Gerrard'dan Pirlo Yapılabilir Mi? - Son Dakika
Spor

Gerrard'dan Pirlo Yapılabilir Mi?

Gerrard'dan Pirlo Yapılabilir Mi?

Liverpool menajeri Brendan Rodgers, Steven Gerrard’ı son maçlarda yeni bir rolde kullandı ama Aston Villa maçının ilk yarısı, kaptan için kariyerinin en kötü anlarından birkaçına sahne oldu.

21.01.2014 02:06

Cumartesi akşamı kötü geçen maç sonunda hayal kırıklığı yaşayan Brendan Rodgers, üzgün olmaktan ziyade mağlubiyeti kabullenmiş bir ifade takınıyordu. 0-2 geri düştükleri maçta Aston Villa'dan bir puanı kurtarmış olsalar da oyun olarak kaybetmişlerdi. "Bugün her yönüyle iyi değildik, ben dahil" derken maç planında yaptığı hatayı ve Aston Villa menajeri Paul Lambert'in başarısını onaylıyordu. Klasik 4-4-2 ile sahaya dizilen Liverpool, orta sahada Jordan Henderson ve Steven Gerrard ile oynamış ve ilk yarı, rakibin merkezde yaptığı baskı karşısında dağılmıştı.

Henderson ancak idareten iki orta sahadan biri olmayı kaldırabilirken, savunmasına en yakın adam olarak pozisyon alan Steven Gerrard'ın kariyeri bir hücum oyuncusu olarak geçmişti. Bir sezonda (2008/09) çıktığı 58 maçı 29 gol atarak tamamlayan hiçbir futbolcu yoktur ki, ağırlıkla defansif görevler üstleniyor olsun. Ama Rodgers'a göre derinde pozisyon alması, Steven Gerrard'ın üst düzey futbolda kalacağı süreyi uzatacak. Tıpkı Andrea Pirlo gibi…

Savunma önünde Gerrard

Şampiyonluğa çok yaklaştıkları söz konusu sezonu forvet arkasında oynayarak kariyer zirvesinde geçiren ve sezon sonunda 34'ünü devirecek olan Gerrard için en iyi günler kuşkusuz geride kaldı. Bundan sonra eskisi gibi olması mümkün değil ama hala verebileceği çok şey var. Fakat Cumartesi akşamı dersine iyi çalışan Aston Villa orta sahası, iki klasik kenar adamı ve çift forvet ile merkezde azınlıkta kalan rakibini ve kilit adam Gerrard'ı adeta sahadan sildi.

Steven Gerrard maç sonu, "(Yeni görevim) Ne benim için, ne de takım için işe yaramadı. Aston Villa benim etrafıma çok sayıda adam yerleştirmişti, ne zaman topla oynamak istesem üstüme çöreklendiler." sözleriyle olan-biteni açıklamaya çalışmıştı.

Paul Lambert'in takımı orta saha oyuncuları Westwood, El-Ahmadi ve Delph ile çok sıkı bastı, önde kazandıkları toplarda buldukları geniş alanları da Agbonlahor ile patlattı. Topsuz oyunda çok agresif olan Aston Villa, kazandığı toplarda çabuk olduğu kadar kalabalık da çıktı. Böyle olunca kendi yarı sahasında top kayıpları yaşayan Liverpool, topu ileri taşımakta ve geride sağlam durmakta çok zorlandı. Orta ve uzun mesafe pasların ustası Steven Gerrard ise bu hengamede sıradan, vasat birine dönüştü. Brendan Rodgers oyuna müdahale ettiğinde skor 0-2 olmuştu bile, ama Sturridge'in devre bittiğinde attığı gol umutların bitmediğini göstermişti.

İkinci devre Gerrard'ı öne iten ve savunma önüne Lucas'ı yerleştirerek şablonu değiştiren Rodgers'ın hamlesi, Brezilyalı oyuncunun sadece 20 dakika kalabilmesiyle suya düştü. Öncesinde de rakibin en kritik adamı Gabriel Agbonlahor sakatlanıp çıktı ve maçın hikayesi, Luis Suarez'in hala tartışılan penaltısına bağlanıverdi.

Gerrard'dan Pirlo olur mu?

Maç sonu Brendan Rodgers, "Orta sahada oyunu kontrol edemedik, Villa'nın baklava şeklinde dizilen orta sahasına karşı koyamadık ve takımın yapısını değiştirmek zorunda kaldı. Ama Steven'ın [Gerrard] yeni rolünü oynayabileceğine dair hiçbir kuşkum yok, bu açıdan bu maçı başarısızlık olarak saymıyorum." sözleriyle kararını savunsa da orta sahada agresif rakiplere karşı Gerrard'ın savunma önü rolünün epey zorlanacağı aşikar. Üstelik bunu taç çizgisine yakın oynayan kenar oyuncuları ve Suarez&Sturridge'in yer aldığı klasik 4-4-2 ile yapmak, adeta bir intihar.

Yine de Liverpool'un uygun bir yapıyla sahada yer alıp topa hükmettiği maçlarda Steven Gerrard'ı savunma önünde görmek, bambaşka bir etki yaratabilir ve onun Liverpool ilk 11'indeki ömrünü uzatabilir. Brendan Rodgers'ın fikri de bu yönde:

"Steven'ın (Gerrard) oyun stili savunma önünde pozisyon almaya uygun, zira top ayağındayken takımla koordine ve onları organize edebiliyor; hem pas menzili uzun, hala üst düzeyde oynuyor ve dünya çapında bir duran top ustası. Fiziksel olarak bu rolün ihtiyacı dengeli şekilde boşlukları kapatmak ve gösterdiği üzere tüm bunları yapabiliyor. Ayrıca pas becerisiyle oyunu kısa ve uzun paslarla açıyor, yönlendirebiliyor. Taktik olarak ise elbette üzerinde çalışmamız gerekli ama şurası kesin ki bu işi Zanetti ve Pirlo gibi yapmak için önünde büyük bir fırsat var. Bu ikili 30'lu yaşlarının sonlarına dek bu mevkide oynadılar ve kendilerine iyi bakarak üst düzey futbolun içerisinde kaldılar."

Görünen o ki Steven Gerrard, farklı bir dizilişte ama savunma önünde pozisyon almaya devam edecek. Sonrasını ve Liverpool'un şampiyonluk yarışı içerisinde ne kadar kalacağını ve ilk 4 hedefinde muvaffak olup olamayacağını ise zaman gösterecek.

Salih Demirci

Kaynak: TotemSpor.Com

Son Dakika Spor Gerrard'dan Pirlo Yapılabilir Mi? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement