Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanı Turgay Demirel, "Hem erkek hem de kadın basketbolunda çıtayı yükselterek basketbolun güç merkezi olma hedefine yaklaşıyoruz" dedi.
Demirel, bu yıl ilki düzenlenen ve Uludağ'da bir otelde düzenlenen "Dünya Altyapı Basketbolu Zirvesi 2013"ün açılış töreninde, bu organizasyonun, 24 yıl önce başlayan Basketbol Okulu Kampının devamı olduğunu söyledi.
Türk basketbolunu geliştirmek için çalışmalar yaptıklarını vurgulayan Demirel, şöyle devam etti:
"1988 yılında basketbolu bıraktıktan bir süre sonra federasyon başkanı seçildim. Kendimize önemli hedefler koyduk. Ülkemizde basketbolun gelişmesi için bir yola çıktık. Bugün Türk basketbolunun geldiği nokta 20 yıl öncesine göre çok çok yukarıda, belki hedeflerimizin üstünde. FIBA dünya sıralamasında şu an 7'nci sıradayız. Olimpiyatlara katılsaydık 5'inci olacaktık. Futbolun 53'üncü, voleybolun 35'inci olduğunu düşünürsek basketbolumuzun içinde olduğu durum ortaya çıkacaktır. Altyapıya çok önem veriyoruz ve vermeye de devam edeceğiz. Türk basketbolu yetenekli gençlerle daha da ileri gidecektir."
Usulsüzlüklerle gelen Avrupa şampiyonluğu
Türk basketbolunun büyük yol kat ettiğini dile getiren Demirel, bunun görmezden gelinemeyeceğini bildirdi.
Kendisinin de yer aldığı yıldızlar milli takımının, 1977'de Fransa'da Avrupa şampiyonu olduğunu hatırlatan Demirel, şunları kaydetti:
"Şampiyonaya katılımda yaş olarak üst limit 17'ymiş. Ben 20 yaşındaydım. Takımda benim gibi 10 tane daha yaşı büyük oyuncu varmış. Yani 11 tane yaşı büyük oyuncuyla Avrupa şampiyonu olmuşuz. Yıllar sonra öğrendik ki takımımızda ayrıca başka bir kişinin pasaport ve kimliğiyle katılmış bir oyuncu varmış. Biz böyle şampiyon olmuşuz. Türkiye için artık şampiyonluklar, başarılar tesadüf değil. Hem erkek hem de kadın basketbolunda çıtayı yükselterek basketbolun güç merkezi olma hedefine yaklaşıyoruz."
Demirel, Türk basketbolundaki en büyük sıkıntılardan birinin, yıldız olması gereken oyuncuların bu noktaya gelememesi, getirilmememesi olduğunu ve bunun da zamanla aşılacağına inandığını sözlerine ekledi.
"13 yaşındaki çocuğun menajeri mi olurmuş?"
Konferans Başkanı Fahrettin Gözet de basketbolun, dünyanın en popüler ikinci sporu olduğunu ifade ederek, her yıl milyonlarca çocuğun bu spora başladığını söyledi.
Bu zirveyi, Türk basketboluna katkı sağlayabilmek için düzenlediklerini belirten Gözet, "Bu zirve, basketbol okullarından kulüp altyapı takımlarına, ilkokul takımlarından üniversite veya milli takıma kadar basketbolun altyapısında görev yapan antrenörler ve çalıştıkları organizasyonları çağdaş bir yönetim anlayışıyla sürdürebilir başarılara ulaştırmak isteyen spor yöneticileri için hazırlandı" diye konuştu.
Zirvenin Onursal Başkanı ve TOFAŞ Spor Kulübü Başkanı Efe Aydan ise Türk basketbolunun çok kısa sürede büyük sıçrayış gerçekleştirerek dünyada söz sahibi ülkeler arasına girdiğini anlattı.
Yeni nesil sporcuların, yetişme dönemindeki olumsuz tavırlarını eleştiren Aydan, "Bir de menajer faktörü var. 13 yaşındaki çocuğun menajeri mi olurmuş? Maalasef var. Bu basketbolu bozan bir yapı. Bu düzenin bir şekilde normale dönmesi gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu.
Oktay Mahmuti, David Rivers, Bob Bigelow, Ali Ton ve Marin Sedlacek gibi basketbol antrenörleri, Eloz Mazon, Jim Cain, Angeliki Moutafi, Prof. Dr. İsmet Barutçugil, Murat Yurddaş gibi iş ve eğitim dünyasından tanınmış kişiler tarafından sunumlar yapılarak eğitimler verilecek zirve, 6 Ağustos'ta sona erecek. - Bursa
Son Dakika › Spor › Dünya Altyapı Basketbolu Zirvesi 2013 - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?