Kartepe Zirvesi'nde "Fetö ve Din" Konuşuldu - Son Dakika
Politika

Kartepe Zirvesi'nde "Fetö ve Din" Konuşuldu

Kartepe Zirvesi\'nde "Fetö ve Din" Konuşuldu

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği ve 26 ülkeden 187 entelektüelin katıldığıKartepe Zirvesi’nde "Fetö ve Din ” konulu oturum gerçekleşti.

29.10.2017 15:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği ve 26 ülkeden 187 entelektüelin katıldığı Kartepe Zirvesi'nde "Fetö ve Din " konulu oturum gerçekleşti. Oturuma dinleyici olarak AK Parti Kocaeli Milletvekili İlyas Şeker ve Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Saadettin Hülagü de katıldı.

Milli İrade Salonunda gerçekleşen oturumda Edinburgh Üniversitesi'nden Doç. Dr. Hasan Yücel Başdemir, "15 Temmuz Sürecindeki Fetö'nün Epistemik Stratejileri" konulu tebliğini sundu. Başdemir, "Fetö yapılanması kainat imamı söylemiyle kainatın efendisi rolüne, abla ve abilerle sahabe rolüne soyunmuştur. Cemaatin 200'e yakın yüzü vardır" dedi. Başdemir daha sonra cemaat yapılanmalarının nasıl suç örgütleri haline dönüştüğünü ve dar grup epistemolojisini anlattı.

Oturumdaki bir diğer konuşmacı olan Yrd. Doç. Dr. Abdullah İnce, "Diyanet İşleri Başkanlığı ve Dini Gruplar" konulu tebliğini sundu. İnce, "Resmi ve sivil dini kurumlar hiçbir zaman siyasi otoritenin üstünde olmamıştır. Dinler arası diyalog söylemiyle Fetö dinin, İslam'ın temsilcisi olarak lanse etmiştir. Diyanet İşleri Başkanlığı her zaman gruplara mesafeli yaklaşmıştır. Hiçbir grup kendini dinin temsilcisi olarak göremez. Fetö, İşıd'ın başka bir versiyonudur. Fetö dini duyguları istismar eden pragmatist bir yapıdır. Allah'ı ve Peygamberi istismar etmiştir. İslami kavramların içini boşaltarak yorumlamışlardır. Siyasette seçilmeden muktedir olmak istemiştir. Gülenist yapının en önemli özelliği mesihçi bir algının olmasıdır. Dokunulmazlık atfederler. Hareketin kendisi kutsallaştırılmıştır. Hala niye vazgeçmiyorlar? Çünkü seçilmiş olduklarına inanıyorlar" dedi. İnce daha sonra, "Diğer grupların dini bir eğitim süreçleri vardır. Mesela biri hadis konusunda bir diğeri tefsirde ağırlıklı olarak eğitim verirler. Fetö yapılanmasında ise tek kaynak Fetö'nün kendisidir. Diyanet'te öncelikli kaynaklar Kuran ve Sünnettir" dedi.

Son konuşmacı olan Yrd. Doç. Dr. Hülya Terzioğlu ise "Fetö Hareketi Sahih İtikadın Neresinde" konulu bir konuşma yaptı. Terzioğlu, "Fetö hareketinde dini afyonculuk, Kur'an'ın anlaşılmasında usulsüzlük ve ilkesizlik vardır. Ayrıca cincilik ve hurafecilik mevcuttur. Bir dini dejenere etmenin en kolay yolu itikadi sistemi bozmaktır. Aklı ve iradesi ipotek altına alınmış zavallı birer insan topluluğu ortay çıkarmıştır. Mesajları hep sübliminalolarak vermiştir. Hiç bir din adamı masum tartışılmaz ve imtiyazlı değildir" diye konuştu.

Oturumun son soru cevap bölümünde Kocaeli Üniversitesi Rektörü Sadettin Hülagü ve diğer dinleyiciler sorularını sordular. Kocaeli Milletvekili İlyas Şeker İse katılımcılara sertifikalarını verdi. - KOCAELİ

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Kartepe Zirvesi'nde 'Fetö ve Din' Konuşuldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement