Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Dış İlişkiler Sorumlusu Felah Mustafa, "Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde 27 ülke temsilcilik açmış bulunuyor. Yakın zamanda temsilcilik sayısı 37'ye çıkabilir" dedi.
Mustafa, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kürtlerin geçmişte büyük acılar yaşadığını, zaman zaman katliamlara maruz kaldıklarını, şimdi bu yaşananların soykırım olarak tanınması için uluslararası düzeydeki çalışmalarını sürdürdüklerini vurguladı.
27 ülkenin kendi bölgelerinde temsilcilik açtığını belirten Mustafa, bu sayının yakın bir zamanda 37'ye çıkabileceğini söyledi. Çin Halk Cumhuriyeti'nin de IKBY'de temsilcilik açmak için başvuruda bulunan devletler arasında yer aldığını belirten Mustafa, "Bu yolla BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ülkeye ev sahipliği yapacağız. Bu ilişki, Kürdistan'ın, dış dünyaya biraz daha yakınlaşması sağlayacak" diye konuştu.
Temsilciliklerle siyasi, ekonomik ve kültürel ilişkiler kurduklarını anlatan Mustafa, şöyle devam etti:
"Elbette ilişkilerimizin sadece bu düzeyde kalmasını istemiyoruz. Bu ilişkilerin, dünyaya açılmamız için bir pencere olması ve aynı zamanda kurumlar ve halklar arası iletişimin sağlayacısı olmasını amaçlıyoruz."
Irak Kürt bölgesine gelen Suriyeli sığınmacıların durumunu da anlatan Felah Mustafa, sığınmacılara dışarıdan gelen yardımların azlığından yakınarak, şunları söyledi:
"Malesef uluslararası camianın, Suriyeli sığınmacılara ilgisi ve yardımı az oldu. Tam olarak bunun nedenini bilmiyorum ama Suriyeli sığınmacı sayısının Türkiye, Lübnan ve Ürdün'de çok olmasından dolayı yardımlar daha çok oraya gitmektedir. Çünkü bu ülkelerin çok geniş ilişkileri bulunuyor."
" İsrail'le ilişkiler Bağdat'a bağlı"
IKBY'nin İsrail ile ilişkileri konusuna da değinen Mustafa, "Bu konudaki tutumun Bağdat hükümetine bağlı olduğunu" belirterek, "Ne zaman Bağdat hükümeti, İsrail ile diplomatik ilişkiler kurup, bu konuda bizi bilgilendirirse, biz de gerekeni yaparız. Ancak bizim şimdiye kadar İsrail hükümetiyle hiçbir diplomatik temasımız olmadı" ifadelerini kullandı.
Kürt bölgesel yönetiminin, İsrail'le ilişkileri geçtiğimiz günlerde Kürt Ulusal Konferansı'na İsrail'de yaşayan Kürtlerin davet edilmemesi üzere gündeme gelmişti. Tel-Aviv'de ikamet eden bir grup Kürt genç, sosyal medyada "İsrailli Kürtler neden davet edilmiyor" türünde kampanyalar başlatmışlardı. Bunun üzerine toplanan Kürt Ulusal Konferansı Hazırlık Komitesi, İsrail'de yaşayan Kürtlerin de konferansa davet edilebileceği yönünde bir karar almıştı. - Erbil
Son Dakika › Politika › Ikby'nin Dış İlişkilerdeki Hedefleri - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?