Pc'nizde Neler Oluyor? - Son Dakika
Teknoloji

Pc'nizde Neler Oluyor?

Windows Kaynak İzleyicisi ile, PC'nizde neler olup bittiğini saniye saniye takip edin!

24.12.2014 02:16

Bilgisayarınızın kasasının içinde neler olup bitiyor? PC'nizi temizleyebilen ve koruyabilen bir çok yazılım mevcut ancak hiçbiri bilgisayarınızın içinde neyin olup bittiği konusunda size fazla bir bilgi vermiyor.

Fakat her Windows PC'si ile gelen ve size bunu bildiren bir yazılım var! Bu programın adı ise Windows Kaynak İzleyicisi. Windows Kaynak İzleyicisi sayesinde donanım kaynaklarını israf eden hizmet ve işlemleri keşfetmek ve onlardan kurtulmak mümkün.

Bu makalemizde Windows Kaynak İzleyicisini kullanarak PC'miz hakkında neler öğrenebileceğimizi inceliyoruz.

Windows Kaynak İzleyicisini çalıştırma

Windows Kaynak İzleyicisini çalıştırmak için önce CTRL-ALT-DEL tuşlarına basın ve Windows Görev Yöneticisini açın. Performans sayfasına gidin ve sağ aşağı tarafta bulunan Kaynak İzleyici düğmesine basın.

Temel noktalar

Windows Kaynak İzleyici varsayılan olarak Genel Bakış sayfasıyla açılıyor. Bu sayfada bilgisayarınız hakkında faydalı genel bilgiler yer almakta. Windows Kaynak İzleyici'ye alışmaya başlamak içinse sağ tarafta bulunan grafiklere göz atabilirsiniz. İşlemci, ağ, sabit disk ve bellekle ilgili grafikler size bunların ne kadar kullanıldığını gösteriyor.

Bilgisayar boştayken grafiği nerdeyse dümdüz görünür. Arka plan uygulamaları nedeniyle grafikte bazı küçük sıçramalar olabilir fakat bunların fazla olmaması gereklidir.

Bir dosya indirirken, yüksek ağ veya disk kullanımı meydana gelmesi ise normaldir. Virüs taraması yaparken yüksek bir disk etkinliği gözlenebilir.

Nedensiz sıçramalar ise normal değildir, bunlar bazı bloatware (sisteminizle yüklü gelen bazı istenmeyen yazılımlar) olabileceği gibi, verimsiz bir antivirüs programı, düzgün kapanmamış bir program veya bir zararlı da olabilir.

CPU kullanımı

Windows Kaynak İzleyicisinde CPU sayfasını açın. Bu sayfaya geldiğinizde sağ taraftaki grafikler değişecektir. Windows'un tanıdığı her işlemci çekirdeği için bir grafik görüntülenir (Hyper-Threading etkin ise her çekirdek için iki grafik).

Burada grafiklerden de önemli olan İşlemler ve Hizmetler altında görüntülenen metin bilgilerine bakın. Bir işlem, etkin bir uygulama iken hizmet ise özel kurallara uyan bir arka plan uygulamasıdır.

İşlemleri veya hizmetleri ortalama CPU değerine göre sıralayın. Şimdi hangi programların işlemcinizin gücünü harcadığını görebilirsiniz. Bazı bilinen işlem ve hizmetlerin Windows Kaynak İzleyicisinde değişik isimlerle belirebileceğine dikkat edin. Bilmediğiniz bir program hakkında Google'ı kullanarak bilgi edinin.

Bellek kullanımını inceleyin

Bilgisayarınızın RAM'ini nasıl kullandığı onun tüm performansını etkiler. Kullanılabilir bellek miktarı düştüğünde bilgisayarınızın peformansında düşüş meydana geldiğini fark etmişsinizdir.

RAM kullanımı Bellek sayfasında bulunabilir. Alt tarafta bulunan yeni grafik sayesinde ne kadar belleğin kullanımda, ne kadarının beklemede (etkin veriler barındıran ancak etkin kullanımda olmayan) ve ne kadarının tamamen boş olduğunu görebilirsiniz.

'Kullanımda' olan bellek tüm grafiği kapsıyorsa bir sorun var demektir. Bunun anlamı RAM'inizde kullanacak bir alanın kalmadığıdır. İşlemleri Çalışma Kümesi'ne göre sıralıyıp bellek sömürücü programları kapatabilirsiniz. Sisteminizin belleği az ise belleğinizi artırmanız gerekebilir.

Sabit disk ve Ağ kullanımı

Çoğu kullanıcı sabit diskin sistem performansına olan etkisini küçümsüyor. Programları yükleme, açma, bilgi aktarımı sabit diskinizin performansından etkilenebilir. Antivirüs tarayıcısı gibi yazılımlar sabit diskinizi oldukça yoğun bir şekilde kullanabilir.

Disk sayfasını açarak Disk Etkiliği Olan İşlemler'i görüntüleyebilirsiniz. Burada sabit diskinizin zamanını kullanan tüm etkin işlemleri görmeniz mümkün.

Ağ sayfasına baktığınızda ise Ağ Etkinliği Olan İşlemler'i göreceksiniz. Burada istenmeyen ağ bağlantıları kuran programları izleyebilirsiniz (bununla beraber zararlı yazılımlar çoğunlukla kendini buradan gizler veya zararsız bir işlem gibi görünür). Ayrıca, TCP bağlantıları görünümünü kullanarak etkin ağınızı inceleyebilirsiniz.

Sonuç

Windows Kaynak İzleyicisi'ni öğrenmek ve ona alışmak, bilgisayarınızın neden yavaş çalıştığını bulmak açısından çok faydalı olabilir. Gözden kaçan ve kaynakları israf eden programları bu sayede yakalayabilir, ve bir upgrade'e ihtiyacınız olup olmadığını karar verebilirsiniz.

Kaynak: Chip.com.tr

Son Dakika Teknoloji Pc'nizde Neler Oluyor? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement