OMÜ Veteriner Fakültesi, 'Toska Pastırması Projesi' kapsamında marka tescili aldı - Son Dakika
Sağlık

OMÜ Veteriner Fakültesi, 'Toska Pastırması Projesi' kapsamında marka tescili aldı

OMÜ Veteriner Fakültesi, \'Toska Pastırması Projesi\' kapsamında marka tescili aldı

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim Dalınca yürütülen 'Toska Pastırması Projesi' kapsamında üretilen pastırmaya Türk Patent ve Marka Kurumunca marka tescili verildi. Proje kapsamında manda pastırmasıyla ilgili çalışma yaptıklarını anlatan Gücükoğlu, şöyle devam etti: 'Üniversitemizin desteğiyle yaptığımız projenin çıktısı olarak Veteriner Fakültesi olarak, 'Sam Manda Toska Pastırması' isimli ürünümüzün isim ve logosunu tescil ettirdik.'

07.06.2023 16:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim Dalınca yürütülen "Toska Pastırması Projesi" kapsamında üretilen pastırmaya Türk Patent ve Marka Kurumunca marka tescili verildi.

OMÜ Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Gücükoğlu, AA muhabirine, geçen yıl mart ayında başladıkları "Toska Pastırması Projesi"ni aynı bölümden Prof. Dr. Özgür Çadırcı, Araştırma Görevlisi Dr. Tolga Uyanık ve Sibel Kanat ile veteriner hekim uzman Ayşegül Bölükbaş ile yürüttüklerini söyledi.

Türkiye'deki yaklaşık 75 milyon hayvan varlığının 17 milyonunun büyükbaş hayvan olduğunu belirten Gücükoğlu, manda varlığının önemli bölümünün ise Samsun'daki Kızılırmak Deltası'nda yer aldığını hatırlattı.

Ülke genelinde manda sayısının 175 bin civarında olduğuna dikkati çeken Gücükoğlu, "Samsun'da üretici ve tüketicilerde bir hafızasının da olması itibarıyla manda üzerinde çalışma yürütüyoruz. Türkiye'deki manda varlığının yüzde 15'i Samsun'da yaşıyor. Kızılırmak Deltası ve Yeşilırmak Deltası'nda bu hayvanların varlığı, çalışmalarımızın yönlenmesine vesile oldu." dedi.

Proje kapsamında manda pastırmasıyla ilgili çalışma yaptıklarını anlatan Gücükoğlu, şöyle devam etti:

"Özellikle Kızılırmak Deltası'ndaki dişi ve erkek mandalardan elde edilen et preparatlarından pastırma üretimi gerçekleştirdik. Ürettiğimiz bu pastırmanın da kalite niteliklerini kıyasladık. Yaklaşık 75 parametre üzerinden değerlendirme yaptık. Manda sütü ve yoğurduna özel ilgi olduğunu gözlemliyoruz ancak manda etiyle ilgili istek ve iştah düzeyi, maalesef çok mümkün değil. Toplumda manda etine karşı farkındalık seviyesinin az, bunun yanında sığır etine kıyasla protein oranının yüzde 20 fazla, kolesterol oranının çok düşük olması, özellikle salam, sosis, sucuk ve pastırma üretiminde randımanın çok yüksek seviyede bulunması bizi bu çalışmaya yönlendirdi. Üniversitemizin desteğiyle yaptığımız projenin çıktısı olarak Veteriner Fakültesi olarak, 'Sam Manda Toska Pastırması' isimli ürünümüzün isim ve logosunu tescil ettirdik. YÖK tarafından 'Alanlarda Uzmanlaşan Üniversiteler Projesi' kapsamında gıda biyoteknolojisi alanında teşvik sistemine alınan Ondokuz Mayıs Üniversitesinde bu ve benzeri öncü çalışmalarla ülkemize, hayvancılık sektörüne ve bilim dünyasına katkılar sunmak için çalışmaktayız."

Coğrafi işaret almak için de çalışmaları sürüyor

Gücükoğlu, bundan sonra ürünlerine coğrafi işaret almayı hedeflediklerini, bununla ilgili başvurularını yaptıklarını belirterek, "Üniversitemizin öncülüğünde bölgedeki üretimi yönlendirmek, kaliteli ve nitelikli manda pastırmasıyla ilgili sektöre öncü olma konusunda çalışmalar yürütüyoruz. Manda etini sığır etiyle kıyasladık. Hayvan ırkı olarak manda, sığıra göre dış etkenlere ve hastalıklara karşı daha dayanıklı." diye konuştu.

Değerlendirmelere göre 2030'a kadar ülke genelinde manda sayısında yüzde 7'lik artış öngörüldüğünü anlatan Gücükoğlu, projelerinin hayvan sayısının artırılması ile süt ve süt ürünleriyle et ve et ürünlerinin topluma sevdirilmesine katkısı olacağını düşündüklerini söyledi.

Manda pastırmasının üretimini diğer et türlerine göre daha randımanlı gördüklerini dile getiren Gücükoğlu, Kızılırmak Deltası'nda serbest dolaşan mandaların etinden üretilen pastırmanın da daha lezzetli olduğu sonucuna vardıklarını kaydetti.

Kaynak: AA

Son Dakika Sağlık OMÜ Veteriner Fakültesi, 'Toska Pastırması Projesi' kapsamında marka tescili aldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Aydın'da bir okulda tavuklu pilav zehirlenmesi
    11:38 Aydın'da bir okulda tavuklu pilav zehirlenmesi

    Aydın'ın Efeler ilçesinde bulunan Mustafa Kiriş Ortaokulu'nda yapılan etkinlikte yedikleri tavuklu pilavdan zehirlenen 49 öğrenciden 45'i taburcu edildi. Öğrenciler, fenalaşınca hastaneye kaldırıldı ve polis olayla ilgili inceleme başlattı. Aydın Valiliği ise okullara ikinci bir emre kadar etkinlik düzenlememe talimatı verdi.

  • Hamur makinesine kaptırdığı eli, bileğinden koptu
    10:17 Hamur makinesine kaptırdığı eli, bileğinden koptu

    Karaman'da bir ekmek fırınında çalışan genç, dalgınlığı sonucu kolunu hamur makinesine kaptırarak elini bileğinden kaybetti. Olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Genç, yapılan müdahalenin ardından kopan eliyle birlikte Konya'da bir hastaneye sevk edildi. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

  • İtfaiye Ekipleri, Vatandaşın Parmasındaki Dikiş Makinesi İğnesini Çıkardı
    08:52 İtfaiye Ekipleri, Vatandaşın Parmasındaki Dikiş Makinesi İğnesini Çıkardı

    Hatay İskenderun ilçesinde yaşayan bir vatandaşın parmağına batan dikiş makinesi iğnesi, itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle çıkartıldı. İskenderun İlçesi'nde bulunan Sakarya Mahallesi'nde ikamet eden vatandaşın parmağına batan iğne, 112'yi araması üzerine bölgeye sevk edilen itfaiye ekipleri tarafından sorunsuz bir şekilde çıkarıldı.

  • Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, Develi programı kapsamında Dr. Ekrem Karakaya Devlet Hastanesi'ni ziyaret etti
    08:48 Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, Develi programı kapsamında Dr. Ekrem Karakaya Devlet Hastanesi'ni ziyaret etti

    Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, il ve ilçe protokolü ile birlikte gerçekleştirdiği Develi programı çerçevesinde, Dr. Ekrem Karakaya Devlet Hastanesi'ne çalışma ziyareti gerçekleştirdi. Ziyaret sırasında İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Erşan'dan hastanede sunulan hizmetler hakkında çeşitli bilgiler aldı. Vali Çiçek ve beraberindekiler; hastanede tedavi gören vatandaşları da ziyaret ederek geçmiş olsun temennilerinde bulundu.

  • Hastane bahçesindeki trafo yangını paniğe neden oldu
    00:52 Hastane bahçesindeki trafo yangını paniğe neden oldu

    Karabük'ün Safranbolu ilçesinde bulunan hastanenin bahçesindeki trafoda çıkan yangın, paniğe neden oldu. Yangın, hızlı bir şekilde kontrol altına alınarak söndürüldü. Tedbir amacıyla hastanenin elektriği bir süre kesildi.

  • Safranbolu Devlet Hastanesi'nde Trafoda Yangın Çıktı
    00:33 Safranbolu Devlet Hastanesi'nde Trafoda Yangın Çıktı

    Karabük'ün Safranbolu ilçesinde bulunan Safranbolu Devlet Hastanesi'nin bahçesindeki trafoda çıkan yangın paniğe neden oldu. Yangın, polis ve itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle kısa sürede kontrol altına alındı. Hastanenin elektriği tedbir amacıyla bir süre kesildi.


Advertisement