Başbakan Yardımcısı Arınç, Batum'da - Son Dakika
Politika

Başbakan Yardımcısı Arınç, Batum'da

Başbakan Yardımcısı Arınç, Batum\'da

"Her konuda Gürcistan'ı destekliyoruz, her konuda hemfikiriz."

02.06.2012 10:09

Zafer Sel - Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç,

"Her konuda Gürcistan'ı destekliyoruz, her konuda hemfikiriz. İki ülke birbirlerini her zaman destekleyecek. Türkiye olarak da kalkınmalarına, gelişmelerine destek olacağız. Dış politika konularında da aynı düşünceleri benimsiyoruz" dedi.

Arınç ve beraberindekilerle Gürcistan Devlet Başkanı Mikheil Saakashvili, Butum'da bir restoranda bir araya gelerek yemek yedi ve bir süre görüştü. Görüşmenin ardından Arınç ile Saakashvili, Saakashvili'nin kullandığı araçla Batum Kültür Merkezine gelerek gazetecilere açıklamalarda bulundular.

Başbakan Yardımcısı Arınç, Türkiye ile Gürcistan arasındaki ilişkilerin çok güçlü olduğunu, iki günlük Gürcistan ziyaretinin çok verimli ve başarılı geçtiğini belirterek, "Tüm ilişkilerimizi gözden geçirdik. İki ülke arasında çok başarılı gelişmeler olduğunu gördük. Her konuda Gürcistan'ı destekliyoruz, her konuda hemfikiriz. İki ülke birbirlerini her zaman destekleyecek. Türkiye olarak da kalkınmalarına, gelişmelerine destek olacağız. Dış politika konularında da aynı düşünceleri benimsiyoruz. Ben tekrar bizlere karşı gösterdikleri konukseverlikten dolayı Sayın Başkana teşekkürlerimi sunuyorum, kendilerine sağlık ve mutluluklar diliyorum ve çok teşekkür ediyorum" diye konuştu.

-"Türkiye'nin gelişmesi bizim için çok önemli"-

Gürcistan Devlet Başkanı Saakashvili ise iki ülke arasındaki ilişkilerin hiçbir zaman bu kadar parlak olmadığını ifade ederek, "Türkiye'nin çok komşusu varken Gürcistan'ın Türkiye için en güzel ülke olduğunu düşünmek istiyoruz ve böyle düşünüyoruz. Türkiye bölgesel bir lider rolü üstlenmiştir, bütün dünya için bir örnek yaratıyor, sadece bölgesel açıdan değil" dedi.

Gürcistan hızlı gelişen bir ülke olduğunu, ekonomisinin de hızlı geliştiğini dile getiren Saakashvili, Türk yatırımcıları her zaman teşvik ettiklerini belirtti.

Her yıl milyonlarca Türk'ün Gürcistan'a gittiğini ancak bu sayının daha da artmasını istediklerini vurgulayan Saakashvili, iki ülke arasında pasaportsuz geçiş bulunduğunu, Batum Havaalanı'nın ortak kullanıldığını, bu yıl sonuna kadar yeni bir demiryolu hattı açacaklarını da söyledi.

Saakashvili şöyle devam etti:

"Bizim serbest ticaret anlaşmamız mevcuttu aramızda. Biz gerçekten örnek bir ülke yaratıyoruz, komşu ülke yaratıyoruz. Bu işbirliğini sadece bir başlangıç olarak kabul ediyorum ve daha da gelişmesini istiyorum.

Sayın Başbakan Yardımcısı Arınç'ın ziyareti bizim için büyük bir şereftir. Biz Sayın Arınç Beyi yıllardır tanıyoruz, Meclis Başkanlığı yaptığından beri tanıyoruz ve bizim iş birliğimizin yeni bir etaba geçtiğimizi düşünüyoruz. Biz bu şehre, Gürcistan'a daha çok Türk bekliyoruz, daha çok iş adamı bekliyoruz. Türk yatırımcılar buraya gelip 60-70 katlı binaları bile inşa ediyorlar. Bu sadece bir başlangıçtır ve ortaklaşa daha bir çok proje gerçekleştirecegiz. Türklerle mali serbest bölge kuracağız. Türkiye'nin gelişmesi bizim için çok önemli, çünkü biz Singapur, Honkong gibi bir ülke olarak kendimizi kabul ediyoruz ve Türkiye'nin yaptığı ilerleme bizim için çok önemli."

Açıklamaların ardından Arınç ve Saakashvili Batum Halk Oyunları ekibinin gösterisini izledi.

- BATUM

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Başbakan Yardımcısı Arınç, Batum'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement