AB Yetkililerine Mısır Mektubu - Son Dakika
Son Dakika Logo

AB Yetkililerine Mısır Mektubu

30.04.2014 18:53

Türkiye AB Karma Parlamento Komisyonu Eş Başkanı Demirkıran: "Mısır yetkililerini, Mısır’da demokrasiye dönüşe zarar veren bu idam kararlarını yeniden değerlendirmeleri hususunda ısrarcı olmaya ve Mısır halkının adalet ve barış beklentilerine uygun adımları atmaya teşvik etmeye devam etmek.

Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eş Başkanı, AK Parti Siirt Milletvekili Afif Demirkıran, Mısır'daki idam kararlarına ilişkin AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz ile Avrupa Parlamentosu'ndaki siyasi parti grup başkan ve başkanvekillerine bir mektup yazdı.

Demirkıran, mektuplarında şunları kaydetti:

"Minya Ceza Mahkemesi'nin daha önce idam kararı verdiği 529 kişiden 37'si hakkındaki idam cezasını onadığını, başka bir kararla da 683 kişi için idam cezası verdiğini üzülerek öğrendim.

Daha önce Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eş Başkanı sayın Helene Flautre

ile Mısır geçici yönetimine yazdığımız mektupta da belirttiğimiz üzere; idam cezası caydırıcılığı bulunmayan ve insanlık onurunu kabul edilmez bir biçimde yok sayan zalim ve insanlık dışı bir uygulamadır. Bu cezalar adil yargılanma hakkı ve yaşam hakkını derinden zedeleyen, Evrensel İnsan Hakları Bildirgesi'nde belirtilen temel hak ve özgürlükleri açık bir şekilde ihlal etmektedir. Anılan evrensel ilkelerin savunucusu olduğu varsayılan uluslararası toplumun bu kabul edilemez cezalara gerekli tepkiyi vermesi gerekmektedir. Çok iyi biliyorum ki 500 milyon vatandaşı temsil eden Avrupa Parlamentosu'nun sesi özellikle demokrasi, hukukun üstünlüğü ve insan hakları gibi AB'nin dayandığı değerler söz konusu olunca çok güçlü çıkmaktadır.

Mısır yetkililerini, Mısır'da demokrasiye dönüşe zarar veren bu kararları yeniden değerlendirmeleri hususunda ısrarcı olmaya ve Mısır halkının adalet ve barış beklentilerine uygun adımları atmaya teşvik etmeye devam etmek zorundayız." - TBMM

Kaynak: AA

Son Dakika Politika AB Yetkililerine Mısır Mektubu - Son Dakika


Advertisement