AB Türkiye İlerleme Raporu Tartışıldı - Son Dakika
Politika

AB Türkiye İlerleme Raporu Tartışıldı

AB Türkiye İlerleme Raporu Tartışıldı

TBMM AB Uyum Komisyonunda, Avrupa Birliği'nin (AB) Türkiye hakkında düzenlediği 2012 Türkiye İlerleme Raporu tartışıldı.

20.10.2012 15:48

TBMM AB Uyum Komisyonunda, Avrupa Birliği'nin (AB) Türkiye hakkında düzenlediği 2012 Türkiye İlerleme Raporu tartışıldı.

AB Uyum Komisyonu Başkanı Mehmet Tekelioğlu, toplantının açılış konuşmasında üye olmak isteyen tarafın Türkiye olduğunu, ancak raporu hazırlayanların diğer ülkeler için gözetilen ilke ve yaklaşımları Türkiye için de göstermesini istedi. Tekelioğlu, AB'nin Türkiye'ye çifte standart uygulamaktan vazgeçmesini istedi.

Değerlendirmelerin serinkanlı, sakin bir düşünme biçimiyle yapılması gerektiğini ifade eden Tekelioğlu, "Her şeye rağmen konu, eksiklerimizi tespit etmemiz ve onları gidermemiz bakımından önemsenmelidir. AB'nin de kendi işleyişi içinde büyük yanlışlara imkan veren boşlukları, belirsizlikleri vardır. Bunların başında hukuki belirsizlik geliyor. Hukuki belirsizlik varsa diğer alanlarda mesela siyasi ve sosyal alanlarda da zorluklar fazla oluyor. Hukuki belirsizliği ortadan kaldırmamız gerekiyor" dedi.

Türkiye'nin demokratikleşmesi konusunda hükümete, tüm ilgili kurumlara da görev düştüğünü belirten Tekelioğlu, "Türkiye'nin demokratikleşmesi konusunda herkese, her birimize, her kuruma düşen görev ve sorumluluklar vardır. Mesela, son dönemde güncel olduğu için söylüyorum; darbelerle yüzleşmek tüm Türkiye'nin yerine getirmesi gereken sorumluluktur. Kimi şeylerde geç kaldığımız bir vakıadır. Ne var ki bu ülkenin ve toplumun içinde bulunduğu durumla da doğrudan ilgilidir. Bazı şeyler için ekonomik iklim değişmelidir, değişiyor. Bundan da önce demokratik iklim değişmelidir. Demokratik iklim değişmezse ekonomik iklim değişmez. Herkesin rapor hakkında düşüncelerini ifade etmesi en doğal haktır. Ancak bu arada; 'Türkiye'nin AB'ye ihtiyacından daha fazla AB'nin Türkiye'ye ihtiyacı var' aşırıya kaçan söylemlerini gerçekçi ve inandırıcı bulmuyorum" tespitlerinde bulundu.

Tekelioğlu, Avrupa ülkelerinde Türkiye'deki gibi bir terör sorunu olmadığını, bu nedenle AB'nin Türkiye'yi anlamakta güçlük çektiğini dile getirerek, "Bizdeki gibi bir terör sorununun olmayışı sebebiyle Avrupa'nın bizi anlamada yaşadıkları kimi güçlükler, başka bir sıkıntı alanını oluşturuyor. Bir Fransa'da bir Almanya'da bizdekine benzer bir terör sorunu yok. Durum böyle olunca dışarıdan bakmakla sorunu anlamakta zorlanıyorlar. Buna rağmen hem burada hem orada negatif bakışı takıntıya dönüştürmüş kişiler yanında, kendi koşullarımızı Avrupa'nın içine girdiği olgularla değerlendiren, olaylara pozitif bakabilen siyasetçi ve aydınlar da var" ifadelerini kullandı.

Son olarak AB ile ilgili başka bir güncel konuya da değinen Tekelioğlu, "Nobel Barış Ödülü'nün AB'ye verildiğini biliyorsunuz" diyerek, konuşmasını tebessümle ve tebessümlere yol açan bir tarzla bitirdi:

"İnsan düşünmeden edemiyor; ödülü veren ülke olan Norveç'in AB'ye üye olmayan bir Avrupa ülkesi olması da biraz ilginç ve dikkat çekici. Belki bu barış ödülü Avrupa Konseyi'ne verilseydi daha iyi olurdu." - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika AB Türkiye İlerleme Raporu Tartışıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement