CHP Zonguldak Milletvekili Demirtaş Açıklaması - Son Dakika
Politika

CHP Zonguldak Milletvekili Demirtaş Açıklaması

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, "AKP'li bakanlar koro halinde kıdem tazminatını fona devretmek istiyor.

15.02.2016 14:07

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, "AKP'li bakanlar koro halinde kıdem tazminatını fona devretmek istiyor. AKP iktidarının işçiyi düşündüğü yok. Kıdem tazminatı fonu ile işçinin sırtından 15 yıl bütçe açıklarını finanse edecekler" dedi.

Demirtaş, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, partisinin İstanbul Milletvekili Yakup Akkaya ile hazırladıkları işsizlik sigorta fonuna ilişkin kanun teklifi hakkında bilgi verdi.

Mevcut işsizlik sigorta fonundan yararlanma koşullarının zorluğuna işaret eden Demirtaş, işsizlik ödeneği miktarının da düşük olduğunu bildirdi. İşsiz ödeneği ödeme sürelerinin de yetersiz olduğunu belirten Demirtaş, "Mevcut rakamlar işsizin ve ailesinin insanca bir yaşam yaşayabilmesi için yetersizdir. İşsizlik sigorta fonu uygulaması amacına ulaşmamıştır" diye konuştu.

Fonun iktidar tarafından amacı dışında kullanıldığını da ileri süren Demirtaş, bu alanda yeni bir düzenlemeye ihtiyaç olduğunu ifade etti.

Demirtaş, TBMM'ye sundukları kanun teklifiyle ilgili, şu bilgileri verdi:

"Kanun teklifimiz yasalaşırsa, çalışanlar işten ne şekilde ayrılırsa ayrılsın işsiz kaldıklarında işsizlik ödeneğinden yararlanabilecekler. Çalışanların işsizlik ödeneğinden yararlanabilmesi için başvuru süresi kanun teklifimiz ile 30 günden 90 güne çıkarılacak. İşsizlik ödeneğinden yararlanabilmek için son 120 gün prim ödeme koşulu, 30 güne düşürülecek. İşsizlik ödeneğinden yararlanabilmek için son 3 yılda 600 gün prim ödeme koşulu, 150 güne düşürülecek. İşsizlik ödeneği ödeme süreleri ile işsizlik ödeneği miktarı artırılacak. İşsizlik Sigortası Fonu'ndan fonun amacının dışında herhangi bir yere kaynak aktarılamayacak. GAP'a aktarılan 12 milyarlık kaynağın kanun teklifi ile 180 günde fona iadesi sağlanacak. İşsizlik sigortası için SGK tarafından toplanan tüm kaynak fona aktarılacak."

Demirtaş, kanun tekliflerinin yasalaşması için destek çağrısında da bulundu.

Konuşmasında kıdem tazminatına ilişkin tartışmalara da değinen Demirtaş, şunları kaydetti:

"Kıdem tazminatının fona devredilmesini işçi istemiyor. Hatta işveren dahi istemiyor. Ama AKP'li bakanlar koro halinde bunu istiyor. Niye? AKP iktidarının işçiyi düşündüğü yok. Kıdem tazminatı fonu ile işçinin sırtından 15 yıl bütçe açıklarını finanse edecekler. Gerçek amaçları bu. Buradan AKP'ye sesleniyorum; işçinin cebinden elinizi çekin."

Kaynak: AA

Son Dakika Politika CHP Zonguldak Milletvekili Demirtaş Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement