Dev Anlaşma! - Son Dakika
Spor

Dev Anlaşma!

Dev Anlaşma!

Son günlerde stat sponsorluğu konusunda iddiaların havada uçuştuğu Fenerbahçe, asıl büyük hamleyi forma anlaşması ile yaptı.

27.12.2013 11:26

Avrupa futbolunda ciddi bir forma rekabeti vardır. Adidas ve Nike, Avrupa futbolunu ele geçirmek için yıllardır ciddi savaş içinde... Hatta Nike, Adidas'ın anavatanı Almanya'nın milli takımına kendi formasını giymesi için yıllık 50 milyon Euro bile teklif etmişti. İşte bu savaş stratejisi Türkiye'de de alevlendi.

Yanal'ı kızdırdı!

Önce Türk Milli Takımı, sonra Galatasaray uzun yıllar süren Adidas evliliklerine nokta koymuş ve Nike'ı tercih etmişlerdi. Fenerbahçe ise yıllardır Adidas ile çalışır. Ancak geçtiğimiz günlerde bu köşede yazdığım gibi basketbolda Fenerbahçe Ülker, 5 seneliğine yılda 5 milyon dolar karşılığında Nike ile anlaştı. Bu anlaşmanın ardından Türkiye'deki en büyük, Avrupa'da ise ilk 15'e girecek bir başka anlaşma fırsatı daha oluştu. Adidas ve Fenerbahçe bir kez daha masada buluştu.

İlk teklif 9 milyon

İlk toplantı yapılır. Fenerbahçe'nin elinde Nike'ın futbol takımı için yaptığı teklif de vardır. Adidas'ın teklifi ise yılda 9 milyon Euro olur. Fenerbahçe kapıyı yıllık 15 milyon eurodan açar. Adidas yetkililerinin yanıtı, "İstediğiniz para Milan'a ödediğimizden bile fazla. Onlara bu kadar vermiyoruz. Inter de Nike'dan yılda 9 milyon euro kazanıyor" şeklinde olur. Bunun üzerine Aziz Yıldırım şu cevabı verir: "Fenerbahçe Inter'den de Milan'dan da büyük kulüp. Bizim rakamımız 9 milyon eurodan yukarıda olmalı..."

Fenerbahçe ve Galatasaray'a hazırlanıyorlar

İmzalar çok yakında

Karşılıklı pazarlıklar sonucu anlaşma imza aşamasına gelir. Pazarlık 11 milyon euroda tamamlanır. Fenerbahçe başta 15 milyon Euro istese de hem Adidas ile yıllar süren ilişkinin getirdiği yakınlık, hem de 11 milyon Euroluk bedelle kulübün Avrupa'nın formadan en çok kazanan 15 takımından biri haline gelmesi ile pazarlık sonlanır. Fenerbahçe gelecek sezondan itibaren Adidas ile 5 yıllığına, senelik 11 milyon Euro'dan anlaştı. İmzalar yakında atılır.

1.5 milyondan 11 milyon euroya

Bu anlaşmanın en şaşırtıcı noktasına gelelim... Sizce Fenerbahçe, Adidas'la yaptığı 11 milyon euroluk anlaşmadan önce ne kadar kazanıyordu? Bir başka deyişle, Fenerbahçe gelirini ne kadar artırdı? Sıkı durun... Yeni anlaşmayla bu alanda yüzde 700'ü aşan bir artış söz konusu... Fenerbahçe, bundan önce Adidas'tan yıllık 1.5 milyon euro artı royality bedel (satılan mal başına ödenen para) kazanıyordu. Yeni anlaşmada royality bedel söz konusu değil. Ancak rakamın 11 milyon euroya fırlaması çok büyük bir başarı.

Fenerbahçe'de hazırlıklar sürüyor

3 temmuz etkisi

Elbette Adidas'ın Fenerbahçe için bu bedele çıkmasını sağlayan en önemli faktörlerden biri de Fenerbahçe taraftarı... Çünkü Fenerbahçe forma satış istikrarında gerçekten Avrupa devlerinden biri… Adidas yöneticileri bu anlaşmayı yaparken, '3 Temmuz' etkisini de göz önüne almış durumda. 3 Temmuz sonrası taraftarın kemikleşmiş bir kitle halinde kulübünü ekonomik açıdan da çok daha fazla desteklemesi, anlaşmayı 11 milyon Euro'ya çekmiş oldu.

Telekom da yeni teklif verecek

Öte yandan forma reklam vereni Telekom ile de yeni pazarlıklar olacağı kulağıma geldi. Fenerbahçe, Telekom'dan yeni anlaşma için teklif istedi. Kulübün elinde telekomünikasyonda dünya devi bir şirketin teklifinin olduğunun da altını çizelim. Yakında hem futbol hem basketbol takımlarının forma reklam gelirlerinde yeni bir rekor kırılabilir.

Kim kaç milyon euro kazanıyor?

Real Madrid - Adidas 35.8

Barcelona - Nike 31.4

Manchester United - Nike 29.9

Liverpool - Warrior 29.2

Chelsea - Adidas 23.3

Arsenal - Puma 21.9

Juventus - Adidas 21.9

Bayern Münih - Adidas 21.1

Manchester City - Nike 13.8

Milan - Adidas 13.8

Serdar Ali Çeliker

Kaynak: TotemSpor.Com

Son Dakika Spor Dev Anlaşma! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement