Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış, Avrupa Birliği dönem başkanlığını 1 Temmuz'da Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin devralacak olmasını " 23 Nisan'da çocukların devlet büyüklerinin koltuklarına oturtulmasına" benzeterek, "Takvimsel bir süreç, 'sıra onlara geldi onları da oturtalım' diyorlar" dedi.
2. Türk Müşavirleri Konferansı'na katılan Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış, bugün Türkiye'nin ekonomide geldiği noktanın ve dış ticaretinde yakaladığı ivmenin aynı zamanda AB müzakere sürecinde de çok önemli bir platform olarak kullanılan bir güç haline geldiğini söyledi. Bağış, eskiden Türkiye'ye farklı bakan ülkelerin, farklı bakan toplumların ve milletlerin bugün Türkiye'yi çok daha önemsediğini kaydetti. Türkiye'nin güçlendikçe her platformda bu gücünü hissettiğini ifade eden Bağış, AB müzakere sürecinde bunun çok net görüldüğünü kaydetti. Eskiden vize konusunu konuşmak istemeyen ve konuyu hemen kapatmaya çalışanların kendileri vize konusunu açmadan 'Size vize kolaylığı sağlayalım' diyenlerin olduğunu belirten Bağış, "Biz vize kolaylığı istemiyoruz. Biz vize muafiyeti istiyoruz diyoruz. Şu anki gelinen süreç içerisinde Türkiye çok farklı yerde ve bundan sonraki gelinen yerde ise daha çok yol gideceğimize inanıyorum. Bu sabah bazı hukukçularla bir toplantı yaptım. Toplantıda şunu gözlemledim. Yabancı yatırımcılardan muazzam bir ilgi var. Türkiye'nin önde gelen bankalarına ve kuruluşlarına çok ciddi talepler var. Türkiye'nin bundan sonra daha iyi olacak" diye konuştu.
Anadolu topraklarının ticaret açısından önemli topraklar olduğunu kaydeden Bağış, herkesin artık Türkiye ile olan ilişkilerini tekrar gözden geçirmeye başladığını ifade etti. AB ülkelerinin Türkiye'nin büyüme oranlarını nasıl başardığı konusunda sorular sorduğunu belirten Bağış, " Davos'ta düzenlenen toplantıda bana 50 kere soru soruldu. Türkiye'nin ekonomideki ilerlemesini nasıl sağlıyorsunuz diye. Aynı soru her yerde Ekonomi Bakanımız Zafer Çağlayan'a da soruluyor. Bunda herkesin çok büyük bir emeği var" dedi.
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın kendisine "yeğen" olarak hitap ettiğini ve kendisinin de Çağlayan'a "emmi" diye hitap ettiğini belirten Bağış, Türkiye'nin ekonomide ilerlemesinden dolayı katkısı olan herkese teşekkür ettiğini ve Bakan Çağlayan ile sürekli bu konuları telefonla görüştüğünü söyledi.
Türkiye'nin 70 sente muhtaç olduğu günleri ve bir gecede yüzde 8 bin faiz ödediği günleri unutmamasını isteyen Bağış, Türkiye'nin bugünkü gelinen noktada ise dünyanın 16'ıncı, Avrupa'nın ise 6'ıncı en büyük ekonomisi olduğunu söyledi. Türkiye'nin artık ihracat yapmayan ilinin kalmadığını söyleyen Bağış, "Artık ihracat yapmadığımız bir ülke kalmadı. Bugün dünyanın en uç noktalarına kadar işadamlarımızın ulaştığını görüyoruz. İş adamlarımızda artık bu heyecanı hissediyor. Demokrasimiz güçleniyor. Demokrasimizin güçlenmesi ekonomimizi güçlendiriyor. Bu nedenle bayrağımızı gururla dalgalandıran işadamlarımızın her yere gittiğini görüyoruz. 2023 yılında 1 trilyon dolarlık ekonomi olacak isek bunu daha da hızlandırmamız lazım. Avrupa Birliği'nde finansal piyasaları kontrol eden Lüksemburg'un Başbakan Yardımcısı, 'Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne ihtiyacı olmayabilir ama Avrupa Birliği'nin Türkiye'ye çok ihtiyacı var' diye açıklama yaptı. Son zamanlarda buna benzer açıklamaların arttığını görüyoruz" dedi.
Avrupa Birliği dönem başkanlığını önümüzdeki dönem Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin devralacak olmasını "23 Nisan'da çocukların devlet büyüklerinin koltuklarına oturtulmasına" benzeten Bağış, "Takvimsel bir süreç, 'sıra onlara geldi onları da oturtalım' diyorlar" diye konuştu.
Dünya Ekonomik Forumu'nun bir toplantısının ilk kez Davos dışında bir şehirde, İstanbul'da yapıldığını anımsatan Bağış, son yıllarda Türkiye'nin gücünün arttığını ve Türk insanının potansiyelini keşfettiğini kaydetti. Vize konusuna da çok önem verdiklerini belirten Bağış, "Ama haklı olmak yetmiyor, güçlü olmak lazım" ifadelerini kullandı.
Konferansının sonunda ticaret müşavirlerinin sorularını cevaplandıran Bağış, pozitif gündem ile ilgili sorular üzerine pozitif gündemin bazı konuları konuşabilmek için bir fırsat olduğunu belirterek, "İşimize gelen konuları sonuca, karara bağlarız" dedi.
Yunanistan'daki seçimlere ilişkin soru üzerine Bağış, Yunanistan'ın sorunlarını aşabilmesinin Türkiye'nin çıkarları açısından da önemli olduğunu söyledi. Yunanistan'daki anketlerde birinci sırada görünen Syriza'nın Türkiye'ye karşılıklı olarak savunma harcamalarını azaltmayı teklif ettiğini belirten Bağış, aynı teklifin Başbakan Erdoğan tarafından daha önce Yunanistan tarafına iletildiğini söyledi. Türkiye'nin savunma harcamalarının çok küçük bir oranının Yunanistan'la ilgili tehdit analizleri içinde olduğunu kaydeden Bağış, Türkiye bütçesinde savunma harcamaları oranının gittikçe azaldığını belirterek, Yunanistan'ın da doğru kararları almasını istedi. - ANKARA
Son Dakika › Politika › 2. Türk Ticaret Müşavirleri Konferansı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?