Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, "Yeni İmar Kanunu'nda, yeni Yapı Denetim Kanunu'nda getireceğimiz sistemle Türkiye'de çok ciddi bir reform, değişim dönüşüm olacak. İnşaat sektörümüz, malzeme üretimimiz, teknik müşavirlik sistemimiz çok ciddi şekilde gelişecek" dedi.
Bakan Bayraktar, Holiday in Airport Otel'de düzenlenen Malatyalı İş Adamları Derneği (MİAD) 11. Olağan Genel Kurulu'na katıldı. Bayraktar, burada yaptığı konuşmada, İstanbul'a 1967 yılında geldiğinde işportacılık yaptığını, o günlerden bu yana pek çok Malatyalı tanıdığını, bazı akrabalarının ve mesai arkadaşlarının da Malatyalı olduğunu aktardı.
Malatya'nın Türkiye'nin ana omurgasını oluşturan kentlerinden birisi olduğunu kaydeden Bayraktar, "Malatyalılar, birliğimizin, dirliğimizin artmasına ciddi katkılar yapmışlardır" diye konuştu. Tanınmış Malatyalılar'ı anan Bayraktar, "Türkiye'nin bugünlere gelmesinde çok büyük mimar olan Cumhurbaşkanı Turgut Özal'a Allah gani gani rahmet eylesin. Somuncu Baba ve Niyazi Mısri hazretleri Malatyamız'ın evladı. Onlara da Allah gani gani rahmet eylesin, Allah şefaatine bizleri nail eylesin. Yine İnönü de Türkiye'de çok derin bir insandı. Hem kendisi hem oğlu Erdal İnönü, beyefendiliğiyle Türkiye'nin siyasetine, demokratikleşmeye, çok partili sisteme geçilmesinde attığı adımlar bakımdan Türkiye'de önemli bir mühürdü" ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin bugün dünyada yerini alması, dünyanın en büyük 10 ülkesi arasına girmesi gerektiğini, bu hedefin iş adamları sayesinde gerçekleşeceğine inandığını kaydeden Bayraktar, "Demokrasiyle idare edilen ülkelerde uç beyleri, hem demokrasinin nabzını tutan hem de ekonomiyi dinamize eden iş adamlarıdır. Bu nasıl olacak? İş adamlarıyla devlet birbirine yardımcı olacak. Devlet sektörü, devletin kendi ana görevi olan denetim mekanizmalarını işletirken, kırmadan dökmeden, itmeden kakmadan ve yardım ederek bu görevini yerine getirmesi ve özel sektöre lojistik destek sağlaması lazım" diye konuştu.
Bayraktar, devletin, yatırım ortamını iyileştirmede hizmet görevini iyi yerine getirmesi, denetim görevini çok iyi yapması, bunu yaparken yatırımcıları adeta canından bezdiren bürokrasinin belini kırması gerektiğini söyledi.
Türkiye'deki şehirlerin kötü bir yapı stoğu olduğunu, 20 milyon konuttan yaklaşık 6.5 milyonunun deprem aksı içinde bulunduğunu ifade eden Bayraktar, şöyle dedi:
"Bir deprem olduğu zaman, bir afet olduğu zaman ülkemizin ekonomisi çok ciddi şekilde aşağıya düşüyor, çok ciddi şekilde can kayıpları oluyor. Artık ABD'nin yakaladığı, Japonya'nın yakaladığı ileri dünyanın yakaladığı, depremden zarar görmeme olgusunu bizim de yakalamamız lazım. Kentsel dönüşümde çok ciddi gayret içindeyiz. Vatandaşımızla belli bir ahenk içinde, vatandaşımızın talebi doğrultusunda, vatandaşımızın rızasını ve gönüllülüğünü yakalamak suretiyle kentsel dönüşümü tüm Türkiye'de gerçekleştirme çalışmalarımız devam ediyor. Bu çok ciddi şekilde, sadece inşaat sektörünü değil, iş hayatını, özel sektörümüzü dinamize edecek. 200 tane yan sektörü tetikliyor. İş hayatını tetikliyor ve bizim Türkiye olarak en önde olduğumuz, en iyi bildiğimiz işlerden birisi inşaatçılıktır. Bugün dünyada ne ile öne çıkıyoruz? İhracatımız belli noktaya geldi ama dünyaya gönderdiğimiz hizmet sektörü olarak birinci önceliğimiz inşaat sektörümüz. Fakat inşaat sektörünü gönderirken, oyun kurucu değiliz. Sözleşmeleri, şartnameleri, projeleri biz yapmıyoruz. O noktaya gelemedik. İngiliz, Amerikan, Avrupalı, Japon firmalar yapıyor projeleri, biz gidiyoruz müteahhitlik yapıyoruz. Adeta taşeron gibi. İstediğimiz parayı oradan getiremiyoruz. Çünkü bizim yapmadığımız mahal listelerindeki, ülkemizin inşaat malzemelerini kullanamıyoruz. Hak edişlerimizi biz kendi teknik müşavirlerimizin imzasıyla alamıyoruz. Yabancı müşavirlerin imzasıyla alıyoruz. O bakımdan bizim bu yeni İmar Kanunu'nda, yeni Yapı Denetim Kanunu'nda getireceğimiz sistemle Türkiye'de çok ciddi bir reform, değişim dönüşüm olacak. İnşaat sektörümüz, malzeme üretimimiz, teknik müşavirlik sistemimiz çok ciddi şekilde gelişecek."
Bayraktar, Türkiye'nin yeni konjektürde enerji tasarrufuna gitmesi için akılı binalar, yeşil binalar yapması gerektiğini de dile getirdi.
Vali Mutlu'ya övgü
Malatyalı işadamlarına kendisini davet ettikleri için teşekkür eden Bakan Bayraktar, kendisiyle toplantıya katılan İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu için de, "Hakikaten Valimiz gerçekten kendisini aşmış, çok duyarlı, 'İstanbul'a ben ne yapabilirim' diyen ve hiç bir kaprisi, kompleksi olmayan, kendisini halkına, milletine adamış, her tarafa gece gündüz koşan ve kendisini yetiştirmek için de hergün dağarcığına koymaya çalışan bir insanımızdır. Ben de huzurunuzda kendisine teşekkür ediyorum, tebrik ediyorum" ifadelerini kullandı.
Öğrenci evi tartışmaları
Toplantının ardından Bayraktar, bir gazetecinin, "Öğrenci evi tartışmaları sürüyor. Bu konuda Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın açıklamaları oldu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da 'Bunları basın önünde değil, Bakanlar Kurulunda konuşabiliriz' şeklinde açıklamaları oldu. Siz bu konuda neler düşünüyorsunuz?" şeklindeki sorusunu şöyle cevapladı:
"Sizin sorunuzun cevabını Başbakan cevap vermiş. 'Bunları ortalıkta konuşmayalım, Bakanlar Kurulunda konuşalım' demiş. Ne güzel cevap. Bana yurt yapımını sorun söyeiyeyim. Yurt yapımından iyi anlarım. Köprü yapımından, inşaat yapımından, imar işinden, kentsel dönüşümden... Onlardan size çok iyi cevap verebilirim. Teknisyenim ben. Sizin söylediğiniz konular beni çok ilgilendiren konular değil."
Öğrenci yurdu eksikliği konusunda ise Bayraktar, "Yurtlarda eksikliğimiz var. Eskiye göre yurtların kapasitesini, yanlış olabilir ama aşağı yukarı 30 kat artırdık fakat yeterli değil. Biz hem özel sektörü yurt yapmak için teşvik ediyoruz, bir taraftan TOKİ yapıyor, bir taraftan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak biz yapıyoruz, bir taraftan vakıfların yapmasını teşvik ediyoruz, bir taraftan da yapılan yurtları devlet olarak kiralayacağız diyoruz. Yurt işini çok daha hızlı şekilde yapmak için, modern, gençlerimize uygun şekilde yapmak için çok büyük gayretimiz var" dedi.
Vali Mutlu
İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ise genel kurulda yaptığı konuşmada, seçilecek yönetime başarılar diledi. İstanbul'un Türkiye'de iş dünyasının merkezinin İstanbul olduğunu dile getiren Vali Mutlu, İstanbul'un enerjisine Malatyalı işadamlarının ayrı bir güç kattığını söyledi. Mutlu, şöyle dedi:
"Malatya, özel bir markayı ifade ediyor. İnsanı itibariyle çok özel bir yapıyı ifade ediyor. Elbette ki Malatya'nın markalarından birisi olan kayısının da vermiş olduğu zekayı güçlendirici, enerjiyi artırıcı, motivasyonu, neşeyi, dostluğu pekiştirici bu özellikleriyle birlikte, iş dünyası da adeta Malatya'yı mükemmel şekilde temsil ediyor. Malatya'nın enerjisini, işadamlarının ruhunde görebiliyorsunuz. İstanbul'un enerjisinde de Malatyalı işadamlarının çok büyük gücü ve katkısı var. Belli sektörlerde, tekstilde, turizmde ve farklı alanlarda çok kıymetli işler yapıyorsunuz. İstanbul'un önemli markalarını da yaratan iş adamlarısınız. Bu nedenle biz hem Malatyamız ve işadamlarıyla iftihar ediyoruz."
Yarın büyük önder Mustafa Kemal Atatürk'ün ölüm yıldönümü olacağını hatırlatan Vali Mutlu, "Elbette ki bizlere emanet ettikleri ortam en büyük kutsalımızdır. Bu kutsal vatanı, daha iyi noktaya taşıyabilmek, Cumhuriyet'in 100. yılına bugünkünden çok daha iyi bir noktaya getirebilmek hepimizin, 76 milyon vatan evladının ortak ideali, derdidir. Bu ideale ulaşmada en büyük gücümüz iş dünyasıdır. İş dünyasının bugün dünyaya açılan vizyoner bakışı, heyecanı, ülke sevgisi, vatan sevgisi, insan sevgisi bizi 100. yı idealine ve ondan sonraki ufuklara, muasır medeniyet seviyesine ulaştıracaktır" dedi. - İstanbul
Son Dakika › Politika › Bakan Bayraktar, İstanbul'da - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?