Fransa'da Bitki Bazlı Ürünlere Etli Gıda İsimleri Yasaklandı - Son Dakika
Sağlık

Fransa'da Bitki Bazlı Ürünlere Etli Gıda İsimleri Yasaklandı

Fransa\'da Bitki Bazlı Ürünlere Etli Gıda İsimleri Yasaklandı

Fransa'da hükümet, bitki bazlı ürünlere etli gıda isimlerinin kullanılmasını yasaklayan kanunu güncelledi. Buna göre, biftek, sosis, jambon gibi 21 protein bazlı ürün ismi bitki bazlı gıdalarda kullanılamayacak.

05.09.2023 14:36
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Fransa'da hükümet daha önce askıya alınan bitki bazlı ürünlere etli gıdaya ait isimlerin kullanılmasını yasaklayan kanunu güncelledi. Buna göre 'biftek, sosis, jambon' gibi 21 protein bazlı ürünü tanımlayan ismin bitki bazlı gıdalarda kullanılması yasak olacak.

Fransa'da 2020 tarihli 'etiketleme' kanunu, hayvansal kökenli gıdaları belirtmek için kullanılan isimlerin, bitkisel gıdalar için kullanılmasını önlemek için hazırlanmış ancak Danıştay, kanunun uygulamaya konulmasını askıya almıştı. Fransa Tarım Bakanlığı dün konuyla ilgili açıklama yaparak kanunu, itirazlar doğrultusunda güncellediklerini duyurdu. Bakanlık, 21 adet terimin sadece protein bazlı gıdalarda kullanılması gerektiğini, bu isimlerin bitkisel kökenli gıdalarda kullanılması durumunda tüketicileri yanıltacağını vurguladı.

Bu yasaya göre vejetaryen veya vegan gıdalarda 'veggie-sosis, vejetaryen biftek ve jambon veggie' gibi isimler kullanılamayacak. Fransa Tarım ve Gıda Egemenliği Bakanı Marc Fesneau, bu isimlerin tüketicileri yanılttığını belirterek yasanın "Tüketicilerin ve üreticilerin meşru beklentilerine yanıt veren şeffaflık ve dürüstlük meselesi" olduğunu vurguladı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Sağlık Fransa'da Bitki Bazlı Ürünlere Etli Gıda İsimleri Yasaklandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement