Suriye Başbakan Yardımcısı Cemil'in Görevden Alınması - Son Dakika
Politika

Suriye Başbakan Yardımcısı Cemil'in Görevden Alınması

Suriye Başbakan Yardımcısı Cemil\'in Görevden Alınması

SMDK'nın Paris temsilcisi Mahos: "Cemil'in olayı rejimin dağıldığına işarettir" "Cenevre 2 Konferansı'yla ilgili gelişmelere göre, üst düzey yöneticilerden istifalar artabilir" SMDK'nin...

31.10.2013 12:13
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu'nun (SMDK) Paris temsilcisi Munzir Mahos, Beşar Esed'in ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Kadri Cemil'i görevden almasını, "rejimin dağılmasının bir işareti" olarak yorumladı.

Mahos, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suriye'de ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Cemil'in Cenevre'de ABD'nin Şam Büyükelçisi Robert Ford'la görüşmesinin ardından görevinden alınmasını değerlendirdi.

Bunun "rejimle anlaşma çerçevesinde gerçekleşmiş olabileceğine" ihtimal vermediğini dile getiren Mahoş, "Cemil'in bugüne kadar rejimden habersiz bir adım atmadığını" ifade ederek, şöyle devam etti:

"Rejim Cenevre-2 Konferansı'nı bir fırsat bilerek, konumunu geri almak istedi. Ancak bunu başaramayacağını anlaması, rejim içinde büyük bir tedirginliğe neden oldu. Bunun bir çok örneği var, Örneğin 'Ulusal Uzlaşmadan Sorumlu' Devlet Bakanı Ali Haydar, Cenevre-2 Konferansı hazırlıkları için Fransa'ya gitmesine izin verilmedi. Dün keskin nişancıların Haydar'a suikast girişiminde bulunduklarını duydum. Bu eylemler, rejim içerisinde bir krizin söz konusu olduğunu gösteriyor."

Haydar'ın hala rejimin bir bakanı olarak devam ettiğine değinen Mahoş, "Ancak kendisi belli bazı noktalarda rejimle aynı görüşe sahip olmadığı için rejimden farklı olduğu biliniyor" dedi.

Mahoş, rejimde "yeni istifaların olup olmayacağı"yla ilgili soru üzerine, "Cenevre-2 Konferansı'yla ilgili gelişmelere göre, üst düzey yöneticilerden istifaların artabileceğini" ifade etti.

-"(Rejimden ayrıldı) gibi görmüyorum"

SMDK'nin siyasi üyesi ve Avrupa Birliği (AB) temsilcisi Muvaffak Neyrebiyye ise Cemil'in görevden alınmasını, kendisinin "rejimden ayrıldığı" şeklinde görmediğini belirterek, "Çünkü kendisi görevden alındığına dair haber almıştı. Ancak rejimin en üst düzey adamlarını bile kaybetmesi, bize rejim içerisinde dahi muhalefetin olduğunu gösteriyor. Kadri Cemil ve onun gibileri, rejimin sona geldiğini görünce ondan bağını koparmadan geniş bir rol almak istediler. Ama ortaya çıkan sonuç başarılı olamadığını gösteriyor" diye konuştu.

Suriye resmi haber ajansı SANA'da yer alan haberde, Devlet Başkanı Beşşar Esed'in, "mazeretsiz görevi başında bulunmadığı ve bu nedenle görevini yerine getiremediği, hükümetle koordinasyon içinde olmaksızın yurtdışında faaliyet ve görüşmelerde bulunduğu" gerekçesiyle Cemil'i görevinden aldığı belirtilmişti.

Cemil'in, bunun öncesinde cumartesi günü, Cenevre'de ABD'nin Şam Büyükelçisi Ford'la görüştüğü ortaya çıkmıştı.

Öte yandan 2012 yılında düzenlenen "anayasayı hazırlama komisyonu"nda da yer alan Cemil'in durumu, bazı basın kuruluşlarında "rejimden kaçtı, ayrıldı" şeklinde yorumlanmıştı. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Suriye Başbakan Yardımcısı Cemil'in Görevden Alınması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement