Uzmanı ailelere seslendi: "Otizm'de görülme sıklığı her geçen yıllarda artıyor" - Son Dakika
Sağlık

Uzmanı ailelere seslendi: "Otizm'de görülme sıklığı her geçen yıllarda artıyor"

Uzmanı ailelere seslendi: "Otizm'de görülme sıklığı her geçen yıllarda artıyor" Çağın en büyük sıkıntılarından 'Otizm'de görülme sıklığı her geçen yıllarda artıyor.

17.04.2022 14:30  Güncelleme: 14:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Uzmanı ailelere seslendi: " Otizm'de görülme sıklığı her geçen yıllarda artıyor"

KOCAELİ - Çağın en büyük sıkıntılarından 'Otizm'de görülme sıklığı her geçen yıllarda artıyor. Aileler ise çocuklarında ters giden konuları internette arayınca, özel eğitim desteğine geç kalıyor. Özel eğitim uzmanı Menekşe Dönendemir, otizmin belirtilerini tek tek sıralarken, ailelere seslendi.

Geçtiğimiz yıllarda 54 çocuktan birinde görülen otizm, 44 çocuktan birine kadar düştü. Sayı her geçen gün artarken, uzmanlar aileleri uyarıyor. Belirtileri tek tek sıralayan uzmanlar, gelişimde her hangi bir farklılık görüldüğünde çözümün internette aranmaması gerektiğini, her geçen dakikanın çocuğun gelişimini olumsuz etkilediğini ifade ediyor.

Bu belirtiler varsa dikkat

Otizmin, yaşamın ilk yıllarında ortaya çıkan nöro gelişimsel bir bozukluk olduğunu ifade eden Atlantis Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi'nden özel eğitim uzmanı Menekşe Dönendemir, "Belirtileri; göz temasından kaçınma, ismine tepki vermeme, akranları ile iletişim kurmama, tek başına kalmayı sevme. Akranları ile oyun oynarken iletişime girmeyi tercih etmezler. Rutinden hoşlanırlar, değişikliklere tepki verirler. Kanat çırpma, sallanma, dönme, bazı çocuklarımızda koku tat hassasiyeti şeklinde karşımıza çıkıyor" dedi.

Bu yanlış çocukları çıkmaza sokuyor

Geçtiğimiz yıllarda 54 çocuktan birinde görüldüğünü, bu yıl ise 44 çocukta birinde karşılaştıklarını söyleyen Dönendemir, oran gittikçe düştüğünü de ifade etti. 0-1 yaş dönemlerinde bazı belirtilerin ortaya çıktığını belirten Menekşe Dönendemir, "Aileler beklemeyi tercih ediyor. Çocuklarında konuşma ortaya çıkmadığı 2 yaş sonrasında aileler bir uzmana gitmeyi tercih ediyorlar. Atladıkları bir nokta var. Erken müdahale çok önemli. Erken müdahale, yoğun özel eğitim desteği ile çocukların yaşıtlarına ulaşma şansı daha yüksek. Süre gecikirse, 2-3-4 yaş şekilde devam ederse, çocuğun yaşıtlarına ulaşma hızı biraz daha azalıyor. Ailelerin, çocuklarının gelişim alanlarının her hangi birinde farklılık gördüklerinde mutlaka uzmanla görüşmelerini tavsiye ediyoruz. Yoğun özel eğitim sürecini araştırmaları tavsiye ediyoruz" diye konuştu.

"Çözümü internette arıyoruz, bu herkesin yaptığı bir yanlış"

Genellikle bir problemin internetten arandığını ifade eden Menekşe Dönendemir, "Çözümü orada arıyoruz. Bu herkesin yaptığı bir yanlış. 'Çocuğumda bir farklılık var, internete yazıyorum ve okuyorum' Bu noktada çözüme ulaşamıyoruz. Çok farklı neticeler çıkartıyor, bizi çok farklı yerlere yönlendiriyor. Bu noktada uzman desteği, görüşü çok önemli. Çocuğunuzun herhangi bir gelişim alanında farklılık gördüğünüz zaman uzman görüşü almanız gerekiyor" şeklinde konuştu.

Uzmanı ailelere seslendi: "Otizm\'de görülme sıklığı her geçen yıllarda artıyor"
Kaynak: İHA

Son Dakika Sağlık Uzmanı ailelere seslendi: 'Otizm'de görülme sıklığı her geçen yıllarda artıyor' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Tokat'ta Depremden Etkilenenlere Psikososyal Destek
    12:10 Tokat'ta Depremden Etkilenenlere Psikososyal Destek

    Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından oluşturulan psikososyal destek ekipleri, Tokat'ta meydana gelen depremden etkilenen vatandaşlara gece boyunca destek sağladı. Ekipler, depremzedelere görüşmeler yaparak psikososyal destek verdi ve geceyi dışarıda geçirmek zorunda kalanları misafirhanelere yönlendirdi. Çalışmaların bugün de devam edeceği belirtildi.

  • İzmir'de 8 yaşındaki çocuk, yumurtalık tümörü ameliyatıyla sağlığına kavuştu
    12:08 İzmir'de 8 yaşındaki çocuk, yumurtalık tümörü ameliyatıyla sağlığına kavuştu

    İzmir'de karın ağrısı ve kusma şikayetiyle hastaneye giden 8 yaşındaki çocuğun sol yumurtalığında tümör tespit edildi. Robotik cerrahi teknolojisiyle gerçekleştirilen ameliyat sonucunda çocuğun vücudundaki tümör alındı ve sağlığına kavuştu. Robotik cerrahi teknolojisi, çocuklarda da kullanılan bir yöntemdir ve hassas bir şekilde çalışmayı sağlar.

  • Aydın'da bir okulda tavuklu pilav zehirlenmesi
    11:38 Aydın'da bir okulda tavuklu pilav zehirlenmesi

    Aydın'ın Efeler ilçesinde bulunan Mustafa Kiriş Ortaokulu'nda yapılan etkinlikte yedikleri tavuklu pilavdan zehirlenen 49 öğrenciden 45'i taburcu edildi. Öğrenciler, fenalaşınca hastaneye kaldırıldı ve polis olayla ilgili inceleme başlattı. Aydın Valiliği ise okullara ikinci bir emre kadar etkinlik düzenlememe talimatı verdi.

  • Yeşilçam sanatçısı Nuri Alço, kalp pili operasyonu için Ankara'ya sevk edildi
    10:59 Yeşilçam sanatçısı Nuri Alço, kalp pili operasyonu için Ankara'ya sevk edildi

    Eskişehir'de tedavi altına alınan Yeşilçam sanatçısı Nuri Alço, geçirdiği rahatsızlık sonucu kalp pili operasyonu için Ankara'ya sevk edildi. Alço, daha önce baypas ve kalp kapağı operasyonu geçirmişti.

  • Hamur makinesine kaptırdığı eli, bileğinden koptu
    10:17 Hamur makinesine kaptırdığı eli, bileğinden koptu

    Karaman'da bir ekmek fırınında çalışan genç, dalgınlığı sonucu kolunu hamur makinesine kaptırarak elini bileğinden kaybetti. Olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Genç, yapılan müdahalenin ardından kopan eliyle birlikte Konya'da bir hastaneye sevk edildi. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

  • İtfaiye Ekipleri, Vatandaşın Parmasındaki Dikiş Makinesi İğnesini Çıkardı
    08:52 İtfaiye Ekipleri, Vatandaşın Parmasındaki Dikiş Makinesi İğnesini Çıkardı

    Hatay İskenderun ilçesinde yaşayan bir vatandaşın parmağına batan dikiş makinesi iğnesi, itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle çıkartıldı. İskenderun İlçesi'nde bulunan Sakarya Mahallesi'nde ikamet eden vatandaşın parmağına batan iğne, 112'yi araması üzerine bölgeye sevk edilen itfaiye ekipleri tarafından sorunsuz bir şekilde çıkarıldı.


Advertisement