"Nasıl Bestelediğimi Biliyorsam Namerdim" - Son Dakika
Magazin

"Nasıl Bestelediğimi Biliyorsam Namerdim"

"Nasıl Bestelediğimi Biliyorsam Namerdim"

Onurlu Yıllar adlı albümüyle 25. sanat yılını kutlayan Onur Akın, bugüne kadar yaptığı şiirleri besteye çevirmesini yeteneğine bağladı.

10.05.2013 06:03  Güncelleme: 09:12

Nazım Hikmet, Vedat Türkali, İlhan Berk ve Aydın Öztürk gibi şairlerin şiirlerine yaptığı bestelerle tanınan Onur Akın, profesyonel müzik kariyerinde çeyrek asrı geride bıraktı. Ünlü sanatçının, 25'inci yılı şerefine çıkardığı 'Onurlu Yıllar' adlı albümünde Edip Akbayram'dan, Hayko Cepkin'e, Işın Karaca'dan Kubat'a kadar 16 farklı isim yer aldı. Onur Akın'la 25 seneyi ve yeni albümünü konuştuk...

BENİMKİ DİRENİŞ ÖYKÜSÜ

25 yıl nasıl geçti?

Göz açıp kapayıncaya kadar geçti. Müthiş bir direniş öyküsüdür benimki. 'Onurlu Yıllar' deyince iddialı geliyor ama en popüler firmalarla en büyük şirketlerle çalıştım. Piyasanın en çok aranan, en çok satan isimleri arasında yer aldım ama piyasa kurallarına boyun eğmedim.

Bu proje nasıl ortaya çıktı?

Fikir, Yavuz Bingöl'den çıktı. 27 yıllık dostuz; aramızda müziğin de sağladığı güçlü bir bağ var. Bana "Müzikte 25'inci yılın doldu. Sen niye tribute albüm yapmıyorsun?" dedi. Kafamızda ışık yandı ve öyle giriştik bu işe. 1.5 yıldır üzerinde çalışıyorduk.

Henüz çok yeni ama çok ses getirdi; değil mi?

Albüm çıkalı daha bir hafta olmadı; binlerce mail, tweet geldi. Herkesin çok beğendiği bir çalışma oldu. Henüz kimsenin "Keşke şu da olsaydı" dediğini duymadım. Hem sanatçı seçimleri, hem de onlara göre şarkı seçimlerini çok başarılı yaptık. Sanatçılar da çok güzel yorumladı, bir tane boş yok.

IŞIN'IN YORUMU GÜZEL

Şarkıcıları ve okudukları parçaları nasıl seçtiniz?

Yavuz'la birlikte "Böyle bir şey yapsak kim okur?" diye hemen kağıda kaleme sarıldık; yaptığım 300 beste arasından en sevilenleri çıkardık. Görüşmeler başladı. Çoğu sanatçı okuyacağı şarkıyı kendisi seçti. Örneğin Yaşar; bütün albümlerimi dinleyip 'Firari' şarkısını tercih etti.

Sizin en beğendiğiniz yorum kime ait?

Hiçbirini ayıramam ama Işın Karaca'nın 'Geceyi Sana Yazdım' yorumu çok beğenildi. Şu an en patlayan şarkı o oldu ama zamanla diğerleri de aynı oranda beğenilecektir. Işın'ı arayıp teşekkür ettim. O da "Kimse benim Onur Akın şarkısı söyleyeceğime inanmazdı. Çok büyük onurdur" dedi. Grup Seksendört'ün yorumladığı 'Yağmur Yüreklim' de her yerde çalıyor.

Yorumu ya da çalışma prensibiyle sizi şaşırtan bir isim oldu mu?

Olmaz mı? Hayko Cepkin nere, Onur Akın nere... Muhteşem yorumlardan biri; tamamen sürpriz. "5" dediysek, 5'te geldi. En az 20 okuma yaptı. Suavi çok titizdir. Edip Akbayram, hiçbir albümde yer almaz; beni kırmadı. Sağlık sorunu yaşamasına rağmen stüdyoya girdi. O olmasaydı benim tarihim eksik kalacaktı.

DOSTLARIMI KISKANMAM

Dostluklarınızın bu kadar uzun sürmesini neye bağlıyorsunuz?

Karşılıklı iyi niyete, doğallığa, samimiyete... Birbirimiz için dostluğun gerektirdiği her şeyi yaparız. Ben özellikle hiçbir dostumu kıskanmam; başarısını her zaman alkışlarım, en iyisi onların olsun isterim. Bu albüme sesini ve yüreğini koyan arkadaşların hepsi tevazu sahibi, egodan uzak isimler.

Şiir bestelemek zordur. Bunu nasıl başarıyorsunuz?

Bunu biliyorsam namerdim! Allah vergisi, doğal yetenek. Bunu formülize edemiyorum; edebilsem okulunu açar, bir sürü besteci yetiştiririm. Şiirin benim yüreğimin tellerini titretmesiyle ilgili.

Bu 300 şiiri bestelerken bir ritüel oluşturdunuz mu? Yalnız kalayım, denize karşı oturayım gibi..

Öyle ritüellerim yok.. Her an her yerde beste yapabilirim. Ben birçok şarkımı evde, mutfakta sofra hazırlanırken besteledim. Eşim, sabahın köründe kahvaltı hazırlarken; o mutfağın sıcaklığında yaptığım bestelerim çoktur.

MÜSLÜM GÜRSES BU ALBÜMDE YAŞIYOR

Müslüm Gürses'in albümde yer alması sürpriz miydi?

Müslüm Baba, içimizde yaradır. Hastaneye yatmadan iki ay önce stüdyoya girip 'Asi ve Mavi'yi okudu. Muhtemelen en son söylediği şarkıydı. Bu projede, stüdyoya girip ilk okuyan Müslüm Baba'dır. Nur içinde yatsın; keşke yaşasaydı da, bu şarkıyı birlikte söyleseydik.

Müslüm Baba ne ifade ediyor sizin için?

Müslüm Gürses bu ülkenin Leonard Cohen'idir. Her tarz şarkıyı kendine has tarzıyla olağanüstü yorumlayan muhteşem bir sanatçıdır. Çocukluğumda, abim için Paşabahçe Arı Sineması'nda sanat gecesi düzenlenmişti. O gecenin yıldız sanatçısı Müslüm Gürses'ti. Ben 11-12 yaşlarındaydım. Müslüm Baba'nın geleceğine inanmadıkları için kimse bilet almadı. Herkes dışarıda bekledi. Müslüm Gürses bir geldi yıkıldı orası. İzdiham, içerisi tıklım tıklım dolu, bilet alan yok. Öyle fanatik bir kitlesi vardı. Hemen kulise gittim, "Bir şey içer misiniz?" diye sordum; su istedi. Ben de dışarıdan bir kasa suyu kapıp geldim, heyecandan tüm suları önüne koymuştum. Nur içinde yatsın..Bu albümde Müslüm Gürses yaşıyor.

Sabah : http://www.sabah.com.tr

Kaynak: Sabah.com.tr

Son Dakika Magazin 'Nasıl Bestelediğimi Biliyorsam Namerdim' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement