Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Suriye'ye olası müdale konusunda hedefi barış olan koalisyonların içerisinde yer alacaklarını belirterek, "Hedefi barış olan bir sürece Türkiye en ideal katkısını nasıl verecekse veya verebilecekse biz o gayretin içerisinde oluruz" dedi.
Arjantin'den dönen Erdoğan, Esenboğa Havalimanı'nda basın toplantısı düzenledi, gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Erdoğan, "Olimpiyatları Tokyo'nun almasına Türkiye'de sevinenler var. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusu üzerine, şunları söyledi:
"Olimpiyatları İstanbul'un kaybetmesini sevinçle karşılayan çevreler sorusuna isterseniz ben cevap vermeyeyim, onun cevabını halkım en güzel şekilde vakti, zamanı geldiğinde verecektir. Böyle bir şeye sevinilmez. Çünkü Türkiye burada son ikiye kalmıştır ve bizim kaybedişimize üzülen oradaki bütün komite üyelerini de gördük. Kaldı ki Türkiye 5. kez böyle bir yarışa girmiştir. Türkiye'nin böyle bir olimpiyat düzenleme ev sahipliğini alamayışını kendileri için önemli görenler veya önemseyenlerin neden dolayı önemsediği bellidir. Onlar bunu önemserken Türkiye bu arada bir çok uluslararası spor organizasyonlarına ev sahipliğini de yapmıştır."
Türkiye'nin, Akdeniz Oyunları'ndan, Erzurum'daki kış oyunlarına kadar birçok uluslararası organizasyona ev sahipliği yaptığını hatırlatan Erdoğan, "İzmir'deki Üniversitelerarası Oyunlar. İzmir'in o zaman ki belediyesi bunu başaramamıştır ki bu belediye malum o zaman şu andaki anamuhalefetin belediyesiydi, onlar başaramadığı için biz hükümet olarak duruma el koymak durumunda kalmıştık. Böylece İzmir'deki Üniversitelerarası Oyunlar da bizler prestij kaybına giderken bunu kurtaran olduk" diye konuştu.
Erdoğan, bundan sonra ağırlıklı olarak sporcuların yetişmesine zaman ayıracaklarını belirterek, sporcuların uluslararası anlamda çok daha güçlü şekilde geleceği yakalaması noktasında adımları atacaklarını dile getirdi.
-"Hedefi barış olan bir koalisyondur"-
Başbakan Erdoğan, G20 Zirvesi'nde Mısır'ın gündeme gelip gelmediğinin sorulmasına karşılık zirvede ağırlıklı olarak Suriye konusunun öne çıktığını, kimyasal silahlar meselesinin bu ülkenin gündeme gelmesine özellikle vesile olduğunu ifade etti.
Çalışma yemeğinin de tamamıyla Suriye ile ilgili olduğunu anlatan Erdoğan, ekonomik alanlarla ilgili konuları söz konusu yemeğin dışında yürüttüklerini aktararak, şöyle devam etti:
"Suriye konuşulurken Mısır'a hiç değinilmedi diyemeyiz. Mısır da kısmen de olsa gündeme geldi ama ağırlıklı gündem Suriye idi. Çünkü kolay değil, yüz bini aşkın insan öldürülmüş, hala ölüm devam ediyor. Kimyasal silahlar, göçler. Ama herkesin söylediği şey şu, 'Türkiye gelenlere karşı ev sahipliği yapıyor, bu nedenle Türkiye'nin yükü ağır' bunlar söyleniyor. Biz de şunu söyledik, mesele şu anda ne kadar para toplanacak, ne olacak o değil, mesele kanın ve ölümün durması. Bu konuda ne yapabiliriz? Bunun için atılması gereken adım nedir? Bu adım neyse bu adımı atalım. İşte biz bu adımın atılmasındaki oluşacak koalisyonların içerisinde varız. Hedefi barış olan bir koalisyondur. Bunu hangi yolla gerçekleştirirseniz gerçekleştirin, olay budur."
-"Rusya'yı işin dışında tutmayalım"-
Bir gazetecinin Suriye'ye yönelik olası müdahaleye ilişkin "Rusya'nın ikna olmadığının görüldüğünü" belirterek, bundan sonraki yol haritasını sorması ve "Türkiye muharip güç olarak mı yoksa hava sahasını açarak mı nasıl yer alacak bu koalisyonunu içinde?" diye sorması üzerine Başbakan Erdoğan, "Şu anda Rusya'yı işin dışında tutmayalım. Rusya ile de bu konuda ilişkilerimiz bütün hassasiyetini koruyarak devam ediyor" ifadesini kullandıdiye konuştu.
Rusya'nın Petersburg kentinde düzenlenen G20 Liderler Zirvesi öncesinde Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile de görüştüğünü hatırlatan Erdoğan, şunları söyledi:
"Yayımlanan bir tebliğ oldu. Bu tebliğin altında imzalar var. Bütün bunlara baktığımız zaman hassasiyet artıyor. Özellikle AB o ana kadar göstermediği hassasiyetini mesela bu toplantıda gösterdi. AB bu konudaki desteğini ortaya açık ve net koymuş oldu. Şu anda da yine süre ne olur, ne kadar zamanda olur. Burada muharip bir güç olarak mı yoksa burada özellikle lojistik destek sağlamak üzere bir güç temini için mi olur bütün bunları tabii şartlar belirler. Şu anda bunun verilmiş bir kararı yoktur. Eğer bunu 'şöyle veya böyle olur' gibi bir yaklaşım içinde takdim edersek Suriye'deki yüz binlerce insanın ölümüne biz sadece çanak tutmuş oluruz. Hedefi barış olan bir sürece Türkiye en ideal katkısını nasıl verecekse veya verebilecekse biz o gayretin içerisinde oluruz."
Dopingle mücadele
Başka bir gazetecinin Arjantin'de 2020 Yaz Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları'nın ev sahipliği yapma hakkının verildiği toplantıda "Türkiye'ye yöneltilen soruların başında doping konusunun geldiğini" belirterek, bu konuda yeni kararlar alınıp alınmayacağını sorması üzerine Erdoğan, sorunun Türkiye'ye yönelik olmadığını vurguladı. Doping konusundaki yaklaşımlarının, düşüncelerinin sorulduğunu belirten Erdoğan, şunları kaydetti:
"Bizim de bu soruya verdiğimiz cevap, 'biz dopinge karşı sıfır tolerans' dedik ve buna yönelik düzenlemelerimizi başlattık. Bu konuyla ilgili de asla affımız yoktur. Kim böyle bir şeye tevessül ederse bir defa onun spor hayatı ülkemizde biter. Bu konudaki kararlılığımızı çok açık net ortaya koyduk ve buna yönelik aslında kurumsallaşmayı da gündemimize aldık ve bunun da adımlarını attık, atıyoruz." - Ankara
Son Dakika › Politika › Başbakan Erdoğan Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?