Bayramlar sevdiklerimizle bir araya geldiğimiz, ikramların yoğun olduğu özel günlerdir. Kurban Bayramı'nda tatlı tüketiminin yanı sıra et tüketimi de fazla olur.
Günlük tüketilmesi gereken et miktarı bireysel farklılık göstermekle beraber genel olarak 100-150 g civarındadır. Özel günlerde bu miktarın çok üzerine çıkılması başta mide rahatsızlıkları olmak üzere; hiperkolesterol, diyabet, kalp hastalıkları ve kanda ürik asit düzeyinin yükselmesine bağlı olarak GUT gibi kronik hastalıklara zemin hazırlar. Ayrıca bayramlarda tüketilen tatlılar ve hamur işleri de bu hastalıkların yanı sıra artan ağırlık artışına bağlı olarak karın bölgesindeki yağlanma ve beraberinde insülin direncine neden olabilir.
PİŞİRME YÖNTEMİ DE ÖNEMLİ
Tüketilecek etlerin miktarları kadar pişirme yöntemleri de çok önemlidir. Ete uygulanan pişirme yöntemi etin lezzetini ve biyo yararlılığını yani etin kalitesini etkiler. Yağda kızartmak ya da doğrudan ateş ile temas halinde pişirme işlemi besin öğesi kayıplarına ve sağlığa zararlı olan serbest radikal dediğimiz bileşenlerin oluşmasına neden olacaktır. Bunun yanı sıra ızgara ve haşlama şeklideki pişirme tekniklerinin tercih edilmesi ise tüketilen yağ miktarını ve besin öğesi kayıplarını en aza indirgeyecektir.
SAĞLIKLI BESLENMEMİZE YARDIMCI OLACAK TÜYOLAR
- Kurban bayramında günün ilk öğünü olan kahvaltı da kurban eti değil, yumurta, peynir, ekmek ve zeytin gibi kahvaltılık besinler tüketilmelidir.
- Her misafirlikteki her ikram tüketilmemelidir.
- Sakatat ve organ etleri yüksek miktarda kolesterol içerdiğinden tüketim miktarına dikkat edilmelidir.
- Yemeklerde kuyruk yağı kullanılmamalıdır.
- Çok tuzlu yapılan yemeklerden uzak durulmalıdır.
- Bu özel günlerde sebze ve meyve tüketimi ihmal edilmemelidir.
Son Dakika › Sağlık › Bayram'da Tatlı Tüketirken Dikkat! - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?