Araştırma: Havadaki polen miktarı 28 yılda yüzde 21 arttı - Son Dakika
Sağlık

Araştırma: Havadaki polen miktarı 28 yılda yüzde 21 arttı

Araştırma: Havadaki polen miktarı 28 yılda yüzde 21 arttı

Çoğunlukla ilkbahar ve sonbahar aylarında mevsim geçişlerinde yaşanan saman nezlesi olarak da bilinen alerjik rinitin her geçen gün daha fazla insanı etkilediği düşünülüyor.

07.04.2022 16:18  Güncelleme: 16:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çoğunlukla ilkbahar ve sonbahar aylarında mevsim geçişlerinde yaşanan saman nezlesi olarak da bilinen alerjik rinitin her geçen gün daha fazla insanı etkilediği düşünülüyor. Küresel ısınmanın havadaki polen miktarını ve buna bağlı olarak alerjik vakaları artırdığını ifade eden Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Didem Özkan, "Utah Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmada ABD ve Kanada'daki polen sayım istasyonlarından 1990'dan 2018'e uzanan verilere baktılar. Bulgularında, Kuzey Amerika'daki polen mevsiminin ölçülebilir şekilde uzadığını ve kısmen daha sıcak bir iklime bağlı olarak son otuz yılda polenlerin daha bol hale geldiğini gösteriyor. Araştırmaya göre havadaki polen miktarı 28 yılda yaklaşık yüzde 21 arttı" dedi.

Alerjik rinitin bazı semptomlarının bu dönemde Covid 19 ile de karıştırılabildiğine dikkat çeken Altınbaş Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi, Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Didem Özkan vücuttaki bağışıklık sisteminin herhangi bir yabancı maddeye tepki vermesiyle oluşan alerji semptomlarının özellikle bahar aylarının gelmesiyle birlikte görülme sıklığının arttığını belirtti. Dr. Didem Özkan, 'Mevsimsel Alerjik Rinit' (bahar nezlesi) ve 'Yıl Boyunca Ortaya Çıkan Alerjik Rinit' olarak iki tip olduğunu belirtti. Havada bulunan polenlerin rüzgar ile kilometrelerce uzağa taşındığını ve halk arasında çiçek tozları olarak bilinen polenlerin en sık çayır, ağaç ve ot polenlerinin alerjiye yol açtığını belirtti.  Havada en yoğun oldukları dönemlerin yaşanılan bölgenin bitki örtüsüne bağlı olmakla birlikte nisan, mayıs, haziran ayları olduğunu hatırlattı. Dr. Didem Özkan, "Polen sayıları soğuk yağmurlu günlerde düşük, sıcak ve kuru havalarda ve özellikle günün erken saatlerinde yüksek düzeyde bulunuyor. Küresel ısınmasının da etkileriyle polen yoğunluğu artıyor ve insanlar polene daha fazla maruz kalıyor" açıklamasında bulundu.

KOVİD-19 İLE KARIŞTIRILABİLİYOR

"Baş ağrısı, duyma, tat ve koku almada kısmen kayıp gibi alerjik rinit semptomları, Covid 19 ile karıştırabiliyor" diyen Özkan, "Hapşırma, burun tıkanıklığı, burun akıntısı, geniz akıntısı, kaşıntılı ve sulu gözler, göz kapaklarında şişme, ağız, boğaz, kulaklar ve yüzde kaşıntı, boğaz ağrısı, kuru öksürük, gözlerin altında oluşan koyu halkalar, yüz ağrısı yahut basınç hissi gibi semptomlara dikkat edilmeli. Baş ağrısı, duyma, tat ve koku almada kısmen kayıp, yorgunluk ve halsizlik gibi semptomlar ise en çok Covit 19 ile karıştırılabiliyor" diye konuştu.

Tanı için hastanın fizik muayenesi ve öyküsünün mutlaka değerlendirilmesi gerektiğini dile getiren Dr. Didem Özkan, ayrıca deri prick testi ve kan tahlillerinin de duruma göre kullanılması gerektiğini anlattı. Korunma için özellikle sabahları polenlerin yoğun olduğu saatlerde aktivitelerin azaltması, hatta kuru ve rüzgarlı havalarda en aza indirmesi tavsiyelerinde bulunarak, gözlük, maske takılması ve özellikle uzun kollu ve bacaklı giysiler giyilmesinin teması azaltacağını söyledi.

"İLAÇ KULLANIMINA DİKKAT"

Dr. Didem Özkan, bahar alerjisinin şiddetli yaşanmadığı durumlarda tedavide kullanılan reçetesiz ilaçların belirtileri hafifletmek için yeterli olabildiğine işaret etti. Ancak hasta şikayetlerinin şiddetli olması halinde mutlaka doktorun reçete edeceği daha güçlü ilaçlar kullanılması gerektiğini söyledi. Yaygın kullanılan etkili ilaçlardan birinin de kortizonlu sprey ve damlalar olduğunu dile getiren Dr. Didem Özkan, "Hastaların bazılarında immünoterapi adı verilen aşı uygulaması yapılır. Alerjik hastalıkların yüzde yüz tedavisi olmamakla birlikte günümüzde ilaç ve aşılama ile hastalık büyük oranda kontrol altında tutulabiliyor" açıklamasını yaptı.


Kaynak: DHA

Son Dakika Sağlık Araştırma: Havadaki polen miktarı 28 yılda yüzde 21 arttı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Bilecik Belediyesi Sinek ve Karasinek Larva İlaçlama Çalışmalarına Devam Ediyor
    11:52 Bilecik Belediyesi Sinek ve Karasinek Larva İlaçlama Çalışmalarına Devam Ediyor

    Bilecik Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü tarafından vatandaşların rahat ve sağlıklı bir yaz mevsimi geçirmeleri amacıyla gerçekleştirilen sivri sinek ve karasinek larva ilaçlama çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor.

  • Çankaya Belediyesi Sivrisinek ve Karasinek İlaçlama Çalışmalarına Hız Verdi
    10:42 Çankaya Belediyesi Sivrisinek ve Karasinek İlaçlama Çalışmalarına Hız Verdi

    Çankaya Belediyesi, hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte ilçedeki ilaçlama çalışmalarına hız verdi. Belediye ekipleri, ilçe genelinde sivrisinek ve karasineklerin üreme noktalarını ve çöpleri ilaçlayarak önlem alıyor.

  • Samsun'da Ortaokul Öğrencilerine Elektronik Sigara Satışı Yapan Kişiye Adli İşlem Başlatıldı
    10:28 Samsun'da Ortaokul Öğrencilerine Elektronik Sigara Satışı Yapan Kişiye Adli İşlem Başlatıldı

    Samsun'un Çarşamba ilçesinde, ortaokul öğrencilerine elektronik sigara sattığı tespit edilen bir kişi hakkında adli işlem başlatıldı. Çarşamba İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından düzenlenen operasyonda, iş yerinde yapılan kontrollerde 1 elektronik sigara, 4 elektronik sigara likidi, 9 bin 140 doldurulmuş makaron ve 1836 gram kıyılmış tütün ele geçirildi. İş yeri sahibi hakkında adli işlem başlatıldı.

  • İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 55 kişilik aday kadrosunu açıkladı
    00:28 İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 55 kişilik aday kadrosunu açıkladı

    İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 5 Mayıs'ta gerçekleştirilecek seçimlere gireceği 55 kişilik aday kadrosunu duyurdu. Başkan adayı Dr. Ahmet Erçek, daha etkin bir İstanbul Tabip Odası için değişim istediklerini belirtirken, yönetim kurulu adayı Dr. Nedim Uzun ise odanın daha güçlü ve etkin bir kurumsal kimlik kazanmasını hedeflediklerini ifade etti. Değişim Grubu, tüm hekimleri seçimlerde kendilerine oy vermeye çağırdı.

  • Depreme Dirençli Yerleşim Alanları Oluşturulmalı
    21:45 Depreme Dirençli Yerleşim Alanları Oluşturulmalı

    Hatay'ın İskenderun ilçesinde söyleşiye katılan jeolog ve deprem bilimci Prof. Dr. Naci Görür, depreme dirençli yerleşim alanların oluşturulması gerektiğine dikkat çekti. Görür, İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen 'İskenderun'un Depremselliği ve Deprem Dirençli İskenderun' söyleyişine katıldı.

  • Kahverengi kokarcaya 'hunili tuzak' engeli
    18:26 Kahverengi kokarcaya 'hunili tuzak' engeli

    Samsun'un Çarşamba ilçesinde kahverengi kokarca zararlısı ile ilgili mücadele kapsamında tuzak asılımı gerçekleştirildi. Samsun Büyükşehir Belediyesi ve Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü iş birliği ile gerçekleştirilen proje kapsamında feromon içeren 'hunili tuzaklar' üreticilere dağıtıldı.

  • Bozüyük Belediyesi Sinek ve Haşere İlaçlama Çalışmalarına Hız Verdi
    17:53 Bozüyük Belediyesi Sinek ve Haşere İlaçlama Çalışmalarına Hız Verdi

    Bozüyük Belediyesi İlaçlama Ekipleri, yaz aylarında artan sinek, sivrisinek ve karasinek gibi haşerelere karşı ilaçlama çalışmalarını hızlandırdı. Ekipler, sulak alanlar, mazgallar, kanal çevreleri, parklar ve yeşil alanlarda düzenli olarak ilaçlama yapıyor.


Advertisement