Seçime 100 gün kala Kılıçdaroğlu canlı yayında Cumhurbaşkanı adayının taşıması gereken özellikleri sıraladı - Son Dakika
Politika

Seçime 100 gün kala Kılıçdaroğlu canlı yayında Cumhurbaşkanı adayının taşıması gereken özellikleri sıraladı

Katıldığı televizyon programında önemli açıklamalarda bulunan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Cumhurbaşkanı adayının özelliklerini söyler misiniz?" sorusuna dikkat çeken bir yanıt verdi. Kılıçdaroğlu, "Temiz birisi olması, yolsuzluklara adının bulaşmaması lazım. Devlet aklının olması, devlet dediğiniz kurumu iyi tanıması lazım. Adaylığının açıklandığı gün mal varlığını paylaşması ve toplumun her kesimine sıcak mesajlar vermesi lazım" ifadelerini kullandı.

03.02.2023 10:57  Güncelleme: 11:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye 14 Mayıs tarihinde yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerine kilitlenirken 6'lı Masa'nın adayının kim olacağı sorusu ise henüz yanıt bulmuş değil.

"DEVLET AKLININ OLMASI LAZIM, DEVLET DEDİĞİNİZ KURUMU İYİ TANIMASI LAZIM"

Bu sabah katıldığı televizyon programında konuyla ilgili olarak yöneltilen "Cumhurbaşkanı adayının özelliklerini söyler misiniz?" sorusuna CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Cumhurbaşkanı adayının devlet yönetiminde de mutabakatı sağlaması lazım. Temiz birisi olması, yolsuzluklara adının bulaşmaması lazım. Adaylığının açıklandığı gün mal varlığını paylaşması lazım. Toplumun her kesimine sıcak mesajlar vermesi lazım. Devlet aklının olması lazım, devlet dediğiniz kurumu iyi tanıması lazım. Kısa süre içerisinde de güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçmesi lazım" yanıtını verdi.

"DÜNYA DEMOKRASİ TARİHİNDE BİR İLK"

Fox TV'de İlker Karagöz ile Çalar Saat programına konuk olan Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarından satır başları şu şekilde; "Ortak mutabakat metninin tümünü dikkate aldığınızda, artık yeni bir anlayışı inşa edeceğimizi görebilirsiniz. Bu belki de dünya demokrasi tarihinde bir ilk; altı lider bir araya geliyor ve ülkenin sorunlarını çözmek için çalışıyor. Baktığınızda her birimiz özveride bulunuyoruz. Altı liderin altına imza attığı mutabakat metnini hayata geçireceğimize söz veriyoruz.

"ELBETTE EKSİKLER OLABİLİR"

Her şey burada var mı derseniz tabii ki hayır. Bu bir mutabakat metni. 6 liderin 'Biz bunu yapacağız' dediği güzel bir metin. Burada Türkiye'nin teknoloji devrimini, üniversitelerin özerkliğini, kimsenin yatağa aç girmeyeceği bir Türkiye'yi ön görüyoruz. Yolsuzluk defterini tamamen kapatmak için parlamentoda yasal bir düzenleme yapmayı ön görüyoruz. Gelir dağılımı konusunda, istihdam konusunda duyarlıyız. Birden fazla konumuz var. Elbette eksikler olabilir. Her değişim yeni sorunlar yeni krizler yaratabilir ama biz burada çözelim diye oturuyoruz. Devleti bir kişiye teslim ederseniz bu olmaz.

"NEDEN KAPATAYIM BEN SAVUNMA SANAYİİNİ?"

Savunma sanayiinin tarihini bilmezler. İlk kamuoyundan gizli Bakanlar Kurulu kararı ne zaman alındı bilmezler. Savunma sanayii hepimizin üzerine titremesi gereken bir alan. Damat İkitelli'de fabrika açtığında ilk ziyarete giden benim. Rahmetli babasıyla kahvaltı yapan, sorunlarını dinleyen benim. Niye kapatayım ben savunma sanayiini? Tank palet fabrikasının Katar'dan alınıp orduya verilmesini savunan kim?

"BİR TALİMATLA BU BEYEFENDİYİ AYM'YE ATIYORLAR"

İrfan Fidan kimin talimatlarını yaptı? Erdoğan'ın talimatlarını yaptı. Yargıtay'dan yıldırım hızıyla AYM'ye çıktı. Beni asıl yaralayan, Yargıtay'ın o kişiyi seçmiş olması. 100 küsür yıllık, gelenekleri olması gereken bir kurum. Bir talimatla bu beyefendiyi AYM'ye atıyorlar. Niye atıyorlar, kendi geleceklerini kurtarmak için mi? Yargı görevini yapmazsa, devlet organize suç örgütüne dönüşebilir. Bürokrasinin bu kadar çürüdüğünü tarihimizde görmemiştik. AYM'deki yemin törenine de katılmadım. Yargıtay'dan atanacaksın, yıldırım hızıyla bu kez de AYM Başkanı olacaksın, akıl var mantık var. 'Efendim beni Sayın Cumhurbaşkanı destekliyor, beni desteklemek zorundasınız...' Neyse ki onurlu insanlar var.

"ALTI LİDER İŞİN FELSEFESİNİ OLUŞTURACAK"

Şimdi nasıl çalışıyorsak seçimden sonra yine öyle çalışacağız. Planlı, programlı çalıştık, her liderin kendi ekibi vardı onlar çalıştı. Akademik dünyadan, iş dünyasından katkı sunanlar oldu ve bir araya gelerek ortak metinler oluşturdu. Önemli olan şu, devlet bir kişiye teslim edilmeyecek. Sorun mu var, oturacağız, konuşacağız. Altı lider işin felsefesini oluşturacak. Bu işin oyu ve partisi yoktur. Sorun Türkiye'yi düzlüğe çıkarmaktır. Çürüyen bir yapıyı adalet ve ahlak üzerine yeniden inşa etmektir. Memleket elden gitmiş, A Partisi, B Partisi diye mi tartışacağız? Elbette hayır.

"SİYASİ İKTİDAR RAHATSIZ OLABİLİR"

TÜİK bağımsız bir kurum değil, alınan emirler üzerine enflasyon rakamlarını oluşturuyor. Bunlar pazara mı çıkmıyor, hayatı mı bilmiyorlar? Tabii ki biliyorlar ama talimat geliyor. İşçiye, memura, emekliye yetime az para vereceksiniz demektir. Siyasi iktidar rahatsız olabilir. Zaten rahatsız olması için açıklaması gerekiyor. "İşsizlikte gerçek rakamlar budur diyebilmesi" lazım.

"BENİM İTİRAZ ETMEYE HAKKIM YOK"

İki lider arasında yapılan görüşmenin kamuoyuna yansıtılmasını doğru bulmam. İki lider elbette oturduk konuştuk. Sıradaki toplantının gündemini belirleyecek olan Temel Bey. Bir tur daha görüşecek liderlerle. Gayet samimi bir görüşme oldu. Altı lider bir araya gelecek, mutabakat içinde adayımızı belirleyeceğiz. Dayatma yok, Türkiye'yi düşünüyoruz. Bizim temek hedefimiz var olan sistemi değiştirmektir. Bu sistem Türkiye için bir beka sorunudur. Bir devlet bir kişiye teslim edilemez. Nasıl ekonomi, yargı, sağlık konusunda neleri düşündüğümüzü kamuoyuyla paylaştıysak aday konusunu da aynı şekilde paylaşacağız. Gerçekten temel hedefimiz ülkenin huzuru. Aday için mutabakat olması lazım. Bir adayın gelmesi diye bir şey yok. Benim itiraz etmeye hakkım yok. Diyelim ismim üzerinde mutabakat oldu, elbette bu görevi yapmak onurlu bir şeydir. 'Siz neden benim adımı ileri sürüyorsunuz' diye özel bir itirazım olmaz. İşin doğasına aykırı olur bu.

"ADAYLIĞININ AÇIKLANDIĞI GÜN MAL VARLIĞINI PAYLAŞMASI LAZIM"

Cumhurbaşkanı adayının devlet yönetiminde de mutabakatı sağlaması lazım. Temiz birisi olması, yolsuzluklara adının bulaşmaması lazım. Adaylığının açıklandığı gün mal varlığını paylaşması lazım. Toplumun her kesimine sıcak mesajlar vermesi lazım. Devlet aklının olması lazım, devlet dediğiniz kurumu iyi tanıması lazım. Kısa süre içerisinde de güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçmesi lazım."

Seçime 100 gün kala Kılıçdaroğlu canlı yayında Cumhurbaşkanı adayının taşıması gereken özellikleri sıraladı

Son Dakika Politika Seçime 100 gün kala Kılıçdaroğlu canlı yayında Cumhurbaşkanı adayının taşıması gereken özellikleri sıraladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (12)

  • bedir arslan: adaysan adayım de değilse profil çizip durma 80 14 Yanıtla
  • Erdogan Metin: MİT in sınır ötesi operasyonlari adam öldürmek diye eleştir,çukur çatışmalarindaki barikat kuran itlere arkadaş diye hitap et, Diyarbakır da gözünün içine baka baka TSK yi eleştirsinler ağzını bile açma, adamın teki Hepiniz Atatürk'ün itisiniz desin hiç bir tepki verme, iktidarı merkez bankasıni İngilterede 3_5 tefeci ye emanet ettin deyip sonra oraya para bulmaya gittim de, Türkiye güvenli değil gelmeyin diye yabancı yatırımcıyi etkile sonra gel benden oy işte...sende ülke yönetemezsin!!! 41 17 Yanıtla
  • erol esen: Elhamdülillah. Sende o özelliklerden hiçbiri yok 32 18 Yanıtla
  • Erdinç Uzuner: Hiçbiri sende olmayan yani,sende iyi biliyorsun maalesef. 22 19 Yanıtla
  • Numan Derindere : Kendinde bulunmayan bütün özellikleri saymış. 22 18 Yanıtla
  • Mehmet Akman: milletin tek beklediği sandık, çünkü bu sistem insanları fakirleştiriyor 79 milyon insan 1 milyon insan için çalışıyor bu ne yav.... 20 18 Yanıtla
  • Abdullah Bayraktar: TAM DA BENDEN BAHSEDİYOR..:))) 35 3 Yanıtla
  • Hatice Demirci: BU ÖZELLİKLER 6 LI MASADA VARMI :)) 18 14 Yanıtla
  • doğan topaloğlu: koltuk sevdasını bırakın artık yaa yeter 19 9 Yanıtla
  • Murat Adıyaman: Artık sıkıldık kemel beg adayınızı abd ne zaman açıklayacak. 15 12 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Macaristan Ankara Büyükelçisi Viktor Matis, Kütahya Valisi Musa Işın'ı ziyaret etti
    12:00 Macaristan Ankara Büyükelçisi Viktor Matis, Kütahya Valisi Musa Işın'ı ziyaret etti

    Macaristan Ankara Büyükelçisi Viktor Matis, Macaristan Kütahya Fahri Konsolosu İsmet Güral ile birlikte Kütahya Valisi Musa Işın'ı ziyaret etti. Vali Işın, Büyükelçi Matis'i Kütahya'da ağırlamaktan memnuniyet duyduğunu belirtti.

  • Konyaaltı Belediye Başkanı Personelle Bir Araya Geldi
    12:00 Konyaaltı Belediye Başkanı Personelle Bir Araya Geldi

    Konyaaltı Belediye Başkanı Cem Kotan, merkez binada görev yapan personelle bir araya gelerek hizmetler hakkında görüş alışverişinde bulundu. Başkan Kotan, personelden işlerini layıkıyla yapmalarını istedi ve tasarruf tedbirleri alacaklarını belirtti.

  • Karabük'ün Ovacık ilçesinde eşinden görevi devralan muhtar
    11:57 Karabük'ün Ovacık ilçesinde eşinden görevi devralan muhtar

    Karabük'ün Ovacık ilçesinde yaşayan Kezban Şahin, tek aday olarak katıldığı seçimde 3 dönemdir muhtarlık yapan eşinden görevi devraldı. Şahin, köydeki eksiklikleri gidermek için çalışmalara başladı.

  • Afyonkarahisar'da Hükümlü Teslim Edildi, Yasa Dışı Haşhaş Ekimi Yapılan Alan Tespit Edildi
    11:54 Afyonkarahisar'da Hükümlü Teslim Edildi, Yasa Dışı Haşhaş Ekimi Yapılan Alan Tespit Edildi

    Afyonkarahisar'ın Çay ilçesinde kesinleşmiş hapis cezası bulunan bir hükümlü, cezaevine götürüldü. İl Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından yakalanan hükümlü, savcılıktaki işlemlerin ardından cezaevine teslim edildi. Aynı zamanda Afyonkarahisar'da yasa dışı haşhaş ekimi yapılan alanlar da tespit edildi. Ekipler, 3 kişinin 8 bin 368 metrekarelik tarlaya izinsiz haşhaş ekimi yaptığını belirledi. Haşhaş bitlikleri sürülerek imha edilirken, 3 kişiye adli işlem uygulandı.

  • Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı MHP'li Belediye Başkanlarını Ağırladı
    11:53 Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı MHP'li Belediye Başkanlarını Ağırladı

    Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Cumhur İttifakı ortağı Milliyetçi Hareket Partisi'nin Özvatan, Bünyan ve Sarıoğlan belediye başkanlarını ağırladı. Başkan Büyükkılıç, birlik ve beraberlik mesajı vererek, "Rabbim birliğimizi ve beraberliğimizi daim etsin" dedi.

  • CHP, 1 Mayıs yasağının kaldırılması çağrısı yapıyor
    11:38 CHP, 1 Mayıs yasağının kaldırılması çağrısı yapıyor

    CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Taşçıer, 1 Mayıs yasağına ilişkin Anayasa Mahkemesi kararının uygulanması çağrısında bulundu. Taşçıer, emekçilerin düşük ücretler, aşırı çalışma ve sendikal örgütlenme hakkına saldırılarla karşıladığı 1 Mayıs'ın Taksim Meydanı'nda kutlanmasını istedi. CHP, meydanın milyonlara açılmasını ve hukuksuz yasak kararının kaldırılmasını talep ediyor.

  • AYM, uzman erbaşların sözleşmelerinin feshedilmesini öngören yasa hükmünü iptal etti
    11:35 AYM, uzman erbaşların sözleşmelerinin feshedilmesini öngören yasa hükmünü iptal etti

    Anayasa Mahkemesi, taksirli suçtan 6 ay veya daha fazla hapis cezası alan uzman erbaşların sözleşmelerinin feshedilmesini öngören yasa hükmünü iptal etti. Mahkeme, taksirli suçlar nedeniyle hapis cezası alan uzman erbaşların kamu görevinde bulunmalarına son verilmesinin anayasaya aykırı olduğunu belirtti.

  • Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya'ya Tebrik Ziyaretleri Devam Ediyor
    11:33 Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya'ya Tebrik Ziyaretleri Devam Ediyor

    31 Mart Mahalli İdareler Yerel Seçimleri'nden sonra başkanlık koltuğuna oturan Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya'ya tebrik ziyaretleri yoğun bir şekilde devam ediyor. Başkan Kaya, sivil toplum örgütleri, siyasi parti temsilcileri ve vatandaşlarla görüşerek beklentileri ve talepleri dinliyor.

  • Ulaştırma ve Altyapı Bakanı, Orta Koridor'un Ticaret ve Lojistik Potansiyelini Artırmak İçin Çalışmaları Planlıyor
    11:30 Ulaştırma ve Altyapı Bakanı, Orta Koridor'un Ticaret ve Lojistik Potansiyelini Artırmak İçin Çalışmaları Planlıyor

    Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Asya'dan ve Orta Doğu'dan gelecek yüklerin akışını sağlamak için Marmaray'dan sonra Gebze-Yavuz Sultan Selim Köprüsü-İstanbul Havalimanı-Çatalca Demiryolu Projesi'ni hayata geçirmeyi planladıklarını belirtti. Ayrıca, Basra Körfezi'ni Türkiye üzerinden Avrupa'ya ve Orta Asya'ya bağlayacak Kalkınma Yolu Projesi'nin de büyük önem taşıdığını söyledi.

  • Melih Gökçek'in yaptığı yorum cenaze sahiplerini kızdırdı
    11:24 Melih Gökçek'in yaptığı yorum cenaze sahiplerini kızdırdı

    Antalya Elmalı Akçaeniş'in Türkmen Alevi Tahtacı Köyü'nde yapılan bir cenaze töreni sazlar eşliğinde oldu. Eski Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in yorumu ise cenaze yakınlarını kızdırdı.


Advertisement