Hakemliğin cinsiyeti yok: "Erkeklerle aynı fiziksel testlerden geçiyorum" - Son Dakika
Spor

Hakemliğin cinsiyeti yok: "Erkeklerle aynı fiziksel testlerden geçiyorum"

Hakemliğin cinsiyeti yok: "Erkeklerle aynı fiziksel testlerden geçiyorum"

Ligue 1'de geçtiğimiz sezonun son bölümünde iki maç yöneterek Fransa'nın en üst seviye liginde hakemlik yapan ilk kadın olan Stephanie Frappart, "elit hakem" klasmanında geçireceği yeni sezon öncesi hazırlıklarını sürdürüyor.

26.07.2019 02:23

Ligue 1'de geçtiğimiz sezonun son bölümünde iki maç yöneterek Fransa'nın en üst seviye liginde hakemlik yapan ilk kadın olan Stephanie Frappart, "elit hakem" klasmanında geçireceği yeni sezon öncesi hazırlıklarını sürdürüyor. Temmuz ayı başında sona eren 2019 Kadınlar Dünya Kupası'nın final maçında da düdük çalan Frappart, ülkesinin önemli yayın organlarında Le Parisien'e kapsamlı bir röportaj verdi.

Hakemlik yaşamında her zaman Kadınlar Dünya Kupası finali ve Ligue 1 maçı yönetmenin hayalini kurduğunu belirten Frappart, sadece iki ay içinde bu hayallerinin gerçeğe dönüştüğünü ifade etti. Kariyerinin artık farklı bir aşamaya evrildiğini ifade eden Frappart, "Ligue 1'e yükselmek büyük bir ayrıcalık, çünkü çok az sayıda insan bu göreve seçiliyor. Şu an 23 kişiyiz ve bu ekibe girmek isteyen çok sayıda kişi var. Böyle bir grubun içinde olmak, bir yandan yeteneklerimi fark etmemi sağladı." diye konuştu.

Kadınlar Dünya Kupası finalini yönetmekten büyük keyif aldığını ancak artık bunu geride bıraktığını söyleyen 35 yaşındaki hakem, "Futbolcular gibi bizim de kaderimiz saha içinde belirleniyor. İsterseniz dünya şampiyonu olun, bir-iki maç kötü oynadığınızda gerçeklerle yüzleşirsiniz. Şu an Ligue 1'in yeni sezonuna odaklanmış durumdayım ve görev alacağım ilk karşılaşmayı bekliyorum. Artık insanlar beni tanıyor; ben de yabancılık hissetmediğim bir mecradayım." dedi.

Yaptığı işte cinsiyetin bir önemi olmadığını ifade eden Frappart, "Kadın-erkek fark etmeksizin herkesin kendine özgü bir kişiliği var. Oyunculara yönelik yaklaşımımız bununla bağlantılı. Hakemlik ise oyuncuların hâlinden anlayan bir kişiliğe sahip olmanızla ilgili ve bu durumda kadın veya erkek olmanızın bir etkisi yok. Sonuçta bu oyunun kuralları belli. Erkek hakemlerle aynı fiziksel testlere giriyorum. Futbolcular, kadın hakem tarafından yönetilen bir maçta da aynı seviyede oynuyor. Saha içinde bir erkek hakemin konumu neyse benim konumum da aynı, çünkü onunla aynı unvana sahibim ve onunla aynı seviyede olduğum için o maçı yönetiyorum." yorumunda bulundu.

Erkekler maçı ile kadınlar maçı yönetmek arasında bir fark olup olmadığına yönelik soru üzerine Frappart, "Kadınlar Dünya Kupası finali de Ligue 1 maçları kadar medya ilgisine sahip. Baskı yönünden de ikisi arasında bir fark yok. Tabii ki aralarında teknik ve taktiksel yönden büyük farklar var ancak aynı fark iki erkek takımı arasında da geçerli olabiliyor. Kadınlar futbolunda oyunu çirkinleştiren görüntüler daha az olsa da bazı durumlarda kadınların da erkeklere özendiklerini görebiliyoruz. Bu tip pozisyonlara engel olmak bizim işimiz." karşılığını verdi.

Frappart, öncelikle Ligue 1'de kalıcı olmayı hedeflediğini belirtirken, erkek hakemler arasında bir rol modeli olmadığını, bununla birlikte bu mesleği yapmak isteyen kadınlar için örnek olmak istediğini sözlerine ekledi.

28 Nisan 2019 tarihinde Amiens ile Strasbourg arasındaki 34. hafta maçını yöneterek Ligue 1 kariyerine başlayan Stephanie Frappart, ligin 36. haftasındaki Nice- Nantes maçında da görev almıştı.

Kaynak: EuroSport.com

Son Dakika Spor Hakemliğin cinsiyeti yok: 'Erkeklerle aynı fiziksel testlerden geçiyorum' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement