İBRAHİM YOZOĞLU - Sakarya'da sınıf öğretmenliği yapan Serkan Aydoğdu, kurduğu robotik kulübüyle, açtığı kurslarla öğrencilerini 21. yüzyılın teknolojisini ve bilimini robotlarla anlatarak çocukların gelişimine katkıda bulunuyor.
Pamukova ilçesi Fatmahanım İlkokulu'nda sınıf öğretmenliği yapan Aydoğdu, Erasmus programına kabul edilen, Avrupa Birliği (AB) Bakanlığı AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığınca yürütülen Gençlik Programı kapsamında ve Avrupa Komisyonu'ndan sağlanan hibeyle gerçekleştirilen "Mindstorm to Brainstorm Projesi"ni hayata geçirdi.
Kurduğu robotik kulübüyle ürettiği AB destekli projeleriyle farkındalık oluşturan Aydoğdu, öğrencilerine bir konuyu robotlar üzerinden ve disiplinlerarası yaklaşımla öğretiyor.
Aydoğdu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 12 yıldır öğretmen olduğunu, 2015 yılında geldiği Fatmahanım İlkokulu'nda robotik ve astoronomi üzerine projeler ürettiğini söyledi.
Öğrencileriyle sistem tabanlı öğrenme üzerine çalışmalar yürüttüklerini ve etkinlikleri projeye çevirdiklerini aktaran Aydoğdu, "İki projemiz var. Birisi AB tarafından desteklenen 'Mindstorm to Brainstorm Projesi', bu bir ERASMUS projesi. Diğeri ise AstroSTEAM adında eTwinning projeleri. Bu projelerdeki amacımız sistem öğretimi. İlk projemizde Avrupa'daki diğer ortaklarımızın çalışmalarıyla uyumumuz çok iyiydi. Bunu bilgilerin aktarımını karşılıklı aktarmak için karar vermiştik. Bunun üzerine bu projeyi gerçekleştirdik. Robotik geleceğin teknolojilerinden birisi olduğu için robotik üzerinden yola çıktık ve bu temayı belirledik. Diğeri ise astronomi. Astronomi de bütün bilimlerin temelini oluşturması, daha rahat ve kolay gözlem yapabileceğimiz için bunun temelinden başlattık." dedi.
"Mindstorm to Brainstorm Projesi"nde ortaklarla iyi uyuşmalarından dolayı AB projesine çevirdiklerini belirten Aydoğdu, projenin konusunun robotlarla sistem öğretimi olduğunu kaydetti.
Aydoğdu, üç yıl sürecek 22 bin 780 avro hibeli Mindstorm to Brainstorm Projesi'nin amacının, öğrencilerin fen, teknoloji, mühendislik, matematik (STEM) becerilerini robotlar aracılığıyla geliştirmek olduğunu ifade ederek, projenin öğrencilerin düşüncelerini araştırmasına, planlamasına, test etmesine ve uygulamasına olanak sağladığını söyledi.
Öğrenciler konuları robotlarla öğreniyor
Geleceğin teknolojisinin robotik olması ve astronomi üzerine yapılan yeniliklerin bu projelerin temelini oluşturduğunu aktaran Aydoğdu, "Projede 5 ortağımız var. Türkiye, İngiltere, İtalya, Portekiz, Macaristan ve Romanya'dan oluşuyor. Bu yıl projemizin ikinci yılı. Düzenli olarak yurt dışına çıkıyoruz ve yurt dışındaki ortaklarımızın öğrenme faaliyetlerini inceliyoruz. Oralarda edindiğimiz bilgileri kendi sınıflarımıza aktarıyoruz. 21. yüzyıl becerilerini kendi öğrencilerimize aktarmak için bu projeyi yapıyoruz. Belirlediğimiz temalar üzerinden öğrencilerimize konularını aktarıyoruz. Özellikle müfredatla entegrasyon söz konusu. Öğrencilerimize yeni öğrendikleri bir konuyu robotlar üzerinden ve disiplinlerarası yaklaşımla öğretiyoruz." diye konuştu.
Yurt dışındaki öğrencilerle canlı konferanslar yaptıklarını ifade eden Aydoğdu, bu konferanslarla öğrencilerin karşılıklı dil becerilerini geliştirebilmek için İngilizce konuşabildiğini aynı zamanda da kültürlerarası etkileşimin oluştuğunu vurguladı.
Aydoğdu, proje sayesinde öğrencilerin akademik becerilerinin ve kendilerine olan güvenlerinin arttığına değindi.
Belli bir aşamadan sonra AB'nin desteğini alarak ilerlediklerini söyleyen Aydoğdu, "Bundan sonra AstroSTEAM projemizi AB projesine çevirme fikrimiz var. Bunu da ortaklarımızla ilerletmeyi düşünüyoruz." dedi.
Okulda derslerinin müfredatı incelenerek özellikle Bilim Uygulamaları dersinde robotlar kullanılarak yapılan ders planlarının yenilikçi eğitim yöntem ve tekniklerine uygun düzenlendiğini aktaran Aydoğdu, şunları kaydetti:
"Yeni bilişim teknolojilerinin kullanımı konusunda öğrencilere imkanlar dahilinde yeni teknolojileri kullandırtmaya çalıştık, Web 2.0 araçları, Özgür Yazılım Felsefesi ve Özgür Yazılım kullanımı, Açık Kaynak Kodlu Yazılımlar, yeni bilişim teknolojileri donanımları, EBA kullanımı ve Fatih Projesi kullanımı gibi başlıklar altında faaliyet yürütüyoruz. Öğrencilerimizin bilişim okur-yazarlıklarını artırmaya çalışırken bilinçli bilişim kullanımını ve özgür yazılım felsefesini benimsettik. Ayrıca projenin uygulandığı sınıflarda EBA ve Fatih Projesi donanımlarını aktif kullanır hale geldik. Kodlama becerilerini geliştirici etkinlikler ve çalışmalar yapıyoruz. Okulumuzun ve ilçemizin ilk Robot Kulübü'nü kurduk."
Aydoğdu, "Mindstorm to Brainstorm Projesi"nin İngiltere'de eTwinning projeleri içerisinde yılın STEM projesi seçildiğini, projelerinin diğer bir başarısının da e-Twinning - FATİH Projesi entegrasyonu alanında düzenlenen yarışmada 450'ye yakın Ulusal Kalite Etiketi almış proje içinde ilk üçe girmeyi başardıklarını belirtti.
Okulun müdür yardımcısı ve proje yürütücülerinden Celal Ordu ise Serkan Aydoğdu ile AB projelerini yürütüp koordine etmeye çalıştıklarını bildirdi.
Ordu, Serkan öğretmenin geliştirdiği projeler sayesinde okulun ve ilçenin tanıtıldığını ifade etti.
Son Dakika › Teknoloji › Öğrencilerine Dersleri Robotik Çalışmalarla Anlatıyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?