AB Uyum Komisyonu Başkanı'ndan Türkiye'nin Üyelik Süreci Değerlendirmesi - Son Dakika
Politika

AB Uyum Komisyonu Başkanı'ndan Türkiye'nin Üyelik Süreci Değerlendirmesi

AB Uyum Komisyonu Başkanı\'ndan Türkiye\'nin Üyelik Süreci Değerlendirmesi

Avrupa Birliği (AB) Uyum Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Tekelioğlu, “Aslında AB bizi kabul etmiş gibidir.

05.02.2014 15:59

Avrupa Birliği (AB) Uyum Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Tekelioğlu, "Aslında AB bizi kabul etmiş gibidir. Bana kalırsa sadece işin adının konması kalmıştır" dedi.

AB Uyum Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Tekelioğlu, İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan ve vakfın yönetim kurulu üyelerini kabul etti. AB Uyum Komisyonu salonunda gerçekleşen ziyarette gündem değerlendirmesi yapılırken, İKV Başkanı Vardan, Türkiye'nin AB'ye girme isteğinde ciddi ve samimi olduğuna dikkat çekti. AB'nin de Türkiye'nin beklentilerini karşılaması gerektiğini belirten Vardan, "AB'nin bize yardımcı olması gerekiyor. Önemli bir bilgi birikimimiz var. Brüksel'deki temsilciliğimiz 30 yıldır çalışmalarına devam ediyor. Bu çok önemlidir. Vakıf olarak çok önemli bir hafızaya, donanım ve tecrübeye sahibiz. Orada Türkiye ilerleme raporlarının hazırlanmasına katkı verdik. Birçok şeyin doğru anlaşılması için çaba gösterip, kimi yanlış algıların ve algılamaların önüne geçtik. Bunları üretmek kolay değil" diye konuştu.

AB Uyum Komisyonu Başkanı Tekelioğlu da AB ile ilişkilerin tarihsel süreci içinde gelinen son aşamasında bilinmesi gereken en önemli hususun, Türkiye'nin AB'ye girme kararlılığının siyasi irade olarak azalmadığı olduğunu söyledi. Tekelioğu, 22. Faslın açılması ile 16 Aralık'ta "Geri Kabul Anlaşması"nın onaylanması gibi önemli gelişmelere de değinerek şöyle konuştu: "Kimileri bu konuyu bütüncül bir bakış açısıyla ele alamadıklarından eksik değerlendiriyor olabilir. Bakınız, Türkiye, yakın zamana kadar batıya geçiş imkanı vermesi ile transit bir ülkeydi. Ancak şimdi artık hedef ülkeyiz. Doğal olarak kendi sınırlarımızı şimdi daha çok korumak, denetim altında tutmak durumundayız. Aynı zamanda Avrupa için de önem arz eden bu faaliyetlerin maddi külfetini hatırı sayılır ölçüde AB mekanizmaları ile karşılıyoruz. IPA çerçevesinde bu amaçla yapılan kimi önemli yatırımlar devam edecek. Bizim buna ihtiyacımız vardı. Ama anlaşma bizi tümüyle tatmin etmiş, tüm isteklerimizi karşılamış mıdır? Doğası gereği hiçbir anlaşma iki tarafı tatmin etmeyebilir. Önemli olan makul çizgide uzlaşmaktır."

"AB BİZİ KABUL ETTİ, SADECE İŞİN ADININ KONMASI KALDI"

Avrupalıların Türkiye'nin üyelik sürecini desteklemesi gerektiğini ifade eden Tekelioğlu, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: "Aslında AB bizi kabul etmiş gibidir. Bana kalırsa sadece işin adının konması kalmıştır. Bize hiç kimse 'siz niçin buradasınız?' diye sormadı, sormuyor. Artık bu veya bunu ima edecek soruların sorulmayışının asıl sebebi, onların da bizim yerimizin AB olduğunu bilmeleridir. Ama kimi eksiklerimizin olduğunu söylüyorlar. Bu son derece doğal. Kimin eksiği yok ki. Onların da eksikleri var. Bizim kimi eksiklerimiz terör gibi kendimize özgü hususiyetlerden kaynaklanmıştır. Terör belası olmasaydı Terörle Mücadele Kanunu da olmayacaktı elbette. Bu bakımdan Avrupalı dostlarımız Türkiye'yi desteklemelidir. Bu hükümetin AB perspektifi hiç eksik olmadı. Ama maalesef Sarkozy ve Merkel'in siyasi kapris sayılabilecek kimi tutumları, kimi fasılların açılmasını geciktirdi. Bugün Türkiye'nin birçok konudaki müktesebatı, birçok AB ülkesinden ileri durumdadır. Yani karar verilmesi halinde birçok faslın açılması ile kapanması bir olacaktır." - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika AB Uyum Komisyonu Başkanı'ndan Türkiye'nin Üyelik Süreci Değerlendirmesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement