CHP Nasıl Uyudu - Son Dakika
Politika

CHP Nasıl Uyudu

CHP Nasıl Uyudu

Bahçelievler'deki İçki Referandumu Tarihinin 20 ya da 27 Eylül Olacağı Açıklandı.

11.09.2009 01:41

Bahçelievler’deki içki referandumu tarihinin 20 ya da 27 Eylül olacağı açıklandı. Meclis’te Salı günü AKP’li Ayhan Yılmaz’ın önergesine ‘evet’ oyu veren CHP’li üyeler ise çark etti. Ancak, karar aynen meclisten geçti.

ANKARA Büyükşehir Belediye Meclisi, salı günü toplanarak Başkent’in en popüler caddesi olan Bahçelievler 7. Caddede içkili mekana izin verilip verilmemesi konusunda referandum yapma kararı aldı. AKP Grup Başkanvekili Ayhan Yılmaz’ın bu yöndeki önergesi, CHP’li ve MHP’li üyelerin de ‘evet’ oyuyla kabul edildi. 7. Cadde’nin yaya trafiğine kapatılmasının yanı sıra “içkili yer bölgesi” olarak ilan edilip edilmemesi konusunda da kamuoyu yoklaması yapılması teklifi yer aldı. Önerge, oybirliğiyle kabul edildi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, salı günü toplantıda şunları söyledi: “7. Cadde’nin trafiğe kapatılmasıyla ilgili mahalle sakinlerinin adresleri alınacak ve oy pusulası verilecek. Vatandaş, TIR’ımıza gelerek oyunu kullanacak. 7. Cadde’den bize yoğun olarak şikayetler geliyor. Burada son zamanlarda bol miktarda meyhane açılmaya başlandı. Kamuoyu yoklamasıyla bu konuda da temayülleri ortaya çıkacak. Sonucu Çankaya Belediyesi’ne, biz Büyükşehir olarak yazıp yollayacağız, Onlardan, sonuç doğrultusunda Meclis’ten karar çıkarmalarını isteyeceğiz. Bu da Çankaya Belediyesi’nin takdiri.”

Çark ettiler

Meclis’in önceki günkü oturumunda ise CHP’li üyeler çark etti. Toplantıda söz alan CHP’li Meclis Üyesi Fazıl Güleken tutanak üzerinde değişiklik yapılmasını isteyerek kamuoyu yoklamasının yalnızca 7. Cadde’nin trafiğe kapatılması üzerine yapılmasını ve içkili bölge ilanı ibaresinin çıkarılmasını istedi.

Güleken, “Bu tartışmalı bir konu. Yeni gerginliklerin yaratılmaması lazım. Burada yetki ilçe belediyelerinde. İnsanların özgürlüklerine saygı duyulmalı, ciddi tartışmalar yaşanabilir” dedi.

Oturumu yöneten Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkan Vekili Ali İhsan Ölmez ise “Biz nasıl sorumluluğumuzdaki caddenin trafiğe kapatılıp kapatılmamasını halka soruyorsak burada da sormaktan zarar gelmez. Kabul etmek gerekiyor ki içki şişede durduğu gibi durmuyor. Burada da bize gelen çok ciddi şikayetler var. Bırakalım halk karar versin” yanıtını verdi.Tutanak özeti bu kez CHP’nin muhalefetine karşın değiştirilmeden oy çokluğu ile kabul edildi.

Tarihi belirlendi

Öte yandan konuyla ilgili kamuoyu yoklamasının tarihi belli oldu. Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek 7. Cadde’nin durumuyla ilgili kamuoyu yoklamasının bu ayın 20 ya da 27’sinde yapılacağını açıkladı.

Gökçek, “Bahçelievler ile ilgili kamuoyu yoklamasını bu ayın 20’sinde ya da 27’sinde yapacağız” dedi. Gökçek şunları söyledi:

“Bölgedeki evlere ve işyerlerine ayrı ayrı seçmen kartı verceğiz. Her ev ya da işyeri ayrı ayrı oy kullanacak. Burada ‘Yaya bölgesi olsun mu?’, ‘Nostalji treni koyalım mı?’ ve ‘İçkili bölge olsun mu?’ gibi sorular soracağız. Tamamen demokratik bir yoklama olacak. Diğer partilerin Belediye Meclisi guruplarından da arkadaşları davet edeceğiz.

Yoklamanın selameti açısından bunun doğru olacağını düşünüyoruz. Bu tip referandumları Ankara genelinde farklı konularda yapmaya devam edeceğiz. Keşke halk oylamasına sunduğumuz konular Meclis kararı gibi geçerli olsa. 7. Cadde’deki içki konusunda son karar Çankaya Belediyesi’nindir.”

Karambole geldik

BÜYÜKŞEHİR Belediye Meclisi’nde içki referandumuna ‘evet’ diyen CHP’liler ilginç bir itirafta bulundu. CHP’li üye Fazıl Güleken, 7. Cadde’nin trafiğe kapanmasıyla ilgili konu görüşülürken, AKP’lilerin içki referandumunu da bu önergeye eklediklerini belirterek, şunları söyledi:

“Önergeler çoğu zaman bize yazılı olarak verilmiyor. Kürsüden okunuyor. İçki referandumunu da hızlıca okuyarak karambole getirmişler. Ertesi gün farkettik ben de karşı çıkan bir konuşma yaptım. Zaten bu konudaki son karar Çankaya Belediye Meclisi’nindir böyle birşey olması mümkün değil” dedi.

Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık da, toplantı günü yaptığı konuşmayı hatırlatarak, “7. Cadde’nin trafiğe kapatılması ve içkili yerler konusundaki oylamaların ayrı ayrı yapılması gerektiğini dile getirdim. Bu referandum değil kamuoyu yoklamasıdır. Esnafın ve vatandaşın eğlimine bakmakta yarar var, ama belediye örgütlenmesi topluma önderlik yapar. Yönetim bunu için vardır. Tersine durumda sürekli oylama yapmanız lazım. Öyle bir şey de demokratik rejimde yok. Kamuoyu yoklaması sonucunu, Çankaya Belediye Meclisi kabul eder ya da etmez. Son karar meclisindir” dedi.

Kararı değerlendiren CHP’den üst düzey bir yetkili ise, “CHP’li üyelerle konuyu görüşeceklerini belirterek, Oylama sırasında bir dikkatsizlik yaşanmış” dedi.

Son karar Çankaya Meclisi’nin

GÖKÇEK, “Bölgedeki evlere ve işyerlerine ayrı ayrı seçmen kartı verceğiz. Her ev ya da işyeri ayrı ayrı oy kullanacak. Burada ‘Yaya bölgesi olsun mu?’, ‘Nostalji treni koyalım mı?’ ve ‘İçkili bölge olsun mu?’ gibi sorular soracağız. Tamamen demokratik bir yoklama olacak” dedi. Ancak, son kararın Çankaya Belediye Meclisi tarafından verileceğini hatırlatan Gökçek, “Keşke halk oylamasına sunduğumuz konular Meclis kararı gibi geçerli olsa. 7. Cadde’deki içki konusunda son karar Çankaya Belediyesi’nindir” dedi.

Vekiller kızdı

ANKARA Büyükşehir Belediye Meclisi’nin, Başkent’in en popüler caddesi olan Bahçelievler 7. Cadde’de içkili mekana izin verilip verilmemesi konusunda referandum yapma kararına CHP’li milletvekillerinden sert tepki geldi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Ateş , “Bunlar eline kasap bıçağını aldılar, toplumu kıyım kıyım bölüyorlar” derken CHP’li üyelerin de kabul oyu vermesini şöyle değerlendirdi: “Bunu sizden öğreniyorum. Araştıracağız nedir ne değildir? Farkına varıp varmadıklarına bakacağız”

CHP Ankara Milletvekili Tekin Bingöl de karara tepki göstererek, “Caddelere hayat veren içinde bulundurduğu mekanlardır. Oralarda kısıtlamaya giderseniz caddelerin özelliğini öldürürsünüz” dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Politika CHP Nasıl Uyudu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement