Nikaragua Cumhurbaşkanı Ortega ABD'ye Rest Çekti - Son Dakika
Politika

Nikaragua Cumhurbaşkanı Ortega ABD'ye Rest Çekti

Nikaragua Cumhurbaşkanı Ortega ABD\'ye Rest Çekti

Orta Amerika ülkelerinden Nikaragua Devlet Başkanı Daniel Ortega, “ABD’nin yapacağı en iyi şey burunlarını içişlerimize sokmamak olur” dedi.

06.09.2018 14:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Orta Amerika ülkelerinden Nikaragua Devlet Başkanı Daniel Ortega, "ABD'nin yapacağı en iyi şey burunlarını içişlerimize sokmamak olur" dedi.

Nikaragua Devlet Başkanı Daniel Ortega, BM Güvenlik Konseyi'nin bugün yapılan toplantısında ülkedeki durumun incelenmesine yönelik alınan kararına tepki gösterdi. Ortega, ABD'yi 18 Nisan'dan bu yana ülkede sürmekte olan sosyal ve politik krizlerin dışında kalmaya davet etti. Başkent Managua'da düzenlenen yürüyüşe katılan Cumhurbaşkanı Ortega, "Amerika'ya ne demek isteriz? Eğer Nikaragua halkına yardım etmek istiyorlarsa, barışa katkıda bulunmak istiyorlarsa yapabilecekleri en iyi şey Nikaragua'ya, Nikaragualılara saygısızlık etmemek olsun" restini çekti.

"Mücadeleyle savaşmak, mermilerle savaşmaktan daha iyidir"

Ortega, Washington'un Nikaragua'ya müdahale ettiği zamanları, "maalesef daha fazla acıya neden oldu" diye hatırlattı. ABD'yi iç karışıklıkların nedeni olarak suçlayan Ortega, "Mücadeleyle savaşmak, mermilerle savaşmaktan daha iyidir. Ölüm istemiyoruz, acı istemiyoruz, sevinç istiyoruz. Aile arasındaki diyaloğu derinleştirmeye devam ediyoruz. Barışı pekiştirmek istiyoruz" dedi. Ortega, Managua'daki konuşmasında 14 Eylül 1856'da, Nikaragua'yı ve daha sonra Orta Amerika'yı ele geçirmeyi amaçlayan Amerikan pilot William Walker'ın yenildiği San Jacinto'nun savaşını da hatırlatarak, "Yankilerin kuzeydeki imparatorluklarının genişlemesine karşı ilk büyük zafer" ifadelerini kullandı.

Öte yandan BM Güvenlik Konseyi bugün, Nikaragua'daki krizin ABD ile ilgili olduğunu ilk defa açıkladı. Ortega hükümetinin eylemlerini ve Rusya'yı müdahalede bulunmakla suçladı. Nikaragua hükümeti, BM Güvenlik Konseyi toplantısında ülkede "hukuk ihlali" olduğu savunuldu ve "müdahale" hakkının saklı olduğu hatırlatıldı. Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, Nikaragua hükümetini 300'den fazla şüpheli ölümün yanı sıra, yargısız infazlar, işkence, tıbbi bakımın engellenmesi, keyfi tutuklamalar, adam kaçırma, cinsel şiddet gibi hukuksuz olaylardan sorumlu tutuyor. Ortega ve Başkan yardımcısı olan eşi Rosario Murillo'ya yönelik gösteriler, sosyal güvenlik reformlarındaki başarısızlık nedeniyle 18 Nisan'da başladı. İktidardaki 11 yılın ardından, Ortega hükümeti yolsuzluk suçlamalarıyla karşı karşıya kalarak istifası talep edildi. - MANAGUA

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Nikaragua Cumhurbaşkanı Ortega ABD'ye Rest Çekti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement