Aile Bütünlüğünün Korunması Komisyonu - Son Dakika
Politika

Aile Bütünlüğünün Korunması Komisyonu

Aile Bütünlüğünün Korunması Komisyonu Başkanı Ayşe Keşir, boşanmış ailelelerde en büyük sorunun, bazı babaların çocuklarını haciz yoluna başvurarak görmesi olduğunu belirterek, "Çocuklar adeta bir malmış gibi hacizle babası tarafından görülebiliyor, bunu kabul edemeyiz" dedi.

21.01.2016 14:44

Aile Bütünlüğünün Korunması Komisyonu Başkanı Ayşe Keşir, boşanmış ailelelerde en büyük sorunun, bazı babaların çocuklarını haciz yoluna başvurarak görmesi olduğunu belirterek, "Çocuklar adeta bir malmış gibi hacizle babası tarafından görülebiliyor, bunu kabul edemeyiz" dedi.

TBMM Aile Bütünlüğünü Olumsuz Etkileyen Unsurlar ile Boşanma Olaylarının Araştırılması ve Aile Kurumunun Güçlendirilmesi için Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu, AK Parti Düzce Milletvekili Keşir başkanlığında toplandı.

Ayşe Keşir, toplantılarda aile bütünlüğünü olumsuz etkileyen unsurları tartışacaklarını ve buna çözüm yolları bulmaya çalışacaklarını ifade ederek, ailenin çözüm üretme kapasitesinin arttırılması konusunu uzmanlarıyla görüşeceklerini söyledi.

Çalışmalar sonucunda hazırlayacakları raporun, hükümet planlarında da yer almasını istediklerini vurgulayan Keşir, çalışmalarda sadece karı-koca ilişkisini değil ailenin tüm fertlerini ilgilendiren unsurları, çocukları, yaşlıları, varsa ailedeki engelli bireyleri bütünüyle detaylı şekilde ele alacaklarını söyledi.

Ayşe Keşir, boşanmış ailelerde sorunun, bazı babaların, çocuklarını haciz yoluna başvurarak görebilmesini olduğunu vurgulayarak, "Çocuklar adeta bir malmış gibi hacizle babası tarafından görülebiliyor ancak. Bunu kabul edemeyiz, bu sorunu çözmeliyiz" tespitinde bulundu.

CHP Kocaeli Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet, çok yönlü olan bu konunun bütünüyle ele alınması gerektiğine işaret ederek, "Boşanmalarla birlikte birçok sıkıntı gündeme geliyor. Kadına şiddet, aile içi şiddet, anne babaya şiddet konularının ele alınması lazım" dedi.

Komisyon Başkanvekili, AK Parti Burdur Milletvekili Bayram Özçelik, görüşülecek büyük bir kitle olduğunu belirterek, "Son yıllarda, aile bütünlüğünün bozulmasıyla ilgili herkes kafa yormaya, çalışmaya başladı, ciddi araştırma yapanlar var. Bu konuda 'bıçak kemiğe dayandı' tabirini kullanabiliriz. Tez, yüksek lisans ve doktora olarak, 'ben ne yapabilirim' diye çaba sarf eden insanları görüyoruz. Bu konuda ihtisas sahibi kişilerin, derneklerin ve vakıfların önerilerini alacağız. Nerede eksiklik varsa onları ve yapılmayanları görebileceğiz" diye konuştu.

"Bir kadın en son çare olarak boşanmak istiyor"

CHP Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal, kadınların boşandıktan sonra yaşadığı maddi sıkıntılarla nafakaların tahsilindeki sıkıntıların da ele alınması gerektiğini söyledi.

Köksal, kadınların kolay kolay boşanmadığını ifade ederek, "Uzun süre avukatlık yaptım ve birçok boşanma davasına baktım. Bir kadın en son çare olarak boşanmak istediğini söylüyor. Kadın eşinin onu aldatmasına ve bir başka kadınla aynı evde yaşamaya mecbur bırakılmasına rağmen yaşadıklarına katlanmaya çalışıyor. Kadın boşanma sürecinde maddi ve manevi zorluklarla karşılaşıyor. Boşandıktan sonra sığınma evlerinde kalan kadınlarla görüşülmeli. Boşandıktan sonra tahsil edilemeyen nafakalar nedeniyle kadınlar ekonomik olarak zora düşüyor" değerlendirmesini yaptı.

Hukukçuların ve sivil toplum kuruluşlarının taleplerinin de dikkate alınması gerektiğini kaydeden Köksal, dün gece TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen tasarıda, eşlerden birinin, diğerinin rızası olmadan evlat edinmesinin önünü açan düzenlemenin kabul edildiğini, bunun aileyi zedeleyici ve zarar verici bir düzenleme olduğunu dile getirdi.

HDP Ağrı Milletvekili Dirayet Taşdemir ise boşanma, şiddet ve çocukların yaşadığı sorunların yoksullukla doğrudan ilişkisi olduğunu vurgulayarak, yapılacak toplantılarda yoksulluğun da ele alınması gerektiğini bildirdi. Taşdemir, Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfının dinlenilmesini talep etti.

"Nişanlılık süresi 2,5 yıl sürdü"

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, çalışmalar sırasında tek başına boşanmanın üzerine gidilmemesi, aile bütünlüğünü koruyacak çalışmaların da incelenmesi gerektiğini söyledi.

"Üç ayrı ilde üç kadın öldürüldü, kadın boşanma davası açmış ve kocası onu öldürüyor" diyen Tanal, "Buradaki asıl mesele eğitim. Bu eğitimle olur, birden bire de olmaz" dedi.

İç göç ve ailelerin geciçi parçalanma sorununa da eğilinmesinin önemine işaret eden Tanal, "İlk avukat olduğumda, stajyerken girdiğim boşanma davaları beni olumsuz etkiledi, ben de bu yüzden evliliği ağırdan aldım. Nişanlılık süresi 2,5 yıl sürdü. Niçin? Çünkü, ekonomik zorluklar vardı" diye konuştu.

Tanal, "Boşanmalar kadın ya da erkeğin giyim tarzlarından, dini inançlarından, eşinin ailesinden, kıskançlıktan, eşlerin iş sorunlarından, alkolden, cimri olmasından, kumar oynamasından, eşin ailesine aşırı düşkünlüğünden, sorumsuz davranmasından, işine aşırı düşkünlükten, çok para harcamasından, ailesiyle ilgilenmemekten, yoksulluktan, yemek ya da ev düzeninden, akrabalarla olan ilişkilerden meydana gelebiliyor. Ama sonuçta bu işin ilacı eğitimdir" sözlerini sarfetti.

AK Parti Kırşehir Milletvekili Salih Çetinkaya, boşanma nedenini sadece "yoksullukla" ilişkilendirmenin yanlış olacağını vurguladı. Taşradaki barolar ve avukatların dinlenilmesi gerektiğini ifade eden Çetinkaya, "Bu sorun herkesi etkileyebilecek bir sorun, herkesin ailesi var. Önlemleri somut olarak ortaya koymalıyız, böyle yaparsak daha sağlıklı sonuç alabiliriz" dedi.

"Sakin kafayla evlilikten bugüne kadar olanları yazın diyorum"

AK Parti Bursa Milletvekili Emine Yavuz Gözgeç, uzun yıllar avukatlık yaptığını anımsatarak, "Bana boşanmak isteyen insanlar geldiğinde, çok sinirli ve husumet dolu oluyorlar. Bana gelenlere, 'Eve gidin ve sakin kafayla evlilikten bugüne kadar olanları yazın' diyorum. Bu bile sorunu çözmek için bir adımdır" diye konuştu.

Gözgeç, evlenmek isteyen kişilere evlilik öncesi rehberlik hizmeti verilebileceğini söyledi.

AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Ali Özkaya, komisyonun ana işinin, "aile kurumunu güçlendirmek için neler yapmalıyız" olduğunu, ondan sonra boşanma olayları üzerine eğilinmesi gerektiğini vurguladı. Özkaya, "Olayın pozitif tarafını görüp, ona göre açıklamalar yapmamız ve bunu gündemde tutmamız gerekiyor. Mümkünse 'boşanma' kelimesini hiç kullanmayalım" dedi.

Milletvekilleri, komisyon çalışmasında katkı sunacağını düşündükleri ve dinlenilmesini istedikleri uzman kişilerin isimlerini de komisyona iletti.

Komisyon Başkanı Keşir, komisyonun 24 toplantı gerçekleştireceğini belirterek, gelecek toplantıda, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca 2014'te hazırlanan "Aile Yapısı Araştırması"nın uzmanlarca komisyonda anlatılacağını kaydetti.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Aile Bütünlüğünün Korunması Komisyonu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement