TBMM Başkanı Çiçek Açıklaması - Son Dakika
Politika

TBMM Başkanı Çiçek Açıklaması

TBMM Başkanı Çiçek Açıklaması

"(4 eski bakanla ilgili soruşturma komisyonu) Yaptıkları açıklamalardan dolayı, MHP'den 2, CHP'den 9 milletvekilinin yerine yeni isimlerin bildirilmesi için bu partilere yazı gönderdik.

02.06.2014 12:24

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, dört eski bakanla ilgili soruşturma komisyonu kurulmasına yönelik olarak, yaptıkları açıklamalardan dolayı, MHP'den 2, CHP'den 9 milletvekilinin yerine yeni isimlerin bildirilmesi için bu partilere yazı gönderdiğini belirterek, " AK Parti'ye de hem yazılı hem şifahi olarak komisyon üyelerini bir an önce bildirilmesi yönünde müracaatımız oldu" dedi.

Çiçek, "Kamu Denetçiliği Kurumunun Desteklenmesi Projesi" açılış toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

"4 bakanla ilgili soruşturma komisyonu kurulamadı. Bu konudaki girişimleriniz nelerdir?" sorusu üzerine Çiçek, ilk defa Meclis soruşturmasının yapılmadığını; bu işlemleri Anayasa, İçtüzük ve geçmiş uygulamalar çerçevesinde bir hukuki işlem olarak sürdürdüklerini kaydetti.

Meclis soruşturmasıyla ilgili değerlendirmelerin hukuk zemininde değil siyaseten yapıldığını vurgulayan Çiçek, "Buna bir şey diyemem, kim neyi neye göre değerlendiriyorsa, o kendi takdiridir ama Meclis soruşturması TBMM'nin yaptığı bir yargısal işlemdir, ceza muhakemesi hukuk işlemidir. Dolayısıyla biz bu işlemleri sürdürürken ceza muhakemesi hukuku, geçmiş uygulamalar, Anayasa, İçtüzük çerçevesinde sürdürmeye çalışıyoruz" ifadelerini kullandı. Çiçek, şunları kaydetti:

"Siyasi partilerimizin Meclis soruşturması açılması ilgili kararı var ve bunun gereği yapılacak. Siyasi partilerimizden üye bildirmelerini istedik. Üç partimiz bildirdi, bir partimiz bildirmedi. Geçmişte de üye bildirilmediği takdirde ne yapıldı, tekit yazısı yazıldı. Ben de geçtiğimiz hafta pazartesi günü tekit yazısını yazdım. Bildirilen üyeler açısından da partilerimizin İçtüzüğün 109. maddesine göre hareket etmeleri gerekiyor. Bildirdikleri üyelerin geçmişte ister Meclis içinde veya dışında soruşturulacak konuyla ilgili açıklamalarının olmaması lazım. Daha baştan soruşturulacak kişilerin suçlu olduğunu ilan etmemiş olması gerekiyor. Genel değerlendirme yapabilir. Meclis soruşturması kurulmasına karar verildikten sonra Meclis Başkanlığı olarak bu olaylar gündeme geldiği günden bu yana kim nasıl açıklama yapmış, bununla ilgili çalışma başlattık, daha isimler belli olmadan. Çünkü İçtüzük 109. maddesinde hüküm çok açık, farklı yorum yapmaya imkan yok. Yaptığımız araştırmalarda üç siyasi partimizden MHP'den iki arkadaşımızın Genel Kurul'da ve dışında açıklamaları var; CHP'den de 9 arkadaşımızın yaptığı açıklamalar var. Dolayısıyla onlara bu üyelerin yerine yenisinin bildirilmesi noktasında bir yazı gönderdim. AK Parti ile ilgili olarak da hem yazılı hem şifahi olarak üyelerin bir an evvel bildirilmesi yönünde müracaatımız oldu. Umarız bunların gereği kısa sürede yapılır ve bu konu artık Meclis soruşturması komisyonu gündemindeki konu olarak bu çabalar, gayretler sürdürülür."

"İsim bildirilmezse süreç nasıl işleyecek?" sorusu üzerine Çiçek, "Kamuoyu bilir. Geçmişte uygulamaları var. Eğer çoğunluk olabilseydi bir partiden gelen üyeleri beklemeye gerek yoktu. 15 kişilik komisyon, 8 üyenin çalışmaya başlıyor olması lazım. Geçmiş uygulamalara bakarak gereğini yapıyoruz. Şundan herkes emin olsun: Biz hukuk çerçevesinde bu işlemleri yapıyoruz. Hukuka vurgu yapıp hukuku gözardı etmek olmaz. Bu ceza muhakemesi işlemidir. Bu kurallara göre soruşturmanın yapılması gerekiyor" diye konuştu.

- "Anayasa Mahkemesi boyutu var"-

Bir gazetecinin, "Milletvekillerinin neredeyse tamamı görüş bildirdi" sözlerine üzerine Çiçek, "Her görüş bildirme değil. Mesela 'yolsuzluklar ortaya çıkarılmalı' tarzındaki bir beyan komisyona üye olmaya engel teşkil etmiyor. 'Bu kişi suç işlemiştir, bunlar hırsızdır' gibi açık beyanlar varsa o takdirde soruşturmanın sağlıklı yürütülebilmesi açısından uygun olmaz. Çünkü Meclis soruşturmasının bir de Anayasa Mahkemesi boyutu var. Soruşturma komisyonu yaptığı çalışma sonucunda ortaya koyacağı rapor iddianame yerine geçecek. İddianame hazırlanırken usulüne uygun hazırlanmadıysa bu takdirde Anayasa Mahkemesi ile ilişkiler açısından sıkıntı çıkar. Herkesin işin o kısmına dikkat etmesini rica ediyorum" dedi.

MHP ve CHP'ye yeni üye bildirimiyle ilgili yazıyı yeni gönderdiklerini ifade eden Çiçek, "Sanıyorum yeni isimler gelecektir" diye konuştu.

"Komisyonun kurulması yönünde takvim olacak mı? Bununla ilgili kural var mı İçtüzük'te?" sorusuna Çiçek, "İçtüzük'te belirtme yok. Kamuoyu önünde oluyor. Böylesine önemli olayla ilgili tüm siyasi partilerimiz kamuoyu sorumluluğu taşıyorlar, taşıyacaklar, gereğini yapacaklardır" karşılığını verdi.

Bir gazetecinin, "Cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilintilendiriliyor" sözleri üzerine Çiçek, "O tür tartışmalar siyasi tartışmalar. Ben ceza muhakemesi hukuku ve İçtüzük çerçevesinde olaya bakarım. Meclis soruşturması bir hukuki faaliyettir. Partilerin tutumu, davranışı, bunlar benim dışımda" diye konuştu.

Çiçek,  MHP'nin cezaevindeki milletvekili Engin Alan ile ilgili girişiminin akıbetinin ne olduğu sorusuna, "Şu ana kadar CHP dışında yazılı bir destek gelmedi" karşılığını verdi. - TBMM

Kaynak: AA

Son Dakika Politika TBMM Başkanı Çiçek Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement