Hangi teknolojik gelişmeler 2014'ü harika bir sene yapabilir? Bunun üzerine düşündük; ilk başta hayal gücümüzü oldukça zorladık, ama sonra bir şeyi fark ettik. Teknolojik cihazlarla olan tecrübemize darbe vuran asıl meseleler hep küçük şeyler. Bir USB kablosunun kısa olması, çabuk biten piller ve bunlar gibi onlarca küçük aksaklık, sürekli olarak hayatımızı zorlaştırıyorlar. Bunların arasından artık geliştirilmesinin şart olduğunu düşündüğümüz en önemli 17 tanesini seçtik.
1- Daha uzun USB kabloları
USB kablolarına bir kısalık sınırı koyulmalı. Bu kablolar nedense, hiçbir zaman istediğimiz kadar uzun olmuyor; eğer bir masaüstü bilgisayarla çalışıyorsak; yetişmesi için hep tuhaf bir şekilde eğilmek zorunda kalıyoruz.
2- İndirilen dosyaların nereye gittiği açık seçik olsun
Bilgisayarımızda bir dosya indirdiğimizde bir ok veya bir şekilde indirilmenin bittiğini işaret eden bir simge görünür. Dosyayı doğrudan açmak istiyorsak bittiği anda açmak çok sorun olmayabilir. Ama dosyanın asıl yerini bulmak tam bir kabusa dönebiliyor. Tamam, ayarlardan belli bir konum seçebiliyoruz ama ayarlarla haşın neşir olmayı pek sevmeyenler için bu durum tam bir işkence. Tarayıcımız indirdiğimiz PDF dosyasını kafasına göre sabit diskin bir köşesine kaydetmiş, bul bulabilirsen. Bu bilgisayarlarda bile böyleyken, bir telefonda dosya indirdiğinizde, neler çekeceğinizi varın siz düşünün...
3- Otomatik düzeltme, otomatik bozma
Akrabalarınızla konuşurken bir kelimenin otomatik olarak "penis"e dönüşmesi kabul edilebilir bir şey değil. SwiftKey gibi uygulamalar gerçek mesajlaşmaları tarayıp kendini geliştirdiği için böyle hataları daha az yapsa da, en son Android 4.4'de bile şaşılacak derecede saçma "düzeltme" ler olabiliyor.
4- Sadece bir DUR/BAŞLAT tuşuna sahip çamaşır makinaları
Sadece dönüp duruyorlar, tüm bu ayarlar gerçekten hiçbir fark yaratıyor mu? Sanki sadece daha uzun sürmesini sağlıyorlar. Akıllı bir çamaşır makinesi olsa, içine koyduğumuz çamaşırlara göre yıkama programını gayet tabii ayarlayabilir diye düşünüyoruz. Cep telefonlarının git gide zekileştiği bu dönemde maalesef diğer cihazların zekası oldukça geriden geliyor.
5- Oyunlardaki "invert" kontrol/kamera ayarı standartlaştırılsın
Bir oyuna başladığımızda hemen ayarlara gidip düzeltmek istediğimiz ilk şey. Bazı oyunlarda yukarı basıyorsunuz kamera aşağı iniyor, bazı oyunlarda ise tam tersi. Sony, Microsoft ve Nintando bu konuda bir toplantı yapıp bu işi standartlaştırmalı. O da olmadı oyunların en başına, daha ilk girdiğmizde bu ayar sorulsun.
6- Pil 2.0
Piller için Moore yasası gibi bir kavram ortaya çıkmalı. Uzun yıllardır bir gelişme göstermiyorlar. Neden Nükleer pil yapmıyorlar? Benzinle çalışan bir pil bile daha iyi olacaktır, en azından o zaman bittiğinde şarj beklemeden doldurabiliriz. Evet, belki şu günlerde üzerlerinde hiç olmadığı kadar çok çalışılıyor, ama piller çok uzun süre hep aynı kaldılar, şimdi de açığı kapatamıyorlar.
7- İnternet sitelerinde otomatik olarak çalan reklamlar
Eskiden hiç böyle bir şey yoktu. Sonra bir başladı, herkes çok şikayet edince bir süre durdu. Ama anlaşılan şu sıralar bu işin ikinci dalgasıyla karşı karşıyayız. Her taraftan tekrar çıkmaya başladılar. Bir siteye girdiğimizde, sesli reklamların illa sesinin bangır bangır açık mı olması lazım? Tamam, videoyu oynatıyorsunuz ama bari sesi kısık olarak başlasın; dilersek biz açalım...
8- Yattığınızda dönmeyen ekranlar
Biliyoruz, Android'de bunu elle değiştirilebilir hale getiren bir ayar var, ama akıllı bir cebin yan dönmesini yasaklamak zorunda kalmak gerçekten sinir bozucu. Akıllı cebimizin ne yapmaya çalıştığımızı anlaması bu kadar zor olmamalı. Mesela etraf karanlıksa, saat geçse, yüzümüz yorgun görünüyorsa, veya sensörler yumuşak bir şeyin üzenine yeni çıktığımızı anladıysa, muhtemelen yatağa veya kanepeye uzanmış yan bir pozisyonda duruyoruzdur. Ne var ki görüntü yan döndüğü anda tekrar çevirip eski haline getirmeye çalıştığımızda bile akıllı cebimiz durumdan bihaber yine görüntüyü yan çeviriyor.
9- Uygulama yüklemeye zorlanmayalım
Eğer Daily Mail uygulamasını kurmak istesek, kendimiz kurardık. Biz sadece Twitter'daki bir linki takip ettik, sayfaya bakmadan önce bir uygulamayı yüklemek isteyip istemediğimizi sormak gerçekten anlamsız. Bu tip zorlamacı reklamlar tamamen ortadan kalkmalı.
10- Windows'u güncellemek için yeniden başlatmak gerekmesin
Muhtemelen zaten güncelleme sürecini rahatsız edici olduğu için yeterince geciktirmişiz, bir de üzerine neden bilgisayarı yeniden başlatmamız gerekiyor? Doğal bir şekilde olamıyor mu? Bilgisayarı kapatıp açtığımız bir zamanı kollasın ve o zaman güncellemeyi tamamlasın. veya bir elektrik kesikliğinde zaten zorunlu olarak bilgisayar kapatılıp açılacak. ya da öyle bir şey yapılsın ki hiç yeniden başlatma gerekmesin.
11- Mikrodalga kaynama alarmı
Mikrodalgaya koyduğumuz yiyeceğin üzerinden baloncuklar çıkmaya başladığında, bir sensör koyulsun ve ısıyı düşürsün. Böyle basit bir işi Raspberry Pi ile bir webcam bile yapabilir.
12- Google, ne aradığımı tahmin etme!
Google'ın otomatik-tamamlaması nadiren işe yarıyor. İşe yaradığında bile sanki bizi aşağıladığını düşünüyoruz. Sanki Google bize "Yine aynı şeyi aratıyorsun değil mi? Tahmin etmiştim. Çok sıkıcısın. Bir dahaki sefere daha orijinal bir şeylerle gel!" diyormuş gibi.
Muhtemelen böyle bir şey demiyor ve biraz paranoya yapıyoruz, fakat ihtimal dışı da değil.
13- Kişilere bakarken telefon etmek
Sesli arama yapmadan önce "emin misiniz?" diye bir onaylama sorusu olmalı. Telefon numarasını görmek için tuşladığımız eski bir arkadaşımızı bir de bakmışız ki arıyoruz bile...
14- SIM kartı değiştirirken yeniden başlatmak
3G ile EDGE arasında rahatça geçiş yaparken ve cebimizi kapatıp açmak zorunda kalmazken, SIM kartı değiştirmek niye aynı kolaylıkta olmuyor?
15- Veri limitini aşınca kesilen bağlantılar
Bu ayki 500mb veri limitini aştınız, ama cebin otomatik olarak bir yığın müziği önbelleğe almasını siz istememiştiniz. Sonuçta yüklü bir faturanız oldu. Sonra veri limitini kullanınca, bu seferde hiç beklenmedik anda bağlantınız kesiliverdi.
Gerçekten, sürekli olarak limiti aşıp yüklü bir fatura ödeme korkusuyla cebimizi kullanmak hiç güzel değil.
16- Şifreler düzeltilsin
Şifre girmek daha kolay olsaydı güvenliğimiz de daha iyi olurdu. Bir siteye kaydolmak zaten yeterince zahmetli bir süreç. Daha iyi bir tanımlama yöntemi geliştirilmeli diye düşünüyoruz.
17- Her odaya en az sekiz elektrik prizi
Belki inanmayacaksınız, ama içinde yalnızca bir tane priz olan odalar var. Böyle yaşamayı bir düşünün! Bir de karman çorman uzatma kablolarını ve çoklu prizleri hayal edin. Bu bir cehennem. Bir televizyon, iki oyun konsolu, bir uydu alıcı, daha şimdiden dört priz gitti.
Yeni evlerde her odada en az sekiz tane priz olmalı.
Son Dakika › Teknoloji › Bunlar Artık Gerçek Olsun! - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?