CHP Pm Üyesi Güven: "Her Mahallede Kreş Projesinden Vaz mı Geçildi?" - Son Dakika
Politika

CHP Pm Üyesi Güven: "Her Mahallede Kreş Projesinden Vaz mı Geçildi?"

CHP Pm Üyesi Güven: "Her Mahallede Kreş Projesinden Vaz mı Geçildi?"

CHP Parti Meclisi Üyesi ve İzmir Milletvekili Hülya Güven, "AKP hükümeti aslında söylemleri, imzaladıkları protokoller ve vermeyi planladıkları kreş paraları ile 'her mahallede kreş' projesinden tamamen vazgeçmiş görünmektedir" dedi.

07.02.2013 10:41

CHP Parti Meclisi Üyesi ve İzmir Milletvekili Hülya Güven, "AKP hükümeti aslında söylemleri, imzaladıkları protokoller ve vermeyi planladıkları kreş paraları ile 'her mahallede kreş' projesinden tamamen vazgeçmiş görünmektedir" dedi.

Organize Sanayi Bölgeleri'nde (OSB) kaç adet kreş protokolü yapıldığı ve yapımlarının ne zaman biteceği ile OSB'ler dışında çalışan kadınların çocukları için kreş açılıp açılmayacağı hakkındaki soru önergesinin yanıtlanmadığını belirten CHP İzmir Milletvekili Hülya Güven, "Yani OSB'lerde 4 yılda toplam 600 çocuk için kreş açılacak. Oysaki AKP hükümetinin iktidarda olduğu 11 yıllık süre içinde İş Kanunu'nda yaptığı değişiklik ile kamu kurumlarında halen mevcut bulunan kreşlerin kapatılması ve kreş zorunluluğunun ortadan kaldırılması sürecine girdiğini gözlüyoruz. Sayın Başbakan tarafından ailelere en az 5 çocuk önerildiği ve OSB'lere 4 yılda toplam 600 çocuğun kreşe kabul edileceği göz önüne alındığında aslında kadının bu süreç içinde tamamen iş hayatından çekilmesinin hedeflendiği açıktır" dedi.

Güven, AK Parti'nin kadın politikalarını da eleştirerek, "AKP hükümeti aslında söylemleri, imzaladıkları protokoller ve vermeyi planladıkları kreş paraları ile 'her mahallede kreş' projesinden tamamen vazgeçmiş görünmektedir. 11 yılda kreş ve anaokulu sorununu çözememiş olan AKP hükümetinin en az 5 çocuk önerisiyle de kadını tamamen iş hayatından çekerek eve kapatma planlarını uyguladığı çok açıktır. Bu durum aynı zamanda kadına şiddeti de artıracak etkilerden birisidir. Çok açık olarak kadınların çalışma haklarının adım adım geri alındığını görüyoruz" diye konuştu.

Güven, hem basından ve hem de Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın internet sayfasından 10 Şubat 2012 tarihinde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın aralarında 'kadınlar, engelliler, gazi ve şehit yakınlarına yönelik girişimcilik faaliyetlerinin geliştirilmesi ve kadın istihdamının artırılmasını öngören işbirliği protokolü' imzalandığını, protokolle Organize Sanayi Bölgeleri'nde (OSB) kreş açılmasının planlandığını okuduğunu belirterek, kreşlerin ne durumda olduğunu protokolün imzalanmasının üzerinden yaklaşık bir yıl geçtikten sonra 23 Kasım 2012 tarihinde verdiği soru önergesi ile öğrenmek istediğini aktardı. 23 Kasım tarihli önergesinde, "Hangi illerdeki OSB'lerde kaç adet kreş protokolünün yapıldığı, kreşlerin yapımlarının ne zaman biteceği, OSB'ler dışında çalışan kadınların çocukları için kreş açılmasının düşünülüp düşünülmediği" gibi soruları soran Güven, 22 Ocak'ta basında çıkan haberlerde OSB'lerde çocuk bakımı nedeniyle çalışamayan kadınların çocukları için kreşler inşa edileceği, ilk kreşin Adıyaman Organize Sanayi Bölgesi'nde açılacağı ve 4 yılda 75-150 çocuk kapasiteli 10 kreş daha inşa edileceğinin belirtildiğini söyledi. Güven, seçimlerin yaklaşması nedeniyle protokol imzalandıktan bir yıl sonra soru önergesi verildiği için acele olarak 21 Ocak 2013 tarihinde ikinci bir protokolle sorunu çözmüş gibi görünmenin tercih edildiğini belirtti. CHP'li vekil, şu açıklamayı yaptı:

"Bu sorular ve öneriler CHP tarafından yapıldığı için doğruluğunu kabul eden AKP, ayrıca annelere özel kreşler için de aylık ödeneceğini ya da kurulacak kadın kooperatifleri aracılığı ile mahallelerde kreşler açılacağını da açıklamıştır. İktidarlarında 12'inci yılına giren AKP hükümeti sorulara yanıt vermekten kaçınmakta, medya aracılığı ile yurttaşlara 'yapılacak' şeklinde beyanatlar vermektedir. Kaldı ki, zaten az sayıda olan engelli bakımevlerinin denetimini yapamayan bir bakanlık, para ödemeyi düşündüğü çok sayıda olan yuvaların denetimlerini yapabilecek midir? Hastanelerde bile tamamen önleyemediği bebek ölümlerinin önüne geçebilecek midir? Gelir puanlama sistemi ile bazı kadınlara verilecek, bazı kadınlara verilmeyecek kreş yardımı ise tamamen anlamsız kalmaktadır." - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika CHP Pm Üyesi Güven: 'Her Mahallede Kreş Projesinden Vaz mı Geçildi?' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement