CHP "Emek Büroları" Kuruyor - Son Dakika
Politika

CHP "Emek Büroları" Kuruyor

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, "CHP Emek Büroları, var olan sendikal yapıları güçlendirmenin yanında, emekçilerin çok büyük kesiminin hapsedildiği örgütsüzlüğü kırmak ve onları örgütlü hale getirmek amacındadır.

16.06.2016 12:37
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, "CHP Emek Büroları, var olan sendikal yapıları güçlendirmenin yanında, emekçilerin çok büyük kesiminin hapsedildiği örgütsüzlüğü kırmak ve onları örgütlü hale getirmek amacındadır." dedi.

Ağbaba, parti bünyesinde yeni oluşturulan "Emek Büroları"nın kurulmasında görev alan üyelerle parti genel merkezinde basın toplantısı düzenledi.

Türkiye işçi sınıfının 46 yıl önce bugün, dönemin hükümeti tarafından çıkarılmak istenen "emek düşmanı sendika yasası"na karşı ilk ve en büyük ayaklanmasını gerçekleştirdiğini belirten Ağbaba, "Tarihe 15-16 Haziran direnişi olarak geçen bu işçi kalkışması, Türkiye'deki işçi sınıfı hareketi için çok önemli bir dönemeç olmuştu." ifadesini kullandı.

CHP olarak kendilerinin de bugün milyonların geleceği için çok önemli bir adımı attıklarını söyleyen Ağbaba, şöyle devam etti:

"Bu ülkede, tarihin en korkunç en ağır sömürüsü yaşanırken, her yıl binlerce insanımız iş yerlerinde iş cinayetlerine kurban giderken, açlık ve yoksulluk milyonları esir almışken bu kaderi değiştirecek tek parti olan CHP, alın terine, insan yaşamına ve onuruna sahip çıkıyor. Bugün ekonomik krizin olmadığını söyleyenler, ülkenin büyüdüğünü söyleyenler, şunu bilsinler ki gerçeği gizleyemiyorlar. Milyonlarca aç, yoksul, işsiz insan her gün yandaş medyada AKP'nin yalanlarını izliyor.

Biz AKP yalanlarına karşı, açık bir meydan okumayla yola çıkıyoruz ve emeğin bütün bileşenlerini bir araya getiriyoruz. Amacımız emeği özgürleştirecek, işsize iş, yoksula AŞ üretecek bir düzeni kurmaktır.

Emek Büroları olarak, Bülent Ecevit'in izinde 'bu düzen değişmelidir' diyoruz ve AKP'nin yağma ve talan düzenini emekçilerle birlikte yıkacağımızı söylüyoruz."

"Emekçileri bir araya getirecek ve siyasete katacak tek yolun emek siyaseti olduğu" değerlendirmesini yapan Ağbaba, "Emek Büroları"nın bu siyaseti büyütmek, görünür kılmak ve emekçilerle omuz omuza mücadele etmek için kurulduğunu anlattı.

AK Parti'nin 14 yıllık iktidarı sonunda emekçilerin derin bir yoksulluk içinde olduğunu savunan Ağbaba, "Şu an Türkiye'de 17 milyon yoksul vatandaşımız var. Nüfusun yüzde 1'i, servetin yüzde 54'üne sahip. Emekçilerimizin en çok karşılaştığı tehdit ise işsizlik. AKP'nin 14 yıllık iktidarında işsizlik oranı rekor kırdı." diye konuştu.

"Yılın ilk beş ayında 707 işçi yaşamını yitirdi"

Emekçilerin yaklaşık yüzde 88'inin sendikasız olarak çalıştığını, 2016 yılının ilk beş ayında ise 707 işçinin yaşamını yitirdiğini bildiren Ağbaba, sosyal yardımlarla yoksulluğun bitirilmek değil, sürdürülmek istendiğini iddia etti.

Her geçen gün emekçi kesimin alanının daraltılığını öne süren Ağbaba, "Tüm bunlar yaşanırken, Emek Büroları olarak, madenlerde gün ışığı görmeden alın teri dökerek ekmek parası için çalışan işçilerimizin de AVM'lerde ya da çağrı merkezlerinde gün ışığından mahrum bırakılarak saatlerce çalıştırılan yurttaşlarımızın da yanındayız. Onların mücadelesi bizim mücadelemiz." dedi.

Ağbaba, şunları kaydetti:

"CHP Emek Büroları, var olan sendikal yapıları güçlendirmenin yanında, emekçilerin çok büyük kesiminin hapsedildiği örgütsüzlüğü kırmak ve onları örgütlü hale getirmek amacındadır. Emek hareketinin ve emekçilerin sorunları masa başında fark edilemez. Emek Büroları bu bilinçle, tüm sorunların tespitini yerinde yapacak, çözümler için farklı fikirlere başvuracak ve nihayetinde tüm sorun alanlarına yönelik politika üretimini yapacaktır.

Emek Büroları toplumun bütün kesimlerini kucaklayarak, parti, sendika, sivil toplum ayrımı yapmadan herkesi emek ekseninde bir araya getirmeyi ve emeğin hakkını savunmayı hedeflemektedir.

Emek Büroları politika üretme süreçlerini illere, ilçelere yayacak ve CHP'yi fikren zenginleştirecek. Sadece politika üretmekle de kalmayacak, o ilde emek kesiminin sorunlarına bilfiil müdahil olacak, CHP'yi emek alanına sokacak, sendikalarla yakınlaştıracak, eylemlere katkı sunulmasını sağlayacak. 'Emek en yüce değerdir' ilkesini benimsemiş olan, emekçilerin yanında olmayı tarihsel görevi ve ödevi sayan CHP, işçisinden plaza çalışanına, çiftçisinden memuruna, öğretmeninden AVM çalışanına kadar tüm emekçilerin sorunlarının dermanı olacaktır."

Çok sayıda akademisyen danışma kurulunda yer aldı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ağbaba, "Emek Büroları"nın oluşum sürecinde, Prof. Dr. Korkut Boratav, Prof. Dr. Oğuz Oyan, Prof. Dr. Seyhan Erdoğdu, Prof. Dr. Gamze Yücesan Özdemir, Prof. Dr. Ali Murat Özdemir, Prof. Dr. Metin Özuğurlu ve Prof. Dr. Aziz Konukman'ın aralarında olduğu akademisyenlerin yanı sıra çok sayıda ismin "Danışma Kurulu"nda yer aldığını aktardı.

Son yapılan Parti Meclisi toplantısında kabul edilen "Emek Büroları Yönetmeliği" ile partinin il ve ilçe başkanlıkları bünyesinde bürolar kurulacağı açıklandı.

Yönetmelikte, "Emek Büroları"nın amacı, "Çalışan, işsiz ve emekli örgütleri ile ilişki kurmak, var olan ilişkileri geliştirmek, ilgili kuruluşlar arasında etkin dayanışma sağlamak, sendikalar ve sivil toplum kuruluşlarının etkinlerine katılmak, örgütlenmelerine katkıda bulunmak" olarak belirtildi.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika CHP 'Emek Büroları' Kuruyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement