"ÇOCUĞUNUZLA ÖNCE DOĞRU İLETİŞİM KURMALISINIZ"
Prof. Dr. Cüceloğlu, ebeveynlere çocuklarıyla sağlıklı iletişim kurmanın püf noktalarını aktardı.
Acıbadem Sağlık Grubu, Türkiye'nin iletişim psikolojisi alanında duayen ismi Prof. Dr. Doğan Cüceloğlu ile "Sağlıklı Aile & Sağlıklı Yönetim" isimli söyleşi gerçekleştirdi. 28 Kasım 2016 Pazartesi günü Acıbadem Maslak Hastanesi Konferans Salonu'nda düzenlenen etkinliğe anne ve babalar yoğun ilgi gösterdi. Moderatörlüğünü Acıbadem Avrupa Yakası Tıp Merkezleri Direktör Yardımcısı Seyyal Hacıbekiroğlu'nun yaptığı söyleşide, iyi ebeveyn olmakla iyi yönetici olmak arasındaki benzer yönler de ele alındı.
"Doğru iletişim aileden başlamalı"
İletişim'in de sağlıklı olması gerektiğinden yola çıkarak Prof. Dr. Doğan Cüceloğlu, Sağlıklı bir toplumun temelinin, doğru iletişimden geçtiğini belirterek sözlerine şöyle devam etti: "Eşlerin kendi aralarında, çocukların ebeveynleriyle, öğretmenin öğrencisi ile ya da yöneticinin çalışanıyla doğru iletişimi kurması çok önemli. Ne dediğimizi anlatabilirsek ve karşı tarafın ne dediğini anlayabilirsek, birbirimizi anlayabilmemiz ve uyumla hareket etmemiz mümkün hale gelir. Birbirini dinlemek, karşısındakine söz hakkı vermek ve farklı fikirlere saygı duymak uygar bir toplumda iletişimin vazgeçilmez koşullarından biridir. Toplumun en küçük birimi olan aile içi iletişim de bu yüzden ayrı bir önem taşıyor. O yüzden diyoruz ki, ilk olarak aile içinde başlaması gerekiyor sağlıklı iletişimin. Aile içinde iyi bir iletişim kurabilen çocuklar, hayatının ileriki, evrelerinde de bu alışkanlığını sürdürecektir. Bu nedenle anne babalar önce çocuklarıyla doğru iletişimi kurmaya önem vermeli, bu konudaki bilgilerini geliştirmeli"
"3 yaşına geldiğinde aile içinde sorumlulukları olmalı"
Sağlıklı bir iletişimin mutlaka aile içerisinde başlaması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Doğan Cüceloğlu, dünyaya gelen bir bebeğin 6 saat sonrasında çevresinde olup biteni hissetmeye başladığının altını çiziyor. Prof. Dr. Cüceloğlu,"Bebeğin tepkilerine önem vermek ve onunla henüz küçük de olsa doğru iletişim kurmak önemli. Öyle ki çocuk 3 yaşına geldiğinde aile içerisinde sorumluluk alabilen bir birey haline gelmeli. Anne babaların yaptığı en büyük hatalardan biri çocuğu adam yerine koymayıp, koyuyor gibi yapmak." diye konuştu.
"Çocuğunuzun heyecanlarını önemseyin"
Hayatı çocukların gözüyle görmenin çok önemli olduğunu söyleyen Prof. Dr. Cüceloğlu sözlerine şöyle devam ediyor," Mutlu olan bir insanın ilk tepkisi bu duygusunu en sevdiği ile paylaşmaktır. Çocuklar da aynı şekilde çok heyecanlandıklarında hemen en sevdiği kişinin yanına gidiyor ve yaşadıklarını anlatıyorlar. Anne babaların onların bu heyecanlarına mutlaka kulak vermeleri gerekiyor. Aksi takdirde çocuk o sırada kendini önemsiz hissetmekten, aşağılanmaya kadar birçok duyguyu beraberinde yaşıyor. Oysaki o sırada anne babasının onun heyecanını paylaşması çocuğun kendini önemli hissetmesini sağlıyor."
"İnsan insanla konuşmadan uygar bir toplum olamaz"
İletişim psikolojisi üzerine yayınladığı kitaplarıyla anne babaların yakından takip ettiği Prof. Dr. Doğan Cüceloğlu, "Görüyoruz ki pek çok anne baba çocukları iyi yetişsin diye, birçok kursa gönderip, farklı bilgiler edinmesini sağlamaya çalışıyorlar. Elbette çocuğun farklı fikirler edinmesi önemli. Ancak çocuklarınızı yetiştirirken adeta 'kültür robotu' olarak yetişip yetişmediklerine dikkat etmelisiniz. Bu çocuklar çok şey bilebilirler ama bu bilgileri hayata uygulamak, sorunlarını daha iyi çözmek, dolayısıyla kişiliklerini geliştirmek için mi kullanıyorlar? Bu soru, çok önemli bir sorudur; o yüzden diyoruz ki biz, çocuğunuzun bir kültür robotu gibi gelişmesine izin vermeyin, kişiliğinin gelişmesine önem verin. Çocuğunuz kendinin bilincinde olarak yetişirse olaylar onu yönetmez. O, seçimleriyle olayları yönetir. Bu nedenle mutlaka onların fikirlerini önemseyin, kendilerinin bir birey olduklarını hissetmelerini sağlayın." dedi.
"Aile ile kurumlardaki iletişim birbirine çok benziyor"
İletişimin temel noktalarının hiç değişmediğine ve Aile ya da kurum içerisindeki iletişimin de bu nedenle birbirine benzediğine dikkat çeken Acıbadem Avrupa Yakası Tıp Merkezleri Direktör Yardımcısı Seyyal Hacıbekiroğlu, "Anne babayı lider, çocukları da çalışanlar olarak düşünebilirsiniz. Kurumlardaki yöneticilerin de tıpkı ailedeki gibi destekleyen, ödüllendiren, motive eden, kişiler olması gerekli. Aynı zamanda da yöneticilerin öğrenen, kendini geliştiren, hatalarını kabul eden ve mutlaka rol model olan kişiler olmaya çalışması çok önemli" dedi.
"İyi bir yönetici olmanın önemli kuralı, insani değerler"
Nitelikli bir sağlık hizmeti sunabilmenin olmazsa olmazlarını sıralayan Seyyal Hacıbekiroğlu, "Çok farklı niteliklerin bir arada ve uyum içinde var olması gerekiyor; Hasta merkezli, güvenilir, zamanında, etkin ve güncel olması sağlık hizmetinin vazgeçilmez koşulları arasında. Tabii alt yapı hizmetleri de bir o kadar önemli; mesela akıllı bina, gelişmiş teknoloji gibi. Ama bir de insan faktörü var; insan sağlığı gibi hassas bir konuda hizmet vermek, bu hassasiyete sahip iyi hekim, iyi personelle çalışmak anlamına geliyor. Bu hizmette yönetici olarak görev alanların ise, eğitimi ve donanımı yeterli olsa bile, mutlaka insani değerleri yüksek, kendini yenileyen, gelişmelere açık ve adalet duygusu olan kişiler olması gerekiyor" diye konuştu.
Son Dakika › Sağlık › Prof. Dr. Cüceloğlu anne babalara seslendi: - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?