TBMM Genel Kurulu - Son Dakika
Politika

TBMM Genel Kurulu

TBMM Genel Kurulu

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, "yaparsa Erdoğan yapar" anlayışıyla Cumhur İttifakı'nın seçimlerde tarihinin en büyük oyunu alacağını söyledi.

03.01.2023 18:38  Güncelleme: 18:58
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, "yaparsa Erdoğan yapar" anlayışıyla Cumhur İttifakı'nın seçimlerde tarihinin en büyük oyunu alacağını söyledi.

Genel Kurulda, gündem dışı konuşmaların ardından grup başkanvekilleri yerlerinden söz aldı.

İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, Ankara'da uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Sinan Ateş'e Allah'tan rahmet, ailesine başsağlığı diledi.

Usta, "İnşallah bu menfur saldırının meçhulleri bir an evvel yakalanır ve konu aydınlatılır." dedi.

Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) açıkladığı yıllık enflasyon rakamını değerlendiren Usta, "TÜİK, çalışanların ve emeklilerin maaşlarına, aylıklarına, gelirine, rızkına çökmüştür." ifadelerini kullandı.

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, 2023 yılının Türkiye'nin yeni yüzyılının ve Türkiye Yüzyılı'nın sıçrama yılı olmasını dileyerek, dünyada birçok ülkenin enerji dar boğazıyla boğuşurken, Türkiye'nin gelecek yüzyıllara damga vuracak çalışmaları başarıyla yürüttüğünü söyledi.

Türkiye'nin 7 uluslararası doğal gaz boru hattı, 4 LNG tesisi, 2 yer altı doğal gaz depolama tesisi ile yeni doğal gaz keşifleriyle enerjide terminal ülke ve üretim üssü olarak kritik bir konuma ulaştığını dile getiren Akçay, "Cumhuriyet tarihimizin en büyük projelerinden biri olan doğal gaz keşiflerinin 2023 yılının ilk çeyreğinde vatandaşlarımızla buluşacak olması ayrıca önemli bir dönüm noktası olacak." diye konuştu.

Akçay, Türkiye'nin, milli enerji ve maden politikası doğrultusunda yerli ve milli kaynaklarıyla küresel bir aktör ve enerji üssü olarak enerjinin gelecek yıllarını şekillendireceğini ifade etti.

"4 emekliden üçü asgari ücretin altında maaş almakla karşı karşıya"

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, EYT düzenlemesine ilişkin, "23 yıllık sorunu 20 yıldır yok sayanlar seçim kaybetmemek için bunu çıkarınca şimdi övünme yarışına girmişler. 20 yıldır hakları yenenler ne olacak?" diye sordu.

Her 4 emekliden üçünün asgari ücretin altına maaş almakla karşı karşıya olduğunu anlatan Özel, bugün 3 bin 500 lira maaş alan emeklilerin olduğunu dile getirdi.

TÜİK'in "açıkladığı aralık enflasyon rakamıyla memurun, emeklinin cebine el attığını" iddia eden Özel, "Onların cebinden para çalmaktadır. İstanbul Ticaret Odasının rakamlarıyla enflasyon yüzde 93. ENAG'ın rakamlarıyla enflasyon yüzde 138. Tayyip beyin TÜİK'i yüzde 64 bulmuş." ifadelerini kullandı.

Sadece 8 yılda ortalama memur maaşının 2,5 asgari ücretten 1,37 asgari ücrete indiğini anlatan Özel, bunun kabul edilebilir olmadığını; memur ve emekli maaşlarına yapılacak yüzde 25 zam oranını reddettiklerini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, "Anayasa'nın öngördüğünden bir fazla YÖK üyesi atadığını" ileri süren Özel, "Bu anayasasızlaştırmanın, savrulmanın, yönetimdeki beceriksizliğinin, gidiş yolculuğunun sinyalidir. Savruldunuz, yönetemiyorsunuz." dedi.

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, vatandaşların enflasyonun altında ezildiğini savunarak, "TÜİK ile onu vesayet altına alan iktidarın yıllardır verilerle oynadığını" iddia etti.

"Başkanlıktan parlamenter sisteme geçme örneği yok"

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, Almanya'da CHP Frankfurt Birliğine ait büroya düzenlenen saldırıyı kınadıklarını, CHP ailesine geçmiş olsun dileklerini iletti.

Turan, Alman makamlarının en kısa zamanda failleri yakalayarak adalete teslim etmesini beklediklerini söyledi.

Özel'in EYT düzenlemesine ilişkin eleştirilerine cevap veren Turan, "EYT veya diğer kanunlar, dediğiniz gibi Meclis'in, AK Parti Grubu'nun, Cumhur İttifakı'nın baypas edildiği bir yöntemle yasalaşmamaktadır. Yürütmenin ve yasamanın uyumlu olması yanlış bir metot değildir. Yani işin mutlu olunması, heyecan duyulmasına ilişkin tarafı bir tarafa bırakılıp buradan bir sistem tartışmasının ifade edilmesini haksızlık olarak düşünüyorum." diye konuştu.

"Hiçbir dünya ülkesinde parlamenter sistemden krallığa geçilmediği gibi, başkanlıktan da parlamenter sisteme geçme örneği yok." ifadesini kullanan Turan, bunun örneğinin olmayacağını, halkın aldığı bir yetkiyi geri vermeyeceğini söyledi.

Vatandaşların, kendi kavgasından başka gündemi olmayan altılı masadan umudunu kestiğini gördüklerini dile getiren Turan, "(Yaparsa Erdoğan yapar) anlayışıyla Cumhur İttifakı seçimlerde tarihinin en büyük oyunu alarak tekrar milletinden aldığı yetkiyle burada oturmaya devam edecektir." değerlendirmesinde bulundu.

Öte yandan, CHP İstanbul Milletvekili Turan Aydoğan'ın Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi'nin doğrudan gündeme alınmasına ilişkin önerisi kabul edilmedi.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika TBMM Genel Kurulu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement