İskoçlar Hollanda Polisine Kızgın - Son Dakika
Son Dakika Logo

İskoçlar Hollanda Polisine Kızgın

İskoçlar Hollanda Polisine Kızgın
16.11.2013 16:35

Celtic taraftarlarının, 6 kasımda Ajax’la Şampiyonlar Ligi’nde oynanan maçtan sonra yaşananlar sebebiyle kızgınlığı halen geçmedi.

Arena Stadyumu'nda oynanan ve Ajax'ın 1-0 kazandığı maç öncesinde 28 İskoç taraftar tutuklanmıştı. Celtic taraftarları dün Dublin ve Londra'daki Hollanda büyükelçiliği önünde protesto gösterilerinde bulundular.

Celtic taraftarları 6 Kasım'da Hollanda'ya çıkarma yapmadan çok önce Hollanda polisi zaten alarma geçmişti. Ancak ülkenin holiganlara karşı olan bakışı geçen yıllar süresince çekingenlikten çok daimi korkuya dönüştüğünden, Hollanda polisinin Dam Meydanı'ndaki İskoçlara karşı olan tutumu beklenildiğinden çok sert oldu. Leeds Üniversitesi'nden olayları araştıran öğretim üyesi Clifford Stott birçok masum taraftarın da tutuklandığını ve olayların aslında polislerin Dam Meydanı'na ayak basmamaları halinde hiç gerçekleşmeyeceğini ileri sürdü. Tabii Hollanda polisinin kafasındaki 'İskoç taraftarı' profilinin de bu olaylarda etkisi var.

Polisin tutumu sert

2009 yılında Amsterdam'da oynanan Hollanda-İskoçya maçı öncesinde de polis, ırkçı söylemler, aşırı alkol ve Hollandalı taraftarlara saldırı sebebiyle 2 İskoç taraftarını tutuklamıştı. 6 Kasım günü çıkan olaylar sırasında çekilen amatör videolarda da polisin güç kullanımını şiddete dönüştürdüğü görülüyor. Olayların Celtic taraftarlarının Dam Meydanı'ndaki 2.Dünya Savaşı Anıtı'na Celtic bayrağı asmak istemeleri ve buna polisin engel olmasıyla başlamıştı.  Halen Hollanda'da tutuklu bulunan 2 İskoç, Padraig Mullan (28) ve Andy Vance (21) çıkartılacakları mahkemeyi bekliyorlar. İkilinin Hollandalı avukatı Christian Visser, Mullanın polise şiddet kullanmak bir yana, yere düşen arkadaşına yardım etmeye çalıştığı için dayak yediğini söylüyor. Bunun karşılığında aldığı cevap kaburga ve burnunun kırılması olmuş. Bu sene, daha önce oynanan AZ-PSV,  Feyenoord-Kuban Krasnodar, Fortuna Sittard-MVV maçlarından sonra da Hollanda polisinin taraftarlara olan tutumu sebebiyle birçok şikayet dosyası hazırlanmıştı.

Celticli taraftarların Londra'daki protestoları sırasında,  büyükelçi vekili olarak görev yapan ve kendisi de bir Ajax taraftarı olan  Margriet Leemhuis de protestocularla bizzat görüştü.

Karşılaşmada taraftarların açtığı bir pankarttan ötürü Ajax da UEFA tarafından cezalandırılmıştı.

Kaynak: TotemSpor.Com

Son Dakika Spor İskoçlar Hollanda Polisine Kızgın - Son Dakika


Advertisement