinde dokuz, ikinci perdesinde ise yedi konu ele alınıyor Özellikle ilk perdedeki 'Haremdeki Cariyelerin Eğitimi' ve ikinci perdedeki 'Patrona Halil İsyanı' ile 'Lale Devri Eğlenceleri'nin sunulduğu bölümler, izleyen herkesin ağzını açık bırakıyor.

FARKLI BİR DENEYİME HAZIR OLMALISINIZ

'Beyazgül'ün, akustiği muhteşem olan Hocapaşa Sarayı'nda sunulması, izleyicilere müthiş bir deneyim yaşatıyor.

Beş projeksiyon aletinin tavandan hamamın duvarlarına yansıttığı görüntüler (360 derece video mapping), gösterinin etkisini daha da artırıyor. İzlerken kendinizi oradaymış gibi hissediyorsunuz.

Hikayenin baş kahramanı 'Beyazgül'ü, İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı mezunu balerin Beril Baştürk canlandırıyor. Hollanda elçisi rolünde ise Moldovya Dans Akademisi mezunu Mihail Ceban var.

'Beyazgül'de kullanılan kostümler için tarih uzmanlarından destek alınmış. Matrak sahnesi için de Türkiye'nin tek matrak hocası Efkan Çalış, dansçılara özel ders vermiş.

Oyun, 19-23-26 ve 30 Kasım'da Sirkeci'deki Tarihi Hocapaşa Hamamı'nda sahnelenecek.

Sabah : http://www.sabah.com.tr

Kaynak: Sabah.com.tr

Son Dakika Magazin Gerçek Bir Aşk Hikayesi 'Beyazgül' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement