Tutuklu Albay Hayali Senaryoyu Anlattı, Alkışlandı - Son Dakika
Politika

Tutuklu Albay Hayali Senaryoyu Anlattı, Alkışlandı

Tutuklu Albay Hayali Senaryoyu Anlattı, Alkışlandı

"Balyoz Planı" davasının tutuklu sanıklarından Albay Hasan Özyurt, dosyadaki dijital belgelerin sahte olduğunu belirterek, microsoft word uygulamasını kullanarak geliştirdiği bir programla, hayali bir senaryoya ilişkin belgelerin oluşturulmasını...

16.01.2012 18:32
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

"Balyoz Planı" davasının tutuklu sanıklarından Albay Hasan Özyurt, dosyadaki dijital belgelerin sahte olduğunu belirterek, microsoft word uygulamasını kullanarak geliştirdiği bir programla, hayali bir senaryoya ilişkin belgelerin oluşturulmasını sunumuyla gösterdi.

Duruşmada, tutuklu sanık Kurmay Albay Hasan Özyurt, tutuklanmadan önce TCG Gediz Fırkateyninin komutanlığını yaptığını söyledi.

Haziran 2009 - Temmuz 2011 arasında bu görevini yaparken Aden Körfezi ve Somali açıklarında deniz haydutluğuyla mücadele harekatına katıldığını belirten Özyurt, "Birçok gemi kaçırma olayını önledim ve çok sayıda deniz haydutunun etkisiz hale getirilmesini sağladım. Son olarak da Libya açıklarında 3 ay süre boyunca Ambargo Harekatına iştirak ettim. Bu faaliyetlerin her birinde görev kapsamında kullanmam için şahsıma 3 milyon dolar nakit ödenek tahsis edilmiştir. Kaçmamı gerektirecek yanlış bir şey yapmış olsaydım o zaman kaçardım" şeklinde konuştu.

Deniz Harp Okulu Bilgisayar Mühendisliği bölümü mezunu ve 1986 yılından bu yana hem mesleği gereği hem de hobi olarak bilgisayar programcılığı ve operatörlüğü yapan bir kişi olduğunu söyleyen Özyurt, kendi tespitleri çerçevesinde microsoft word uygulamasını kullanarak bir sunum gerçekleştirdi.

Sunumunda birbiriyle uyumlu kullanıcı yollarına ve metadata bilgisine sahip çok sayıda word dosyasının nasıl kolaylıkla yaratılabileceğini göstereceğini kaydeden Özyurt, daha sonra "Şen Yuva Sitesi" adındaki hayali bir sitenin bahar şenliği hazırlıklarına ilişkin hayali bir senaryoya dayalı yazışmaları microsoft word altyapısını kullanarak oluşturacağını anlattı.

Dava konusu dijital dosyaların büyük çoğunluğunun üretildiğini söylediği

"microsoft word 9.2812" versiyonu kullanan Özyurt, tüm microsoft office versiyonları içinde bulunan "Visual Basic" programlama ortamında geliştirdiği ve "küçük ve basit bir program" olarak tanımladığı "otopilot" ile microsoft excel ve access uygulamalarını kullanarak, hayali senaryoya ilişkin word dosyalarını bilgisayarda oluşturdu.

Bu işlemlerin bilgisayarın hızına bağlı olarak gerçekleştirilebildiğini belirten Özyurt, şöyle devam eti:

"40 dosya yaklaşık 3 dakikada üretilebilirse, 200 dosya doğru bir orantı ile 15 dakikada üretilebilir. Gördüğünüz gibi bilgisayara hiç müdahale edilmiyor. Ama bu esnada, bilgi notları üretiliyor, ekleri yazılıyor, tablolar oluşturuluyor, imza blokları açılıyor, metadata bilgileri ayarlanıyor ve kullanıcı dosya yolları oluşturuluyor. Hiç var olmayan, hayal ürünü bir senaryonun, hayal ürünü kişilerince hiç yaşanmamış bir zamanda, olmamış olayları içeren binlerce word dosyasını kısa zamanda üretmek mümkündür.

Sunumumda kullandığıma benzer bir program vasıtasıyla herhangi bir word dosyasında normal bir kullanıcının erişemeyeceği ve hatta göremeyeceği veriler üzerinde istenilen oynamayı yapmak mümkündür. Bilgisayar programcısı imkan ve kabiliyetine sahip herhangi bir kişiye düzgün bir senaryo verildikten sonra bu senaryoya uygun binlerce dosya üretmek mümkündür."

Dosyadaki belgelerin sahte olarak üretildiğini ifade eden Özyurt, "Ben bir kapı açtığım kanaatindeyim. Benzer bir yaklaşımla ileri seviyedeki bilgisayar uzmanlarının daha nice somut sahtecilik izlerini tespit edebileceğini değerlendiriyor ve tüm üniversite öğretim üyelerini, akademisyenleri ve bilim insanlarını göreve davet ediyorum. Buyursunlar bu kapıdan geçsinler" dedi.

Hasan Özyurt'un savunmasının hemen ardından duruşmaya ara verildi. Ara sırasında Özyurt, yaptığı bu savunma nedeniyle sanıklar ve izleyiciler tarafından alkışlandı.

Aranın ardından söz alan savcı Hüseyin Kaplan, Hasan Özyurt'un savunmasında sanıkların bugüne kadar yaptıkları, belgelerin sahte olarak üretildiği iddialarını çürüttüğünü belirterek, "Siz 40 belge ürettiniz. Burada bilgisayar kullanımında küçük hatalar yapılabileceğini gösterdiniz" dedi.

Duruşma yarına ertelendi. - İSTANBUL

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Tutuklu Albay Hayali Senaryoyu Anlattı, Alkışlandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 55 kişilik aday kadrosunu açıkladı
    00:28 İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 55 kişilik aday kadrosunu açıkladı

    İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 5 Mayıs'ta gerçekleştirilecek seçimlere gireceği 55 kişilik aday kadrosunu duyurdu. Başkan adayı Dr. Ahmet Erçek, daha etkin bir İstanbul Tabip Odası için değişim istediklerini belirtirken, yönetim kurulu adayı Dr. Nedim Uzun ise odanın daha güçlü ve etkin bir kurumsal kimlik kazanmasını hedeflediklerini ifade etti. Değişim Grubu, tüm hekimleri seçimlerde kendilerine oy vermeye çağırdı.

  • Kuşadası'nda bir işletmeye ateş açan 2 kişi tutuklandı
    00:25 Kuşadası'nda bir işletmeye ateş açan 2 kişi tutuklandı

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Kuşadası'nda çıkan kavga sonrası bir işletmeye ateş açan 6 şüphelinin yakalandığını 2 kişinin ise tutuklandığını açıkladı. Bakan Yerlikaya, olayla ilgili çeşitli suçlardan suç kayıtları olan B.S. ve Ö.K.'nin tutuklandığını belirtti.

  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.

  • DEM Parti'den İçişleri Bakanı Yerlikaya'ya
    23:42 DEM Parti'den İçişleri Bakanı Yerlikaya'ya "müfettiş" yanıtı: Kamu kaynaklarını beyhude çabalar için harcamayın

    Yerel seçimlerin ardından Diyarbakır Belediye Meclisi salonundan Türk bayrağının kaldırılması ve Mardin Büyükşehir Belediye Meclisi'nin açılışında 'İstiklal Marşı'nın okutulmadığına' ilişkin İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya mülkiye müfettişlerini görevlendirdi. DEM Parti'den ise konuya ilişkin yanıt geldi. DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan "Kamu kaynaklarını beyhude çabalar için harcamamanızı öneriyoruz" ifadelerini kullandı.

  • CHP, parti aleyhine çalışan üyeleri ihraç edecek
    23:19 CHP, parti aleyhine çalışan üyeleri ihraç edecek

    CHP Genel Merkezi, 31 Mart yerel seçimlerinde parti aleyhine açık veya gizli çalışma yürüten üyelerle ilgili ihraç istemiyle disiplin sürecinin başlatılacağını duyurdu. Parti, il, ilçe örgütleri ve başkan adaylarına gönderdiği yazıda, bu üyelerin isim ve görevleri ile aleyhe yaptıkları çalışmalara ilişkin delillerin bildirilmesini istedi.

  • Karabük Merkez Mahalle Muhtarları Derneği'nin yeni başkanı Ozan Özçelik oldu
    23:16 Karabük Merkez Mahalle Muhtarları Derneği'nin yeni başkanı Ozan Özçelik oldu

    Karabük Merkez Mahalle Muhtarları Derneği Olağan Genel Kurulu'nda yapılan seçimle Ozan Özçelik derneğin yeni başkanı oldu. Seçim sonuçlarına göre 14 oy alan Özçelik, yönetim kurulu üyeleriyle birlikte derneği yönetecek.

  • CHP'li Meclis Üyesi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı'na Cemil Bayık Dedi
    22:54 CHP'li Meclis Üyesi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı'na Cemil Bayık Dedi

    Aliağa Belediyesi CHP'li Grup Sözcüsü İbrahim Doğangül, meclis toplantısında İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı'nın ismine 'Cemil Bayık' dedi ve Gemi Söküm sektörüne 'uyuşturucu trafiğinin durağı' iddiasında bulundu.

  • Trump'ın yargılandığı mahkemenin önünde bir kişi kendini yaktı
    22:39 Trump'ın yargılandığı mahkemenin önünde bir kişi kendini yaktı

    Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın yargılandığı 'sus payı' davasında 12 jüri üyesinin belirlenmesinden dakikalar sonra mahkeme binasının önünde gelen bir kişi kendini ateşe verdi. Olay sonrası şahıs hastaneye kaldırıldı ve soruşturma başlatıldı.


Advertisement