Doğal doğuma son yıllarda artan yönelimle birlikte, "doğum terapistliği", "doğum koçluğu" ve "doulalık" kavramlarıyla daha fazla karşılaşır olduk. Anne adaylarının hamilelik, doğum ve doğum sonrasında yaşadıkları süreçler ve İngiltere Cambridge Düşesi Kate Middleton'ın doğum yöntemi olarak ünlenen Hypnobirthing hakkında Si&Ma Psikolojik Danışmanlık Merkezi'nden Uzman Psikolog Sibel Deniz Toledo önemli bilgiler verdi.
Anne adayları size daha çok hangi duygu ve düşüncelerle geliyor?
Anne adayları genelde korku ve kaygı gibi duygularla bize geliyor. Doğum hakkında doğurmak hakkında genel bir negatif düşünce mevcut. Haberlerde, yakın ve uzak çevreden gelen bilgilerde hep negatif doğum hikâyeleri dinliyoruz. Bunların etkisiyle büyüyor, kadın ve anne oluyoruz. Tabii hamile kalındığında bu korkular en üst düzeye çıkıyor. Doğumun doğal ve sağlıklı bir eylem olduğunu unutmuş durumdayız. Hypnobirthing ve tüm doğuma hazırlık eğitimlerin temel hedefi bu negatif hipnozu tersine çevirmek ve doğumun binlerce yıldır kadınların yaptığı doğal ve sağlıklı bir eylem olduğunu hatırlatmaktır. Korkunun yerine bilgiyi koymak, hem anne adayına hem de bebeğe güven duygusunu yerleştirmektir.
Doğum terapisti tam olarak ne yapar?
Doğum terapisti hamilelik sürecinde anne adayı ile çalışır. Kalan korku ve kaygıları var ise geçirmeye çalışır. Daha önce yaşanmış düşükler, kürtajlar veya kayıplar var ise onlarla ilgili duyguları temizler. Doğumun yanı sıra doğum sonrasında da annenin "iyi anne olmak" veya sadece "anne olmak" ile ilgili varsa kaygılarını çalışır. Annesiyle olan ilişkisine bakar.
Doğum terapisti hangi süreçlerde anne adayının yanındadır? Ailenin diğer üyeleriyle görüşür mü?
Doğum terapisti, doğum olup anne bebek bağlanması gerçekleşene kadar annenin yanındadır. Gereken her durumda anneyi destekler. Doğumun durduğu, tıkandığı noktalarda anne ile beraber bunun sebeplerini ve çözüm yollarını arar. Anneye güven verir ve "başarabilirsin" duygusunu aşılar. Annenin doğumdan her şekilde pozitif duygularla, pozitif anılarla ayırılmasına yardımcı olur. Doğum terapisti, anne adayının ve eşinin ailesi ile görüşme yapar. Bu süreçte aile içi dinamikleri de anlamaya, bu dinamikleri anne adayının yararına kullanmaya ve doğum sırasında bu dinamikleri anne için organize etmeye çalışır. Ayrıca ailedeki önemli diğer kadın figürlerle de gerekirse görüşür; teyze, hala, kız kardeş gibi... Amaç; anne adayının en iyi psikolojik şartlarda doğum yapmasına yardımcı olmaktır.
Doğum anne adayının psikolojisinden direkt olarak etkilenir. Anne adayı ne kadar rahat ve huzurlu olursa o kadar rahat ve huzurlu bir doğum geçirecektir.
İngiltere Cambridge Düşesi Kate Middleton'ın doğum yöntemi olarak ünlenen Hypnobirthing'i de çalışmalarınızda kullanıyorsunuz ve "Hypnobirthing Uygulayıcısı Sertifikası"na sahip az sayıda uzmandan birisiniz. Peki Hypnobirthing tam olarak nedir? Ve kullandığınız diğer yöntemler nelerdir?
Terapilerde öncelikle psikodrama ekolünden alınan eyleme dayalı teknikleri kullanıyorum. Bunun yanı sıra eğitimlerde ve terapilerde gevşeme ve nefes egzersizleri, bebek ile bağ kurma egzersizlerini bolca kullanıyorum. Hypnobirthing felsefesinin temeli de bu tekniklere dayanmaktadır. Amaç hipnotik metinler aracılığı ile anne adayının gevşemesini sağlamak ve bu sırada olumlamalarla anne adayına bir anlamda pozitif yükleme yapmaktır. Bu tarz eğitim alan bir anne adayı kendi de doğuma kadar tekrarlar yaparsa, doğumda bu gevşemiş, huzurlu duruma kolayca ulaşabilmektedir.
Bu eğitimleri nerelerde veriyorsunuz? Bireysel olarak mı grup olarak mı katılım gerçekleşiyor?
Bu eğitimi Si&Ma Psikolojik Danışmanlık Merkezi'nde ve talep olan diğer eğitim merkezlerin de veriyorum. Bu bir grup eğitimi. Önerilen, anne adayının bu eğitime eşi ile birlikte katılması. Bu sayede eşlerinde korkuları ve kaygıları hafiflemekte, böylelikle anne adaylarına doğumda daha aktif bir şekilde destek olabilmekteler.
Son Dakika › Sağlık › Kate Middleton'ın Tercih Ettiği Doğum Yöntemi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?