Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, "Bizzat sahip olduğumuz sanat anlayışımızı her daim hatırlamak ve geliştirmek, sanat eserlerimizi korumayı bütün insanlara borcumuz gibi sürdürmek zorundayız" dedi.
TBMM Tören Salonu'nda düzenlenen Vakıflar Haftası açılış törenine Başbakan Yardımcısı Arınç, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ve diğer yetkililer katıldı. Başbakan Yardımcısı Arınç, yaptığı konuşmada güvenlik dışındaki tüm kamu hizmetlerinin vakıflar aracılığıyla gerçekleştirildiğini söyleyerek, "Türk-İslam sanatının en zarif, nadide örnekleri vakıflar vesilesiyle ortayla çıkmıştır. Bugün dünyanın hayranlıkla baktığı pek çok eserimiz birer vakıf eseridir. Bu eserler bizim olduğu kadar tüm insanlık için miras niteliğindedir" dedi.
UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne Türkiye'den 13 varlığın girdiğine işaret eden Arınç, "Vakıf eserlerinden Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası, Edirne Selimiye Camii ve Külliyesi bu listenin içindedir. Aslında medeniyetimizi dünyaya daha iyi anlattığımızda vakıf eserlerinin bu listeye dahil olacağı açıktır. Bu listedeki eserler vakıf ecdadının sadece bize değil, bütün dünyaya sanat mirası bıraktığının birer belgesidir" şeklinde konuştu.
Arınç, Atatürk'ün "Bir millet sanat ve sanatkardan mahrumsa, tam bir hayata malik olamaz. Sanatsız bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş sayılır" özlerini hatırlatarak şöyle devam etti:
"Bizzat sahip olduğumuz sanat anlayışımızı her daim hatırlamak ve geliştirmek, sanat eserlerimizi korumayı bütün insanlara borcumuz gibi sürdürmek zorundayız. Bu doğrultuda yeni Türkiye'nin de sanatına ve sanatçısına sahip çıkıp, yüceltilmesi gerekir. Bu anlayışın bir parçası olarak ecdaddan aldığımız sanat anlayışına ve sanat eserlerine ve sanatçılarımıza sahip çıkıyoruz."
"2003 YILINDAN BU YANA YILDA ORTALAMA 300'Ü AŞKIN VAKIF ESERİ RESTORE EDİYORUZ"
2003 yılına kadar vakıf eserlerine sahip çıkılmadığını söyleyen Arınç, "Ağlayan vakıflar kültür varlıkları dedik. Sahip çıktık, restore ettirdik, bulunduğu acı ortamdan çıkardık. 2003 yılından bu yana dokunulmaya cesaret edilemeyen büyük eserlerimiz de dahil olmak üzere yaklaşık 4 bin vakıf eserini 3 katrilyon harcama yaparak restore ettirdik. 2003 yılından bu yana yılda ortalama 300'ü aşkın vakıf eseri restore ediyoruz. 2015 yılında da 305 vakıf eserinin onarım ve restorasyonu için toplam 300 milyon tutarında ihale gerçekleştiriyoruz" diye konuştu.
Arınç, şunları kaydetti:
"Bir vakıf katılım bankası kurmak üzereyiz. Bunu Vakıflar Genel Müdürlüğü kuracaktır. İslam Kalkınma Bankası'ndan temin edilecek bir kısım sermaye ile, eğer oradan temin imkanı bulunamazsa ki sözü verildi, ama bir başka yoldan, en azından Vakıf Bank'taki hisselerimizin bir kısmının halka açılması veya satılması veya Hazine'ye devredilmesi ile bir kaynak sağlayarak vakıf katılım bankamızı kuracağız."
Bakan Eroğlu ise, vakıfların önemine değinerek, Osmanlı'nın vakıf medeniyeti kurduğunu söyledi. Bakan Eroğlu, "Vakıflar Genel Müdürlüğü, hükümetimiz döneminde tarihi eserlerin pek çoğunu ihya etti. Sadece Türkiye'deki değil, yurt dışındaki tarihi eserleri ihya ediyor. Katılım bankasının fevkalade faydalı olacağını ümit ediyorum" ifadelerini kullandı.
Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, vakıfların toplumun yaralarını sardığı gibi bulundukları dönemin sanat dünyasına büyük katkılar sunduğunu vurgulayarak, amaçlarının vakıf medeniyeti çatısı altında Allah aşkıyla inşa ettikleri iyilik anlayışlarının nasıl sanata dönüştüğünü göstermek olduğunu belirtti. Ertem, vakıfların Osmanlı döneminde kurumsallaştığını, sanat eserlerinin oluşmasını sağladığını kaydederek, vakıfların Osmanlı döneminde sadece mimari yapısıyla değil, taşınır sanat eserleriyle de ülkeyi sanat havuzu haline dönüştürdüğünü ifade etti. Ertem, yurt dışında da restorasyon gerçekleştirdiklerini belirterek, ayın 20'sinde Bosna'da İsa Bey Hamamı'nı açacaklarını açıkladı. Ertem, üniversite öğrencilerine burs sağladıklarını kaydederek, katılım bankası kurulması çalışmalarının devam ettiğini ifade etti. - ANKARA
Son Dakika › Politika › Vakıflar Haftası Açılış Töreni - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?