22 Yıllık Karısının Böbreğiyle Hayata Tutundu - Son Dakika
Yaşam

22 Yıllık Karısının Böbreğiyle Hayata Tutundu

22 Yıllık Karısının Böbreğiyle Hayata Tutundu

Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi'nde ilk kez eşler arası böbrek nakli ameliyatı yapıldı.

05.07.2013 13:26

Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi'nde ilk kez eşler arası böbrek nakli ameliyatı yapıldı. Fedakar eş, 22 yıllık kocasına böbreğini verdi.

Kocaeli Üniversitesi Organ Nakil Merkezi'nde, 22 yıllık evli olan Rabia Büyüktepe, böbrek hastası eşi İhsan Büyüktepe'ye böbreğini verdi. İki buçuk yıl önce kurulan ve kurulduğu günden bugüne böbrek nakli konusunda önemli başarılara imza atan Mehmet Yalman koordinatörlüğündeki KOÜ Organ Nakil Merkezi'nde ilk kez eşler arasında böbrek nakli operasyonu gerçekleştirildi. Türkiye'de yasalar gereği canlıdan canlıya nakillerde 4. dereceden akraba olanlara kadar nakil izni veriliyor. Ancak eşler arasında nakiller hastanın ve donörün tercihi doğrultusunda yapılabiliyor. İhsan Büyüktepe, 4 yıl önce böbrek hastalığına yakalanarak tedavi görmeye başladı. 4 yıl içinde durumu kötüye gitti ve diyalize bağlı yaşama tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Eşinin tüm tedavi süreçlerinde yanında olan Rabia Büyüktepe eşine böbreğini vermeyi teklif etti. Üniversiteye başvuran çifte gerekli tetkik yapıldıktan sonra operasyon için hiç bir engelin olmadığı görüldü. 2 Temmuz günü Başhekim Nazım Mutlu, Doç.Dr. Levent Özkan, Doç.Dr. Erkan Dervişoğlu Doç.Dr. Muhip Kanko'dan oluşan ameliyat ekibi çiftin nakil operasyonunu gerçekleştirdi.

Başarılı geçen operasyon sonrası dört çocuk sahibi çiftten Rabia Büyüktepe, "Gözümün önünde eriyordu. Onunla 14 yaşında evlendim yanında büyüdüm, 4 çocuğumuz var. Hiç düşünmeden böbreğimi vermeyi teklif ettim. Hayat müşterektir. Aynı durumda ben olsaydım o da bana verirdi" dedi. Eşinin böbreği ile hayata tutunan İhsan Büyüktepe ise eşi için ne yapsa az olacağını söyleyerek sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu duyguyu anlatmam mümkün değil. Eşimin hakkını ödeyemem. Bana böbreğini vereceğini duyunca üç gün ağladım. Sonra biraz pişman oldum. Ama şimdi ikimiz de iyiyiz." Büyüktepe ayrıca, herkesi organlarını bağışlamaya davet etti.

Ameliyat ekibinden Nefrelog Erkan Dervişoğlu ise, Kocaeli Üniversitesi olarak böbrek nakillerinde yüzde 95 oranında başarılı olduklarını belirterek şöyle konuştu: "Böbrek yetmezliği hasta sayısı, Türkiye'de hızla artıyor. Buna paralel böbrek vericisi olmak için başvuru artışı var. Haftada bir böyle bir başvuru geliyor bize. Ama içlerinden nakle uygun olanı belirlemek gerekiyor. Şu an üç haftada bir ameliyat yapıyoruz. Ekibimiz Kocaeli Üniversitesi'nin yetiştirdiği bir ekip. Kendi öz değerlerimizle bu işi yapıyoruz."

Dervişoğlu, son olarak anlamlı bir çağrıda bulunarak, "Toprağa gidecek organ bedene dönsün" dedi. - KOCAELİ

Kaynak: İHA

Son Dakika Yaşam 22 Yıllık Karısının Böbreğiyle Hayata Tutundu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement