Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, "İsteyen Anayasa Mahkemesi'ne müracaat edebilir. Anayasa Mahkemesi de her bir dosya için bireysel başvurularla ilgili herhangi bir şekilde karar verebilir. Ancak dokunulmazlık dosyaları ile ilgili verilecek olan karar bu dosyaların açılacağı mahkemeleri ilgilendiren bir husustur" dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde yapılan 65. Hükümetin 5 buçuk saat süren ilk Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası, Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş açıklamalarda bulundu. AK Parti Hükümetinin, Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru hakkının önünü açtığını hatırlatan Kurtulmuş, dokunulmazlıkların Anayasa Mahkemesi'ne götürülüp götürülemeyeceği ile ilgili bir soruya, "İsteyen Anayasa Mahkemesi'ne müracaat edebilir. Anayasa Mahkemesi de her bir dosya için bireysel başvurularla ilgili herhangi bir şekilde karar verebilir. Ancak dokunulmazlık dosyaları ile ilgili verilecek olan karar bu dosyaların açılacağı mahkemeleri ilgilendiren bir husustur. Bunun da altını çizmek isterim. İlgili dosyalar bundan sonraki süreçte ilgili mahkemelere gidecek, o mahkemeler karar verecek. Kimisi için lehte, kimisi için aleyhte karar verecek. Mahkemenin ne karar vereceğini bilmiyoruz ama Anayasa Mahkemesi'nin bu bireysel talepleri değerlendirmesi başka bir konudur. Hatta değerlendirmeye uygun olup olmadığı kararı da Anayasa Mahkemesi'nin alacağı bir karardır" diye cevap verdi.
Herkesin anayasa perspektifini ortaya koyması gerektiğini vurgulayan Kurtulmuş, "Bundan hiç kimse kaçamaz, ancak Anayasa meselesi gündeme geldiği zaman, evet biz diyelim ki; Başkanlık sistemini teklif ediyoruz, bir başka parti başka bir şeyi teklif edebilir, bir başka parti yarı başkanlık sistemini teklif edebilir, ya da başka bir formül ortaya koyabilir. Kategorik olarak yapılan bu tekliflere kulakları tıkayarak bunların üzerinden herhangi bir şekilde 'biz görüşmeyiz', herhangi bir şekilde 'bunları gündeme getirmeyiz' demek, kabul edilebilir bir şey değildir. Anayasa tartışmalarının olduğu bir yerde, herkes görüşlerini masaya getirir, tartışır, bu görüşler milletimiz tarafından karşılık bulursa, sonuçlanır, nihayetinde bütün bu sistem teklifleri Anayasadaki değişiklik tekliflerinin birinci derecede ve yegane muhatabı milletin kendisidir" değerlendirmelerinde bulundu.
"FEHRİYE ERDAL'IN TÜRKİYE'DE YARGILANMASI EN DOĞAL DURUMDUR"
Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, Fehriye Erdal'ın Türkiye'ye iadesiyle ilgili sorulan bir soruya, şu cevabı verdi:
"Fehriye Erdal'ın Türkiye iadesi ile ilgili talep defaatle Belçika makamlarına iletilmiştir. Türkiye suçluların iadesi tahammülleri çerçevesinde nasıl hareket edilmesi gerekiyorsa, Fehriye Erdal ile ilgili bu talepleri sıklıkla tekrarlamıştır. Türkiye olarak üzerimize düşeni yapıyoruz. Türkiye'de işlenmiş olan bir suçtan dolayı, çok tabi olan suçlunun suçu işlediği yerde yargılanmasıdır. Türkiye olarak bu fırsatı verdiğiniz için ayrıca teşekkür ediyorum. Bir kez daha görüşümüzü tekrarlıyoruz; Fehriye Erdal'ın özellikle Sabancı suikastı gibi çok önemli bir suikastın zanlısı olan Fehriye Erdal'ın Türkiye'de yargılanması en doğal durumdur. Bu doğal durumun sağlanması için Belçika makamlarının hiçbir siyasi mazerete sığınmaksızın Fehriye Erdal'ın iadesi karşılıklı ilişkilerin, dostluğun ve hukukun gereğidir. Ümit ederiz ki, Belçika makamları gereğini yerine getirir." - ANKARA
Son Dakika › Politika › 65. Hükümetin İlk Bakanlar Kurulu Sonrası Basın Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?