Dt'de "Klasik"ler Geçidi - Son Dakika
Politika

Dt'de "Klasik"ler Geçidi

Dt\'de "Klasik"ler Geçidi

Sezona Başlamanın Tatlı Koşuşturmacasının Yaşandığı Devlet Tiyatrolarında (Dt) Bu Yıl, Türk Edebiyatının Klasikleşmiş Eserlerinin Bir Bakıma 'Geçit Töreni' Yapılacak.

02.10.2008 10:12

Sezona başlamanın tatlı koşuşturmacasının yaşandığı Devlet Tiyatrolarında (DT) bu yıl, Türk edebiyatının klasikleşmiş eserlerinin bir bakıma ''geçit töreni'' yapılacak. ''Saatleri Ayarlama Enstitüsü'', ''Asilzadeler'', ''Üç Kağıtçı'' ve ''Felatun Beyle Rakım Efendi'' gibi nadide eserler, tiyatro sahnesinde ete kemiğe bürünecek.

DT'de bugünlerde rejisöründen oyuncusuna, ışıkçısından kostüm tasarımcısına yeni sezona başlamanın heyecanı yaşanırken, seyircilerle buluşacak 57 yeni oyun şimdiden merak edilmeye başlandı. Bu yılki repertuvarda özellikle Ahmet Hamdi Tanpınar'ın ''Saatleri Ayarlama Enstitüsü'', Ömer Seyfettin'in ''Asilzadeler'', Orhan Kemal'in ''Üç Kağıtçı'', Ahmet Mithat Efendi'nin ''Felatun Beyle Rakım Efendi'', Vasıf Öngören'in ''Asiye Nasıl Kurtulur'', Suat Derviş'in ''Fosforlu Cevriye'', Refik Halit Karay'ın ' 'Çankaya'' ve Adalet Ağaoğlu'nun ''Çok Uzak Fazla Yakın'' gibi Türk edebiyatının önemli eserlerinin sayıca fazlalığı dikkati çekiyor.

DT Genel Müdürü Lemi Bilgin, bu sezonki repertuvarı ''renkli ve çeşitli'' olarak tanımladı. Bu yıl yerli ve yabancı klasiklerden uyarlamalar ile yeni yazılmış oyunlara ağırlık verdiklerini, aynı zamanda geçen sezonda çok başarılı olup seyircinin beğenisini kazanan ve ödül alan oyunların da yine bu dönem seyirci karşısına çıkacağını anlattı. Bilgin, ''Şu anda 132 eserimizle başlıyoruz, giderek daha da zenginleştirmeye çalışacağız'' dedi.

Bilgin, repertuvardaki klasik eser uyarlamalarının önceki yıllara göre fazlalığıyla ilgili soruyu yanıtlarken, geçmiş dönemlerde de bu tür eserleri sahnelediklerini ama bu yıl konuya biraz daha ağırlık verip, dikkat yönelttiklerini ifade etti.

Son dönemde, televizyon dizilerinde de Türk edebiyatının klasikleşmiş romanlarından esinlenildiğinin hatırlatılması üzerine Bilgin, şunları söyledi:

''Sanıyorum bunda tiyatronun etkisi oldu. Görülüyor ki değerli yazarlarımızın yazmış olduğu, Türk edebiyatının köşe taşı bu eserler, öyle sanıldığı kadar eskimiş şeyler değil. Dizilerde biraz buraya yönelinmesi, doğrusu beni de mutlu ediyor. Hep böyle, vurdulu kırdılı, mafyalı ya da hep ağalı dizilerden, bu tip sanatsal ağırlığı olan dizilere geçmek de güzel bir şey.''

Bu yılki oyunlarda, kaybolan bazı insanı değerlere dokunarak, onları tekrar hatırlatmayı amaçladıkların belirten Bilgin, artık bir çok şeyin maddiyatla ölçüldüğüne işaret etti. Bilgin, ''İnsanları bencillik, maddiyat duygusundan uzaklaşıp, insanı değerlere çekmesidir sanatın görevlerinin başında gelen. Repertuvarı oluştururken böyle bir anlayışla hareket ettik'' dedi.

DT'de, yeni dönem, dünya edebiyatının seçkin örnekleri de tiyatroda seyirciyle buluşacak. Aristophanes'in eseri ''Barış'', William Shakespeare'in ''Fırtına'' ve ''Macbeth'', Carlo Goldoni'nin ''İki Efendinin Uşağı'', Henrik İbsen'in ''Yaban Ördeği'' ve ''Hortlaklar'', Gogol'ün ''Müfettiş'' ve ''Evlenme'', John Steinbeck'in ''Gazap Üzümleri'', Cengiz Aytmatov'un ''Mankurt Efsanesi'' ve Jean Paul Sartre'nin ''Troyalı Kadınlar'' gibi eserlerdeki karakterler tiyatro sahnelerinde canlanacak.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Dt'de 'Klasik'ler Geçidi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement