ISON, 28 Kasım'da ilk defa Güneş'e en yakın geçiş yapan ünvanını kazanan kuyruk yıldız. Fakat ISON bu yolculuğunda hayatta kalmayı başaramadı. Gökbilimciler, "Güneş'e bu kadar yaklaşacak bir kuyruklu yıldız hayatta kalacak mı parçalanacak mı yoksa aynı şekilde yolculuğunu devam ettirecek mi" sorularını 28 Kasım 2013 tarihinde eş zamanlı gözlemlerle yanıtladı.
Bilimsel adı C/2012 S1 olan ISON; Rusya'daki, International Scientific Optical Network adlı bilimsel araştırma kuruluşu tarafından keşfedildiği için ISON kuyruklu yıldızı adıyla biliniyor. 21 Eylül 2012'de Vitali Nevski ve Artyom Novichonok tarafından keşfedilen ISON, Güneş Sistemimizin en uç noktalarından birinde buzlu ve gizemli Oort Bulutu'ndan geliyordu.
Kuyruklu yıldızların yansıtma özellikleri yüksek olmayıp kömüre yakın olmakla birlikte ISON kuyruklu yıldızının yansıtma özelliği Ay'dan 15 kat fazlaydı ve parçalanmayıp yoluna devam etseydi, gündüz bile gökyüzünde parlak bir nokta olarak görülebilecekti.
ISON Kuyruklu Yıldızı'nın saatte 325 bin kilometre hızla Güneş'e yaklaşarak, yaklaştıkça bu hızın daha da artması ve Güneş'i dolandıktan sonra da hızının yeniden 90-100 bin km'ye kadar düşeceği bekleniyordu. Fakat Güneş'e en yakın olduğu mesafeye yani 1,2 milyon kilometreye geldiğinde ( bu mesafe Güneş'in çapından biraz daha küçük), yüzey sıcaklığının 2 bin dereceye kadar yükselmesiyle ISON'un çekirdeği aşırı ısıya dayanamayarak " Güneş'e en çok yaklaşan kuyruklu yıldız" ünvanını hayatıyla ödedi.
Son Dakika › Teknoloji › Rekoru kırdı; yok oldu! - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?