'Temiz Seçim' Mesajı İzmir'den Verildi - Son Dakika
Politika

'Temiz Seçim' Mesajı İzmir'den Verildi

\'Temiz Seçim\' Mesajı İzmir\'den Verildi

İzmir Konak Belediyesi ev sahipliğinde düzenlenen Temiz Seçim Platformu Toplantısı, Dr.

17.08.2013 12:42

İzmir Konak Belediyesi ev sahipliğinde düzenlenen Temiz Seçim Platformu Toplantısı, Dr. Selahattin Akçiçek Eşrefpaşa Kültür ve Sanat Merkezi'nde gerçekleşti. Siyasetçi, akademisyen ve sivil toplum örgütü temsilcilerinden oluşan platform, temiz seçim isteklerini İzmir'den iletti.

Avni Anıl Salonu'nda gerçekleşen toplantıya; Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan, platform sözcüsü Çalışma ve Ekonomi eski Bakanı Yaşar Okuyan, Türk Parlamenterler Birliği İzmir Şubesi Başkanı Metin Öney, İzmir Kadın Kuruluşları Birliği Başkanı Emel Denizaslanı, İzmir eski milletvekilleri, siyasi parti temsilcileri, bilim adamları ve sivil toplum kuruluşları katıldı. Yaşar Okuyan'ın yönettiği 'Temiz seçim sistemi ve önerileri' başlıklı panelde ise Adana eski Milletvekili Tacidar Seyhan ve Prof. Dr. Ali Ercan konuşmalarını gerçekleştirdi.

Temiz seçim mesajının demokrasinin beşiği İzmir'den verilmesi gerektiğini vurgulayan Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan, "Ayarlarıyla oynadığın terazi bir gün gelir seni de tartar" atasözünü hatırlatarak, demokrasinin kurumsallaşması için temiz seçimin gerçekleşmesi gerektiğini söyledi. Demokrasiye vurgu yapan Başkan Tartan, şöyle konuştu: "Kafalardaki soru işaretlerini ve demokrasinin hala kurumsallaşamamasını tartışmak gerekiyor. Temiz seçim olmazsa seçimlere de seçilmişlere de güven olmaz. Güvenin olmadığı bir toplumda da sağlıklı gelişim sağlanamaz. Yine temiz seçim olmazsa milli iradenin gerçek anlamıyla topluma yansıması sağlanmamış olur ki, bu da çok ciddi bir topal demokrasi sinyalidir. Temiz seçim olmadıkça halkın gerçek temsili de gerçekleşmemiş oluyor. Halkın iradesinin sandığa yansımamasının temel nedeni antidemokratik seçim sisteminin değişmesi ve barajın çağdaş ülkelerde olduğu gibi 4 ile 6 arası bir rakama çekilmesi gerekir. Bugün İzmir'den, demokrasinin beşiği olarak anılan bu kentten bu mesajı vermemiz gerektiğini düşünüyorum."

"TEMİZ SEÇİM HER ZAMAN İSTENMELİ"

Türk Parlamenterler Birliği İzmir Şube Başkanı Metin Öney ise, milli irade ve milletin iradesi arasındaki farka değinerek, "Sandıktan çıkan sonuç, sandığa gidenle eşdeğer olursa bir anlam ifade eder. Aksi halde irade doğru tecelli etmemiş demektir. Milli irade ile milletin iradesi farklı şeylerdir. Temiz Seçim Platformu'yla hem iradenin milliliğine dikkat çekilecek hem de sandığın demokratik rejimdeki yeri bir kez daha vurgulanacak" şeklinde konuştu.

İzmir Kadın Kuruluşları Birliği Başkanı Emel Denizaslanı da temiz seçimin her zaman istenmesi gerektiğini belirtti ve "Temiz seçim sistemi sadece muhalefetteyken istenmemeli. İktidardayken de istenmeli. Bizim yıllardır en büyük sorunumuz seçim sistemi, seçim barajı ve siyasi partiler ve seçim yasası. Herkes bu üç şeyden şikayet eder ama iktidara gelince bu şikayetlerini unutur" dedi.

"GÜVENSİZLİK İYİ YÖNETİM ŞANSINI BİTİRİR"

Temiz ve dürüst seçim önerilerinin açıklandığı panelde, eski bakan ve platform sözcüsü Yaşar Okuyan, eski milletvekili Tacidar Seyhan ve Prof. Dr. Ali Ercan önerileri anlattı. Halkın oyuna sahip çıkması gerektiğinin vurgulandığı panelde Okuyan, şunları söyledi:

"Bir seçimin bir tartışmayı de beraberinde getirmesi önemli bir olaydır. İddialar gerçek olmayabilir ancak güven, bir toplumda tartışma konusu olduysa o seçimin sonuçları ne olursa olsun, ister belediye başkanı ister siyasi iktidar, seçilenler yasal süresini bitirene kadar o tartışmalar da beraberinde gidecektir. Bu güvensizliği beraberinde getirir ve daha iyi yönetme şansını elinden alır. Biz hiçbir partinin lehine veya aleyhine değiliz. Aramızda çeşitli partilerden arkadaşlarımız var. İsteğimiz gerçekten dürüst seçimlerin olması. Vatandaş olarak oyumuzu kullandığımızda doğru gitsin istiyoruz." - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika 'Temiz Seçim' Mesajı İzmir'den Verildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement