Geçtiğimiz nisan ayında Nokia'nın mobil bölümü resmi olarak Microsoft'un olmuştu. Hatırlarsanız Nokia Lumia'nın yerine Microsoft Lumia'nın alacağı belirtiliyordu. Bunun ilk meyveleri gelmeye başladı. Kısa süre önce kutu açılışını yaptığımız Lumia 535'in en önemli noktalarından biri Microsoft markası altında çıkması. Telefonu bir süre kullandım ve test ettim. Lafı daha fazla uzatmanın manası yok. En güzeli incelememize geçelim.
Yüksek çözünürlüklü versiyonunu buradan izleyebilirsiniz.
Tasarım nasıl?
Lumia 535, diğer Lumia modellerinden alıştığımız tasarım çizgilerini taşıyan bir cihaz. Ucuz bir telefon gibi durmuyor. Cihazın önünde ve arka kapağında vurgu olan nokta artık Nokia yerine Microsoft isminin yazması. Parlak olan arka kapak değiştirilebilir. Turuncu, siyah, gri, yeşil, beyaz ve mavi renk seçenekleri var. Kapağın çıkartılması ve takılması gayet kolay. Cihaz ele oturuyor. Lumia 535'in sağ tarafında güç ve ses tuşları var. Alt kısmında USB girişi bulunuyor. Kulaklık yani Jack girişi ise üste konumlandırılmış. LED flaşla birlikte çıkıntılı arka kamerası mevcut. 146 g ağırlığında. Cepte taşıması sorun değil.
#Sayfa#
Ekran çizgisi
Üreticiler orta segment telefonlarda eskiden ekranları biraz daha küçük tutuyordu, fakat devir değişti. Büyük ekranlara olan rağbet daha fazla. Bu durumda üreticiler de ekranların boyunu büyüttü. Microsoft dersini güzel çalışmış, Lumia 535'te 5 inç'lik IPS LCD ekrana yer vermiş. Normalde IPS ekranlar farklı görüş açılarında güzel bir görünüm sağlar. Fakat telefonda bu durum birazcık sığ kalmış.
Ekranın detaylarından devam edecek olursak 960x540 çözünürlüğe ve 220 PPI oranına sahip olduğunu belirteyim. Renkler yumuşak görünüm veriyor. Düşük parlaklık sevilerinde beyazlar hafif mavimsi gibi duruyor. Aslında Lumia 535 kendi sınıfı içinde genel olarak ekranında temiz bir görünüme sahip diyebilirim. Dokunmatikte sorun vardı, ancak son çıkan güncellemeyle birlikte bu sorun da çözüldü.
Kamera
Performanstan önce kamera kısmına değinmek istedim. Çünkü Lumia 535 kamera konusunda ilginç bir telefon olmuş. Ön ve arka kamerası 5 MP. İşin ilginci ön tarafta geniş açılı bir objektif var. Telefon kendi segmentindeki bazı modellere göre daha iyi bir ön kameraya sahip.
Arka kameranın odak uzunluğu 28 mm. Lumia 535 iyi ışıkta iyi fotoğraflar çekiyor, ama çok ayrıntı yakalamıyor. Kısaca detaylar eksik kalabilir. İç mekanlarda ise LED flaş loş kalabiliyor. Ön kamera geniş açılı olmasından dolayı arkadaşlarınızla birlikte çektiğiniz özçekimler rahat oluyor. Genelde iyi bir çekim kalitesi var. Lumia Camera veya Lumia Selfie'deki ayarlar fotoğraflar üstünde güzel dokunuşlar yapmayı sağlıyor. Mesela çektiğiniz özçekim fotoğrafını siyah beyaz veya başka bir filtreyle daha farklı hale getirebilirsiniz.
#Sayfa#
Yazılım ve performans zamanı
Windows Phone'un kare kare tasarımlı arayüzü hoş. Karelerde interaktif yansımalar oluyor. Ana ekranda her şey darmadağın olmadan bilgilere ulaşılabilir. Diğer kısım da ise harfin üstüne basınca ekrana tüm harflerin olduğu bir liste geliyor. Kısa yoldan uygulamalara böylelikle ulaşılabilir.
Windows Phone platformu ilk açıklandığında mağazadaki uygulamaların eksikliği normaldi. Aradan geçen zaman içinde evet mağaza biraz daha zenginleşti, fakat Instagram gibi kilit bir uygulamanın halen beta sürümünde kalması gibi durumlar da var. Windows Phone kısmında çekirdek uygulamalar işi kotarıyor. Mesela Office, HERE Maps bunlara örnek verilebilir.
Lumia 535 günlük işlerle başa çıkan 1.2 GHz'lik Qualcomm Snapdragon 200 işlemcisine, Adreno 302 GPU'suna ve 1 GB RAM'e sahip. Normal kullanımda telefonun performansı iyi. 2D veya az talepkar 3D oyunlar rahatlıkla oynanabilir. Oynadığım oyunlar arasında Halo: Spartan Assault, Subway Surfers, Flick Shoot 2 gibi yapımlar vardı. Takılma veya performansta düşüş gibi sorunlarla karşılaşmadım. Depolama alanı 8 GB fakat bunun 2.6 GB'ı kadar boş. Boyutu yüksek uygulamayla birlikte hemen dolabilir. Arşiv atmayı da unutun. Fakat telefonun 128 GB'a kadar microSD kart desteği var. Ayrıca ücretsiz olarak 15 GB'lık OneDrive bulut depolaması sunuyor.
#Sayfa#
Pil ömrü
Snapdragon 200 işlemci, düşük çözünürlükte ekranla birlikte Microsoft 1905 mAh'lık pil kullanmış. Microsoft yazısı ve logosu pilde de eksik edilmemiş.
Yaptığım testte standart çözünürlükte bir video ekran orta parlaklıktayken 1 saat içinde pilin %18'ini harcadı. Bu da toplamda 5-5,5 saat demek. WiFi ile yaptığım testte 5-6 saat arasında kullanım sağladı. Mobil internetle pil daha hızlı bitebilir. Lumia 535, biraz internet, biraz oyun derken günlük kullanımda 1 günü çıkartıyor. Ancak yoğun kullanıcılar için 1 gün zor.
Sonuç
Cihazın hoparlörü yeteri kadar performans veriyor. Telefonda radyo da var, en sevdiğim özelliklerden biri oldu. İş-ev arasında yolda radyo dinlemek güzel oluyor, zaman geçirtiyor. Şarj adaptörü kabloyla bütünleşik yapılmış. Maliyetten kısmak için atılan bir adım. Keşke adaptör ve kablo ayrı olsaymış. Sonuçta giriş telefonu olarak gerekli temel işlevleri yapmakta başarılı bir cihaz. Pilinin biraz daha yüksek olmasını isterdim. Şu anda Microsoft Lumia 535'in fiyatı belli değil.
Son Dakika › Teknoloji › Microsoft Lumia 535 - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?