Başbakan Yardımcısı Türkeş: "Cumhurbaşkanlığı Sistemi, Yarınlarda Türkiye'nin Daha İyi Yönetilmesi... - Son Dakika
Politika

Başbakan Yardımcısı Türkeş: "Cumhurbaşkanlığı Sistemi, Yarınlarda Türkiye'nin Daha İyi Yönetilmesi...

Başbakan Yardımcısı Türkeş: "Cumhurbaşkanlığı Sistemi, Yarınlarda Türkiye\'nin Daha İyi Yönetilmesi...

Başbakan Yardımcısı Yıldırım Tuğrul Türkeş, Kırklareli Üniversitesi Rektörlük Kültür Merkezi’nde gençlerle bir araya gelerek, “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi” konulu bir konferans verdi.

26.03.2017 18:24
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Yardımcısı Yıldırım Tuğrul Türkeş, Kırklareli Üniversitesi Rektörlük Kültür Merkezi'nde gençlerle bir araya gelerek, "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi" konulu bir konferans verdi. Türkeş, Konferansta, "Cumhurbaşkanlığı sistemi, yarınlarda Türkiye'nin daha iyi yönetilmesi ile alakalıdır" dedi.

Cumhurbaşkanlığı sistemi hakkında bilgi veren Türkeş, "'Seçilmiş cumhurbaşkanı daha fazla hak niye talep ediyor' diye bir tartışma var. Böyle bir şey var mı? Bakıyorum bana göre yok. Ama kamuoyunda bu yaygın halde işleniyor. Bunu bu kadar basit ve insanlar ile kaim düşünmemeniz lazım. Öyle bakmamanız lazım. Buradaki mesele tamimiyle yönetim metotlarıyla ilgili onlarca yıldan beri süre gelen bir tartışmanın bugün evrilerek geldiği bir noktadır. Nedir bu? Batıdan almışız cumhuriyetin kuruluşu ile birlikte o dönemki dünyadaki yaygın uygulama çift kamaralı sistem bir senato ve bir millet meclisinin olduğu artı cumhurbaşkanlığını devlet temsilini daha formalite durumuna getiren bir cumhurbaşkanlığı ve icrayı başbakana yani seçilmiş birine yetkiyi verme yöntemi. Niye bunu yaptık o zaman? O günün şartlarında, çağın şartları içerisinde doğru yöntem oydu" dedi.

Başbakan Yardımcısı Yıldırım Tuğrul Türkeş, Cumhurbaşkanlığı Yönetim Sistemi'nin gelecek yıllarda Türkiye'de oluşabilecek yönetim sorunlarına çözüm olacağını ifade ederek, "Meclisteki kısmını tamamladık. Başından beri dediğimiz mecliste 367 oy olursa halka mutlaka sorarız, dedik. Halka sormak üzerede bu gün Cumhurbaşkanlığı Sistemini, 18 maddeyi referanduma getiriyoruz. Peki bu anayasadaki bütün meseleleri çözer mi? Hayır çözmez. Daha önce de anayasa tartışmaları vardı. 42 madde üzerinden 4 siyasi parti uzlaşmıştı. Bunları tekrar gündeme getirelim. Bu pakete koyalım dedik. MHP istemedi. Dedi ki, onlar ayrı diğer partilerin katılımı oldu dedi. O zaman kişisel haklarla ilgili anayasada çalışılması gereken konular var. Onları da ileriye bıraktık. Bu gün bundan sebep bir halk oylamasına gidiyoruz. Bugünün problemi değil. Bu günün meselesi değil. Bugüne çözüm getirecek bir şey de değil. Yarın ile alakalıdır. Yarınlarda Türkiye'nin daha iyi yönetilmesi ile alakalıdır. İkili bir sistem var. Şimdi cumhurbaşkanını halk seçiyor. Bir de halkın seçtiği bir başbakan var. Otomatikman bir ikili sistem çıkıyor. Bunu teke indirmek lazım. Halk devleti temsili konusunda cumhurbaşkanını seçmeye başladıktan sonra halktan bu hak geriye alınamaz. O zaman bu sistemi tekleştirmek lazım. Bu buna çözüm getiriyor" şeklinde konuştu. - KIRKLARELİ

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Başbakan Yardımcısı Türkeş: 'Cumhurbaşkanlığı Sistemi, Yarınlarda Türkiye'nin Daha İyi Yönetilmesi... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Mısır Dışişleri Bakanı Türkiye'ye ziyaret için hazırlanıyor
    12:27 Mısır Dışişleri Bakanı Türkiye'ye ziyaret için hazırlanıyor

    Mısır Dışişleri Bakanı Semih Şükri, önümüzdeki hafta Türkiye'yi ziyaret edecek. Görüşmede bölgedeki son gelişmeler, Gazze'deki durum ve müzakereler ele alınacak.

  • İstanbul Sancaktepe Belediyesi'nde 2 Milyar TL Borç Asıldı
    12:26 İstanbul Sancaktepe Belediyesi'nde 2 Milyar TL Borç Asıldı

    15 yıl AKP'nin yönettiği Sancaktepe Belediyesi'nde yaklaşık 2 milyar TL borç olduğu ortaya çıktı. CHP Sancaktepe İlçe Başkanı Emre Yılmaz ve Belediye Başkanı Alper Yeğin, borç tablosunu paylaştı.

  • Başkan Ahmet Akın, genç çiftin nikahını kıydı
    12:25 Başkan Ahmet Akın, genç çiftin nikahını kıydı

    Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın, seçim çalışmaları sırasında Kepsut'un Hotaşlar Mahallesi'nde yapılan sürpriz evlilik teklifine şahit olmuş, Elif Çalpan ve Umutcan Tuzcusan çiftine, 'Nikahınızı kıyacağım' diyerek söz vermişti. Başkan Ahmet Akın, göreve gelmesinin ardından ilk Elif Çalpan ve Umutcan Tuzcusan çiftinin nikahını kıyarak sözünü tuttu.

  • MSB: Gara bölgesinde 5 PKK'lı terörist etkisiz hale getirildi
    12:15 MSB: Gara bölgesinde 5 PKK'lı terörist etkisiz hale getirildi

    Milli Savunma Bakanlığı (MSB) Irak'ın kuzeyindeki Gara bölgesinde 5 PKK'lı teröristin daha hava harekatıyla etkisiz hale getirildiği açıklandı. MSB, terörle mücadele operasyonlarının kararlılıkla sürdüğünü belirtti ve operasyonların hız kesmeden devam edeceğini bildirdi.

  • Trabzon'da Turizm Haftası Kortej Yürüyüşüyle Başladı
    12:14 Trabzon'da Turizm Haftası Kortej Yürüyüşüyle Başladı

    Trabzon'da bu yıl 48'incisi düzenlenen 'Turizm Haftası' etkinlikleri kortej yürüyüşü ile başladı. Trabzon Valisi Aziz Yıldırım, turizm mevsimini başlattıklarını ve Trabzon için en iyi şekilde değerlendirme gayreti içerisinde olduklarını belirtti.

  • Sancaktepe Belediyesi binası basın mensuplarına açıldı
    12:13 Sancaktepe Belediyesi binası basın mensuplarına açıldı

    31 Mart yerel seçimlerinde AK Parti'den CHP'ye geçen Sancaktepe Belediyesi'nin tartışılan binasına ilişkin yeni bir gelişme yaşandı. Jakuzi tartışmaları ile gündeme gelen belediye binası basın mensuplarına açıldı.

  • AK Partili belediye başkanı için de alkış istendi
    12:04 AK Partili belediye başkanı için de alkış istendi

    Bursa İl Seçim Müdürü Mehmet US, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey için alkış istemesinin ardından aynı isteği AK Partili Gürsu Belediye Başkanı Mustafa Işık için de yapmıştır.


Advertisement