Türk Amerikan İş Konseyi 'Abd'deki Başkanlık Yarışını' Değerlenirdi - Son Dakika
Politika

Türk Amerikan İş Konseyi 'Abd'deki Başkanlık Yarışını' Değerlenirdi

Türk Amerikan İş Konseyi \'Abd\'deki Başkanlık Yarışını\' Değerlenirdi

Türk Amerikan İş Konseyi üyeleri ABD Başkanlık seçimlerini İstanbul Swiss Otel’de düzenlenen etkinlikle takip etti.

09.11.2016 04:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türk Amerikan İş Konseyi üyeleri ABD Başkanlık seçimlerini İstanbul Swiss Otel'de düzenlenen etkinlikle takip etti.

DEİK bünyesindeki, Türk Amerikan İş Konseyi üyeleri ABD Başkanlık seçimlerini İstanbul Swiss Otel'de düzenlenen etkinlikle takip etti. Etkinliğe TAİK Başkanı Ekim Alptekin, TAİK Eski Başkanı Haluk Dinçer, TAİK Başkan Yardımcısı Haydar Yenigün ve aralarında çok sayıda iş adamlarının olduğu önemli isimler katıldı.

TAİK Eski Başkanı ve Sabancı Holding Grup Başkanı Haluk Dinçer, 'Önemli bir gün dünya için önemli bir gün. Bizim açımızdan Türk-Amerikan için öneminin altını çizmek lazım. Türkiye ve ABD 2. Dünya Savaşından sonra iki dost ve müttefik ülke olarak beraber hareket etmeye çalıştılar son dönemlerde bilhassa soğuk savaşın bitmesinden sonra bir takım aksamalar oldu. Bilhassa 2003 sonrası ciddi problemler yaşadık zaman zaman iyileşti ilişkiler, zaman zaman kötüleşti. Son dönemde Başkan Obama'nın 2. Döneminde oldukça kötü bir grafik çiziyoruz esasında. Birbirini tam dinlemeyen anlamayan, ortak bir noktada buluşamayan öncelikleri bir şekilde aynı noktaya toparlayamayan iki ülke izlenimi çiziyoruz. Buda hem Türkiye'ye hem Amerika'ya oldukça zarar veriyor. Oldukça büyük bir kargaşa var bölgede malum. Son yüzyılın en büyük karmaşası denilebilir. Bu ortamın düzelmesi için Türkiye ve Amerika'nın mutlaka beraber hareket etmesi lazım. Bu açıdan bu seçimlerin sonucu son derece önemlidir. Doğal olarak Hillary Clinton bile seçilse kısmen de olsa mutlaka Beyaz Saray ve yönetimde, bakanlıklarda ciddi değişikliklerin olacağını öngörmek lazım. Kısmidir ama yine olacaktır. Yeni bir başkan yeni bir bakış yeni bir sayfa mutlaka olacaktır. Donald Trump'ı tahmin etmek pek mümkün değil. Belirsizlikler içeren bir lider. Çok radikal bir söylemle geldi. Çokta net olmayan bir söylem. Filende ne yapıp yapamayacağı da çok net değil. Dolayısıyla büyük bir belirsizlik, Türkiye ve dünya açısından da bir risktir ama sonuçta 6 ay 1 sene sonrada neyin olup olamayacağı da üç aşağı beş yukarıda belli olacaktır.' dedi.

TAİK Başkanı Ekim Alptekin, 'Şimdi şöyle bakmak lazım. Clinton biraz Obama politikasının devamını temsil ediyor ama daha tecrübeli bir isim. Uzun süre Beyaz Saray'da 8 yıl görev yapmış. Senatoda dış ilişkiler komitesinde görev yapmış. Dışişleri Bakanlığı yağmış. Türkiye dinamiğine çok hakim olan bir isim. Çok tecrübeli bir ekibi var. Türkiye'nin avantajına mı lehine mi artık izleyicilere bırakıyorum. Trump biraz daha taze kanı temsil ediyor. Statüko karşıtı. Türkiye'yle ilgili olumlu bakışa sahip biri. Türkiye'yi iyi bilen ve ekonomik anlamda Türkiye'yi önemseyen Türkiye'yi daha önce bir iş adamı olarak değerlendirip, yatırım yapmaya layık görmüş biri ama siyasi olarak burada marjinal gruplarla Trump'tan daha hızlı bir politika değişikliği bekleniyor. Clinton olursa da biz yine kendi hassasiyetlerimizi iletmeye devam edeceğiz.' dedi. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Türk Amerikan İş Konseyi 'Abd'deki Başkanlık Yarışını' Değerlenirdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement