Sıcak Çarpmasına Karşı Önleminizi Alın - Son Dakika
Sağlık

Sıcak Çarpmasına Karşı Önleminizi Alın

Sıcak Çarpmasına Karşı Önleminizi Alın

Dahiliye Bölümü'nden Uz. Dr. Özlem Kaplan, sıcak havalarda sağlıklı kalmak için önerilerde bulundu.

27.06.2016 10:11

Hava sıcaklarının ani olarak yükselmesi ile birlikte sıcak çarpması şikayetlerinde artış görülüyor. Kendisini yüksek ateş, bulantı ve kas krampı gibi belirtilerle gösterebilen bu tabloda vakit kaybedilmeden gerekli tedbirlerin alınması gerekiyor.

Bilinç bulanıklığından komaya kadar gidebiliyor

Güneş veya sıcak çarpması, güneş altında uzun süre kalma sonucu, vücut ısısını ayarlayan mekanizmaların bozulmasına bağlı olarak ortaya çıkan bir durumdur. Sıcak çarpmasında yüksek ateş, kuru- sıcak- ağrılı cilt, şiddetli baş ağrısı, bulantı, kusma ve baş dönmesi, kas krampları, çarpıntı gibi belirtilerin yanında uykuya eğilim, şuur bulanıklığı ve komaya kadar varabilen ciddi klinik tablolar görülebilir.

Riskli gruplara özel önlemler alınmalı

Özellikle yüksek tansiyon, diyabet, kronik böbrek yetmezliği olanlar, kanser hastaları, aşırı kilolu bireyler, psikiyatrik rahatsızlığı olanlar, 65 yaş üzeri kişiler, 5 yaş altı çocuklar ve hamilelerin sıcak yaz aylarında çok daha dikkatli olması gerekmektedir. Bu risk gruplarında bulunan kişilerin sıcak havalar için mutlaka doktora danışması, risklerini tanımaları ve bilinçli yaklaşımlarla kişiye özel önlemler almaları önem taşımaktadır.

Sıcak havalarda bunlara dikkat edin

Gün içinde 10.00- 16.00 saatleri arasında mecbur kalmadıkça dışarıya çıkılmamalıdır.
Terletmeyen ince, açık renkli ve bol giysiler tercih edilmeli, sentetik ve terleten kumaşlardan kaçınılmalıdır.
Mutlaka güneş gözlüğü, şapka ve şemsiye gibi güneş ışığından koruyacak aksesuarlar kullanılmalıdır
Güneşe çıkmadan yarım saat önce doktora danışılarak seçilen güneş koruyucu kremler sürülmelidir.
Günde en az 2,5-3 lt sıvı alınmalıdır. Suyun dışında ayran, soda, hafif kompostolar sağlıklı alternatiflerdir.
Sindirimi kolay hafif yiyecekler tercih edilmelidir. Ağır yiyecekler, kızartmalar, asitli içecekler, şerbetli tatlılardan uzak durulmalıdır.
Fırsat buldukça ılık duş alınmalıdır.
Uzun ve ağır egzersizlerden kaçınılmalıdır.

Sıcak çarpmasına acil müdahale hayat kurtarıyor

Güneş çarpmasına maruz kalan kişi hemen serin olan bir yere alınarak üzerinde sıkı giysiler varsa gevşetilir ve kusma riskine karşı yan yatırılır. Vücut ısısını düşürmeye yönelik başına göğsüne ve koltuk altlarına soğuk su ile ıslatılmış bez koyulabilir veya soğutucularla soğutmaya çalışılabilir. Kişinin bilinci açıksa; yeterli sıvı alımının sağlanması, bilinç kapalı ise kesinlikle içmesi için sıvı verilmemesi ve en yakın sağlık kuruluşuna ulaştırılması gerekir.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Sağlık Sıcak Çarpmasına Karşı Önleminizi Alın - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement